Museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari: Pitsiviikon kävijämäärä poikkeuksellisen suuri

Meillä on tehtävää siinä, että lisätään lapsille ja nuorille suunnattua tarjontaa. Kuumaa veti 6000 katsojaa.

Risto Kupari kyseli Pitsiviikon avajaisissa Pyyrman Aki Peipon kuulumisia.

Lauantaina pääsi yllättämään koko Satakuntaa piiskannut sadealue, mutta sekään ei Risto Kuparin hymyä saanut hyytymään.

Rauman kaupungin museo- ja kulttuurijohtaja nimittäin painoi hommia tuolloin järjestyksenvalvojana Kuuskajaskarissa, jossa järjestettiin Pitsiviikkoon kuuluva Kulttuurilossi-tapahtuma.

– Aika hyvin meni tähän asti, vaikka maakunnassa on satanut aika paljon tässä viikolla. Rauma on välttynyt siltä, ja se on näkynyt myös hyvin yleisömäärissä, Kupari iloitsee.

– Olisi tänään voinut olla satamattakin, mutta Suomen kesä on tällainen.

Väkimäärät olleet erittäin hyviä

Risto Kupari kertoo, että Vanhan Rauman kävijälaskurit ovat olleet kovilla. Keskiviikkona Savilanpuistossa Kuumaa-yhtye veti paikalle jopa 6 000 katsojaa, Pitsimissi-kilpailu torstaina noin 4 000 ja Kuparin silmämääräisen arvion mukaan Mustan pitsin yönä Don Johnson Big Bandin esiintyessä kello yhdeksän aikaan illalla paikalla olisi ollut noin 3 000 silmäparia.

– Ei tuollaisia väkimääriä ole meilläkään usein ollut. Se tuntuu järjestäjän näkökulmasta todella hyvältä.

Hän pitää koronan jälkeen tullutta muutosta hyvänä, että Savilanpuisto pysyi myös Mustan pitsin yönä avoimena ikärajattomana alueena.

– Perjantainakin Don Johnson Big Bandin lopettaessa joka puolella Vanhassa Raumassa soi musiikki sisäpihoilla. Ei yleisö ilman ohjelmaa jäänyt, vaikka meidän tarjonta hiljenikin.

– Paikalliset yritykset saavat siinä oman osuutensa, se on hienoa. Otin ilolla vastaan torille tehdyn tapahtuma-alueen, toivon, että sille tulee jatkoa.

Lapsille ja nuorille lisää ohjelmaa

Vaikka Pitsiviikkoa ei ole vielä saatu edes kunnolla pakettiin, on katseet Kuparin mukaan suunnattu jo tuleviin vuosiin.

Hän kertoo, että hyviksi ja toimiviksi todettuja asioita on turha lähteä muuttamaan. Yksi niistä on ollut markkina-alueen pieni siirtäminen.

– Se tuntui toimivan, että markkivat olivat Kalliokadun sijaan enemmän Valtakadun puolella, uskon että se sama säilyy ensi vuonna.

Ohjelman osalta hän kertoo, että syksyn aikana kartoitetaan, mitä olisi tulevalle kesälle tarjolla.

Nuorison itsensä toivoman Kuumaa-yhtyeen suosio ylsi viime kesänä olleen Robinin tasolle ja ylikin. Kupari toteaakin, että jatkossakin kohderyhmää kuunnellaan tarkasti.

– Meillä on ylipäätään tehtävää siinä, että lisätään lapsille ja nuorille suunnattua tarjontaa. Etenkin lapsille pitäisi olla selvästi enemmän tapahtumia, Kupari näkee.

Pitsiviikko läpi uudessa komennossa

Tämän vuoden Pitsiviikko vedettiin läpi tuorein voimin, kun Outi Lehtorinne toimi vastaavana kulttuurituottajana ja Heini Järvenpää kulttuurituottajana.

Museo- ja kulttuurijohtaja katsoi kokonaisuutta omien sanojensa mukaan enemmänkin sivusta, vaikka paiskikin jälleen ympäripyöreitä päiviä monessa roolissa.

– Ajattelin, että minun pitää olla tukena ja turvana, jos jotain ongelmia tulee. Vähällä olen päässyt, vaikka pitkää päivää olen tehnyt. Tämä on puoliksi harrastus, en osaisi olla kotona, jos tietäisin, että toiset tekee tapahtumaa vähän matkan päässä, Kupari perustelee.

Museoissa luvassa kävijäennätyksiä

Koko heinäkuu on Rauman kaupungin museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kuparin mukaan ollut matkailullisesti vilkas. Hän uskoo, että heinäkuussa Raumalla tullaan tekemään museoissa kävijäennätyksiä.

– Siitä pystyy päättelemään, että väkeä on ehkä normaalia enemmän liikkeellä. Ehkä ihmiset ovat suunnanneet matkailua lähialueille enemmän korona-aikojen tapaan.

Kupari on kierrellyt Vanhassa Raumassa ahkeraan Pitsiviikon aikana ja huomannut muun muassa pihakirppisten vieraslistoista, että parin sadan kilometrin sisältä on turisteja käynyt paljon tutustumassa Rauman tarjontaan.

– Viime kesänä kävijämäärät vähän nitkahtivat, mutta nyt ehkä Euroopan kovat helteet ja ehkä talven kovat sähkölaskutkin ovat ohjanneet matkailua kotimaahan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut