Muovijätteiden ja vaatteiden kierrätyksessä riittää parannettavaa

Kuva: Arkisto/Pekka Lehmuskallio

Suomalaisista 77 prosenttia kierrättää jätteet aina, kun se on mahdollista. Näin kertoo Biolanin tuore kierrätyskysely, johon vastasi 1 709 suomalaista.

Tunnollisimmin kierrätetään paperia, lasia, kodin elektroniikkaa ja pienmetallia. Sen sijaan muovijätteen ja vaatteiden kierrätys ontuu pahasti.

Suomalaisista 89 prosenttia kertoo kierrättävänsä paperijätteen aina. Lasin kierrättää 81 prosenttia, kodin elektroniikan 80 prosenttia ja pienmetallin 79 prosenttia.

Muovijätteen kierrättää 40 prosenttia vastaajista, mutta joka kymmenes tunnustaa, ettei kierrätä muovia koskaan. Niistä, jotka eivät koskaan kierrätä muovia, suurin osa on alle 30-vuotiaita.

Etenkin miehet ovat laiskoja vaatteiden kierrättäjiä. Miehistä vain vajaa kolmannes kertoo kierrättävänsä vaatteet, kun naisista vaatteet kierrättää 52 prosenttia.

Useampi kuin joka kolmas suosii tuotteita, joissa on käytetty kierrätysraaka-aineita. Naisista 37 prosenttia ja miehistä 28 prosenttia valitsee mieluummin tuotteen, jonka valmistusmateriaali on kierrätettyä.