Muovi- ja komposiittialalle lisää osaajia Rauman seudun yritysten ja oppilaitosten poikkeuksellisella yhteistyöllä

Ensimmäinen ammattitutkintokoulutus alkaa Winnovassa jo loppuvuonna.

| Päivitetty

Muovi- ja komposiittialalla on hyvät kasvunäkymät, ja korona on jopa vauhdittanut alan yritysten kasvua ja tarjonnut uusia mahdollisuuksia.

Samaan aikaan Satakunnan ja Varsinais-Suomen alan yritykset ovat tuskailleet osaajapulan kanssa.

Ammattiosaajia on vaikea saada houkuteltua palkkalistoille ja samaan aikaan alan koulutusta ei ole ollut lähivuosina lähellä sijaitsevissa oppilaitoksissa saatavilla, muuallakin Suomessa koko ajan vähemmän.

– Muovialan koulutuksen jatkuva väheneminen on mahdoton yhdistelmä liittyen tämänhetkiseen tarpeeseen. Sen sijaan, että voivottelemme asiaa, oli alueen työnantajien otettava tilanne niin sanotusti itse haltuun. Toki tässä myös alueemme oppilaitosten tuki ja ammattitaito on ollut ja on aivan välttämätön, Coreplast Laitila Oy:n tuotantojohtaja Jani Saarenpää kertoo.

Koulutukset alkavat jo loppuvuonna

Coreplast Laitila Oy, Favorit Tuote Oy, Leo Laine Oy, Motoseal Components Oy, Muottituote Oy, Oras Oy ja Satatuote Oy lähtivät pohtimaan yhdessä Rauman kauppakamarin, Satakunnan kauppakamarin ja 2. asteen oppilaitos Winnovan, Satakunnan ammattikorkeakoulun, Rauman kaupungin sekä Muoviteollisuus ry:n kanssa mahdollisuuksia syvemmälle yhteistyölle osaajien houkuttelemiseksi alalle ja yrityksiin.

Vielä loppuvuonna Winnovassa alkaa tuotantotekniikan ammattitutkinto muovi- ja kumitekniikan osaamisalalta, jossa opinnot aloittaa yksitoista jo alalla eri yrityksissä työskentelevää osaajaa.

– Yritykset työstävät muovia- ja komposiittimateriaaleja eri tavoin ja osaamisen kehittämistarpeet ovat sitä kautta hyvin erilaisia, mikä on tarkoin huomioitava kunkin opiskelijan henkilökohtaisessa oppimispolussa. Nyt meillä on sisällön kohdentamiseen erittäin hyvä mahdollisuus, tutkinnon vastuuhenkilö, kone- ja tuotantotekniikan lehtori Ilkka Kallio kertoo.

Ensi vuonna alkaa ammatillinen perustutkinto ja Satakunnan ammattikorkeakoululla on mahdollisuus tarjota alan yrityksille täsmäkoulutusta muun muassa automaation ja robotiikan sekä suunnittelu- ja materiaaliosaamisessa.

Yhteistyötä myös markkinoinnissa

Satatuote Oy:n Supply Chain Manager Lotta Haaslahden mukaan nykyisen henkilökunnan osaaminen ja kouluttaminen on elintärkeää, jotta yritys pystyy vastaamaan kasvaviin asiakasvaatimuksiin kotimaisilla kuin myös kansainvälisillä markkinoilla.

– On tärkeää, että yritys pystyy tarjoamaan kumppaneidensa kanssa laadukasta ja monitasoista koulutusta henkilökunnalleen. On ollut ilo huomata miten yhdessä paikallisten yritysten ja oppilaitosten kanssa olemme päässeet rakentamaan koulutuksen, joka tukee yritysten ja seutukunnan kehittymistä muovialan huipulla, Haaslahti kehuu.

Oppilaitosyhteistyön lisäksi alan yritykset ovat sitoutuneet tuleviksi vuosiksi valtakunnallinen MuoviLove -näkyvyysyhteistyöhön. Kampanjalla halutaan kohottaa muovialan julkikuvaa, oikaista alasta liikkuvia vääriä tietoja sekä kertoa yrityksistä ja niiden avoimista työpaikkoista.

– Tämä on alan yritysten ja oppilaitosten aitoa ja toivottua yhteistyötä. Yritysten toiveita on kuultu tarkalla korvalla ja oppilaitosten rajat unohtaen. Yhteinen näkyvyys konkretisoituu somekampanjoinnin lisäksi myös yhteisellä tekemisellä. Edelleen toivomme laajenevaa yhteistyötä, eli muitakin alan yrityksiä toivotaan mukaan yhdessä tekemiseen, Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Riikka Piispa sanoo.

Satatuote Oy ja sanomalehti Länsi-Suomea kustantava Marva Media Oy ovat molemmat osa Marva Group -konsernia.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut