Musiikkiteatteriuutuus tulkitsee vahvasti Yön musiikkia

Yö-yhtyeen fanittajille esitys on mannaa, sillä tuotannosta kuullaan laaja kattaus uran varrelta alkuvuosien hiteistä bändin uuteen tulemiseen.

| Päivitetty

Porirockia on viimeisen vuoden sisällä käsitelty jo parissakin eri musikaalissa. Porilaisessa Rakastajat-teatterissa pyörii edelleen Alaston kaupunki -musikaali ja viime kesänä Raumalla yleisön villinnyt Dingo siirtyy ensi kesäksi Hämeenlinnan uuteen kesäteatteriin.

Suomea kiertävän Suomen Musiikkiteatterin Joutsenlaulu keskittyy Yö-yhtyeen keulahahmoihin, laulaja Olli Lindholmiin ja biisintekijä Jussi Hakuliseen.

Teatterin hovikirjoittajan Katariina Laineen käsikirjoittama tarina etenee kronologisesti tähteydestä haaveilevan Ollin ja omaa musiikkia tekevän Jussin ensikohtaamisesta Porissa aina 2000-luvulle saakka. Väliin mahtuvat bändin suosion vuodet, Lindholmin alamäki ja yhtyeen uusi nousu.

Mukana on kipuilua Lindholmin vaikeasta isäsuhteesta, bändin sekoilua menestyksen huumassa ja keskinäisiä kiistoja. Hakulinen ei viihdy muiden joukossa ja irtautuu, mikä on katastrofi bändille. Lindholmin ja Hakulisen välirikko kestää vuosia.

Käsikirjoitus olisi kuitenkin kaivannut kirkastamista ja tiivistämistä. Nyt mukana on paljon myös kokonaisuuden kannalta tarpeettomia hahmoja ja kohtauksia. Joutsenlaulu kallistuukin musiikkidraamaa enemmän dramatisoidun konsertin suuntaan.

Väliajan jälkeen tarina alkaa laahata ja velloo kauan Lindholmin päihdeongelmassa.

Joutsenlaulun musiikkitulkinnat ovat sen sijaan parasta A-luokkaa. Musiikkiteatterilla on laadukas bändi ja laadukkaat laulajat.

Olli Lindholmia esittävä toisen polven manserokkari, muusikko Matthau Mikojan on hakenut roolihahmoonsa paljon esikuvansa lavaelkeitä ja laulutapaa. Mikojan tekee Ollista todellisen tuntuisen hahmon, samoin kuin Jussi Hakulista esittävä Erik Kraemer. Turkulainen Kraemer on nähty Raumallakin Baddinginä. Hän on heavylaulaja ja sooloartisti, joka on esiintynyt useissa musikaaleissa.

Legendaarisen, harvoin kuullun Joutsenlaulun hän vetää suvereenisti omiin nimiinsä.

Musiikkinumeroita kuullaan kolmen tunnin esityksessä runsaasti. Yli 20 kappaleen setissä olisi myös ollut karsimisen varaa, ja esimerkiksi karikatyyriset Eve- ja Dingo-vierailut tuntuvat kokonaisuuden kannalta ylimääräisiltä. Popedaakin kuullaan kahdesti, olkoonkin, että bändin basisti Jussi Ojanen on mainio Pate Mustajärvenä.

Yö-yhtyeen fanittajille esitys on mannaa, sillä tuotannosta kuullaan laaja kattaus uran varrelta alkuvuosien hiteistä (mm. Yhden illan varietee, Likaiset legendat) uuden tulemisen suosikkeihin (Rakkaus on lumivalkoinen, Hän tanssi kanssa enkeleiden).

Kiertueen jälkeen esitys siirtyy kesäksi Ruissalon kesäteatteriin Turkuun.

Joutsenlaulu

Käsikirjoittaja Katariina Leino Ohjaaja Petri Lairikko

Rooleissa: mm. Erik Kraemer, Matthau Mikojan, Tiina-Mirjam Paaso, Elisa Lairikko.

Bändi: Kitaristi: Simo Pirttimaa, kitara, Jussi Ojanen, basso, Simo Stenman, rummut ja Juha Kinnunen, koskettimet.

Ensi-ilta Porin Promenadikeskuksessa 28.1.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut