Museo kulisseissa päivä: Lönnströmin kotimuseossa kurkistetaan köökin puolelle

Raumalaiset museot ovat mukana valtakunnallisessa Museon kulisseissa -tapahtumassa. Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon erikoiskierroksilla tutustuaan paikkoihin, jonne yleisölle ei normaalisti ole pääsyä.
Raumalaiset museot ovat mukana valtakunnallisessa Museon kulisseissa -tapahtumassa. Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon erikoiskierroksilla tutustuaan paikkoihin, jonne yleisölle ei normaalisti ole pääsyä. Kuva: Juha Sinisalo

Suomen Museoliiton juhlavuosi näkyy myös Rauman museoissa. Museoliiton perustamispäivänä 30.9. vietetään valtakunnallista Museon kulisseissa -juhlapäivää.

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon erikoiskierroksella käydään tiloissa, jotka eivät ole osa tavallista museokäyntiä.

Opastettu kierros vie muun muassa entiseen Lönnströmien keittiöön ja palvelijoiden tiloihin, Teresian pukeutumishuoneeseen sekä kellarikerroksen tiloihin. Kierroksella nähtävät tilat ovat nykyisin henkilökunnan käytössä, ja ne eivät ole alkuperäisessä asussaan.

Esimerkiksi sisäkön huone on museonjohtajan työhuoneena ja Teresian uima-altaan paikalla on käsikirjasto.

Kierroksille on ennakkoilmoittautuminen 27.9. mennessä.

Rauman taidemuseossa voi Museoliiton juhlapäivänä kurkistaa kulissien taakse ja seurata miten taideteoksia käsitellään, tutkitaan, luetteloidaan ja miten konservaattori tekee työtään.

Museon Broman-salissa voi lauantaina tavata työssään taidemuseon museoamanuenssi Taina Myllyharjun ja Rauman museon tekstiilikonservaattori Elzbieta Djupsjöbackan.

Taidemuseossa valmistellaan parhaillaan loppuvuodesta 2024 avautuvaa raumalaisen taiteen perusnäyttelyä, joka edellyttää historiatutkimusta, kirjallisten ja kuvallisten arkistojen penkomista ja taidekokoelmien inventointia.