Museotilastot: Rauman taidemuseo lisäsi reippaasti kävijämääräänsä viime vuonna koronasta huolimatta

Museoviraston alustavien tietojen mukaan suurimmassa osassa Suomen museokohteita käyntimäärät vähenivät, mutta myös kasvua tilastoitiin.

| Päivitetty

Rauman taidemuseo oli yksi kokonaiskävijämääräänsä viime vuonna kasvattaneista museoista. Museoviraston tilastojen mukaan kävijämäärä lähenteli 10 000:a, mikä on parituhatta edellisvuotta enemmän. Koronan aiheuttamasta epävarmuudesta huolimatta vuosi olikin taidemuseon museointendentti Heta Kaiston mukaan onnistunut.

– Kesä oli meillä poikkeuksellisen vilkas.

Museoviraston mukaan suurimmassa osassa Suomen museokohteita käyntimäärät vähenivät, mutta myös kasvua tilastoitiin.

Rauman taidemuseossa kesällä esillä olleet Karjala-aiheiset näyttelyt, Hanna Koikkalaisen Lakkautettu kylä ja sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseisen Kannas olivat suosittuja: ne keräsivät reilut 6 000 kävijää.

Sen sijaan syksylle siirtynyt Anna Erikssonin M – The Rituals of the Lonely Bitch -näyttely ei Kaiston mukaan tavoittanut sitä yleisömäärää mitä oli ajateltu. Tämän vuoden tammikuussa päättyneellä näyttelyllä oli 2 300 katsojaa.

– Kävijämäärät olisivat olleet toisenlaiset kesällä. Koronan vaikutukset näkyivät syksyllä, meillä ei esimerkiksi ollut opastettuja kierroksia ollenkaan, Kaisto kertoo.

Kävijätilaston kasvun museointendentti sanoo olevan seurausta uudistuneesta näyttelytoiminnasta.

Pelättyä parempi

Rauman museon kohteissa oli viime vuonna pudotusta, mutta ei vt.museointendentti Minna-Liisa Salonsaaren mukaan kuitenkaan niin paljon kuin pelättiin.

– Kesä oli ruuhkainen ja heinäkuussa tehtiin kävijäennätys. Museon kohteissa oli paljon vierailijoita, ihmiset selkeästi kaipasivat ja löysivät museoon. Kesän jälkeen hiljeni, Salonsaari sanoo.

Museon kohteista suosituin oli Marela (kävijöitä hieman yli 7 000). Vanhalla Raatihuoneella vieraili reilut 6 000 ja Kirstissä hieman yli 3 700.

Rauman merimuseon kävijämäärä oli viime vuonna hieman yli 8 000. Edellisvuonna museo teki kävijäennätyksen: tuolloin paukkui kymppitonnin raja. Lönnströmin kotimuseossa kävijöitä oli 700.

Museoiden kävijämäärissä näkyy erityisesti koululaisryhmien puuttuminen.

Museot olivat Raumalla koko maan tavoin kiinni keväällä 2020 noin 2,5 kuukautta. Loppuvuonna osassa maata museot suljettiin uudelleen, mutta Raumalla ne saatiin pidettyä avoinna.

Korona näkyy tilastoiss

Suomen ammatillisesti hoidetuissa museoissa vierailtiin viime vuonna noin 4,5 miljoonaa kertaa. Korona näkyi vahvasti kävijämäärissä, sillä edellisenä vuonna museokäyntejä tilastoitiin 7,6 miljoonaa, eli pudotus oli kolme miljoonaa.

Museotilastossa on mukana 150 museota, jotka ylläpitävät yli 300:a museokohdetta.

Keskimäärin museokohteissa vierailtiin 15 436 kertaa (24 102 vuonna 2019). Museotilastossa käynniksi lasketaan käynnit näyttelyissä tai museon järjestämissä tapahtumissa museon omissa tiloissa.

Viisi suosituinta museokohdetta olivat Ateneumin taidemuseo, Kiasma, Vapriikki, Amos Rex ja Kansallismuseo.

Museot panostivat koronavuoden aikana erityisesti verkkopalveluihin. Vuoden 2020 Museotilastossa tilastoidaan museoiden verkkopalveluita entistä laajemmin. Tiedot julkaistaan myöhemmin keväällä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut