Murtovarkaat etsivät kohteitaan jopa lentokenttien parkkipaikoilta

Murtovarkaiden saalista, joille ei ole löytynyt vielä omistajaa. Varkaat veivät myös puutarhatyökoneita. Kuvan koneille oikea omistaja on jo löytynyt.

Kolmen pirkanmaalaisen miehen epäillään tehtailleen eri puolilla maata lähes sata omakotitaloihin, vapaa-ajan asuntoihin ja rakennustyömaihin kohdistuvaa varkautta.

Työtä varkaussarjan selvittämiseksi Lounais-Suomen poliisilaitos on tehnyt marraskuusta 2014 lähtien.

Tutkinnassa olevassa sarjassa varkauksia on tehty useilla paikkakunnilla ympäri Suomea. Satakunnassa on isketty muun muassa Eurassa, Harjavallassa, Honkajoella, Karviassa, Kokemäellä, Luvialla, Merikarvialla, Pomarkussa, Porissa ja Raumalla.

Poliisin arvion mukaan rikoksesta epäiltyjen toiminta on ollut hyvin suunnitelmallista sekä ammattimaista. Ammattimaisuudesta kertoo valmiiksi järjestetyt myyntikanavat rikokselle hankitulle omaisuudelle.
Anastettu omaisuus on ollut poikkeuksellisen moninaista.

Asutuista kiinteistöstä varkaiden matkaan lähti pääsääntöisesti arvo-omaisuutta kuten korut, kellot, rahat, keräilyesineet, aseet, pöytähopeat sekä mahdolliset maksuvälineet.

Vapaa-ajan kiinteistöiltä rikoksesta epäiltyjen epäillään anastaneen lähes kaikkea irtainta omaisuutta. Astioiden, koriste-esineiden ja työvälineiden lisäksi asianomistajat ovat kertoneet anastetuksi saunan patoja, kevyttakkoja, päältä ajettavia ruohonleikkureita, talonpoikaissohvia ja tauluja.

Murtokohteensa miehet valitsivat autojen rekisteritunnuksien perusteella asuinosoitteita selvittämällä. Rekisteritunnuksia kerättiin mm sairaaloiden, lentokenttien, hotellien, lomakylien ja tanssipaikkojen paikoitusalueilta. Osan rikospaikoista epäillyt valitsivat lehtien uutisoinnin perusteella.

Poliisi tarvitsee lisätietoja ja tunnistusapua. Yhteydenottoja toivotaan sähköpostiosoitteeseen omaisuusrikos.lounais-suomi@poliisi.fi