Museo virittäytyy joulutunnelmaan – uusikaupunkilaisille joulusesongin avaa aina Wahlbergin talon joulu

Näyttelytiloissa kurkistetaan tänä vuonna lasten jouluperinteisiin.

Wahlbergin museotalo on jälleen saanut jouluasunsa. Amanuenssi Jonna Junkkila on porvariskodin jouluvalmisteluja tehdessään ryhtynyt myös leipomispuuhiin.

Wahlbergin museotalossa soivat Cantores Minoresin joululaulut ja ilmassa leijailee tuoreen pullan tuoksu. Amanuenssi Jonna Junkkila on asetellut saliin esille leipomansa vehnäset, joiden muodoissa on jäljitelty Lucia-kruunua ja kirkon porttia. Junkkila harmittelee, että vastapaistetun pullan aromi häipyy sunnuntain avajaisiin mennessä. Pipareista ehkä jää vieno tuoksu, niitäkin on tarjoiluvadilla.

Porvariskodin joulussa on esillä paljon muitakin herkkuja: joulutorttuja, kuivattuja hedelmiä, syötäviä marsipaanikoristeita ja marmeladia. Talossa käy paljon lapsia, mutta houkuttelevilta näyttävät herkut ovat saaneet olla rauhassa. Toisaalta ne eivät ole ihan tuoreita.

– Joulutortut säilyvät hyvin vuodesta toiseen. Kuivakakku on tehty jo kuusi vuotta sitten.

Junkkilan käsialaa on myös pari vuotta sitten mantelimassasta tehty krokaani, näyttävä syötävä koriste, jota käytettiin juhlassa myös tarjoilualustana pikkuherkuille.Wahlbergin talon joulupöydän kinkkukaan ei ole ihan freesi, se valmistui pari vuotta sitten Turun museokeskuksen näyttöruokakurssilla.

Joulu alkaa museosta

Uudenkaupungin tupakkatehtaan perustajan Fredrik Wahlbergin kodissa aika on pysähtynyt 1800- ja 1900-lukujen taitteeseen.

Huoneissa ovat säilyneet koristeelliset kaakeliuunit ja taidokkaat kattomaalaukset. Salongin käsinmaalatut tapetit ovat alkuperäiset, 150 vuoden takaa.

Museotalo puetaan joka vuosi marraskuun lopulla jouluasuun. Joulunaika kestää loppiaiseen saakka. Viime vuosi oli poikkeus, sillä museo ehti olla koronarajoitusten takia avoinna vain viikon.

– Museotalon joulu kuuluu olennaisesti Uudenkaupungin jouluun, monet tulevat hakemaan täältä tunnelmaa ja monille joulu alkaa juuri täältä. Avajaispäivänä meillä käy paljon ihmisiä, Junkkila sanoo.

Italialaisen kristallikruunun valaisemaan saliin on saatu kuusi edellispäivänä, sen oksilla riippuvat lasiset kuusenkoristeet.

– Ne ovat museon omista kokoelmista, eivät käyttökokoelmasta, joten ripustamisessa pitää olla varovainen.

Koristeet ovat peräisin 1900-luvun alusta. Kuusessa on myös aidot kynttilät, sillä siihen eivät amanuenssin mukaan sovi sähköiset. Kynttilöitä ei kuitenkaan sytytetä.

Tupakkatehtailijan kotiin kuuluvat myös viherkasvit. Tänä vuonna joulukaktukset tosin innostuivat kukkimaan etuajassa. Jouluksi esille tuodaan hyasintteja ja jouluruusuja, joskus myös kieloja, joka oli perinteinen joulukukka viime vuosisadalla.

Uudenkaupungin museo siirtyy jouluaikaan sunnuntaina kello 12–16. Museo on lisäksi avoinna 30.11.2021–7.1.2022 tiistaista lauantaihin klo 1–15 (suljettu 24.–26.12. ja 1.1.).

Pulajoulusta lamajouluun

Museon vaihtuvien näyttelyiden tiloissa esillä oleva Odotusta ja iloa -näyttely kertoo lasten joulunvietosta.

– Uuden näkökulman keksiminen jouluun on haastavaa. Tässä näyttelyssä on laaja aikakäsite, 1940-luvulta 1990-luvulle, Junkkila kertoo.

Näyttely on toisinto viime vuodesta, sillä koronarajoitusten takia se ehti olla esillä vain reilun viikon.

Esillä on paljon leluja, joista suurin osa on lainattu uusikaupunkilaisilta, osa on lahjoitettu museolle näyttelyn yhteydessä.

– Olemme saaneet käyttöömme myös paljon valokuvia ihmisten kotialbumeista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut