Musikaalitähti viihtyy myös kesäteatterissa – Petrus Kähkösellä on Raumalla toinenkin projekti

Kesäteatterin ohella Kähkönen on vahvasti mukana Puolustusvoimien Marssi seitsemään ihmeeseen -jäähallikiertueella, jonka ensiesitys on elokuussa Raumalla.

Auto on vakio Rauman kesäteatterin lavalla. Tänä vuonna se on Trabant vuosimallia 1987. Näyttelijä Petrus Kähkönen esittää musiikkikomediassa keräilijää, jonka kiinnostuksen kohde on DDR.

Petrus Kähkönen könyää Trabantin ratin taakse ja rämistelee näyttämöltä. Rauman kesäteatterissa on tälläkin kerta auto – tietenkin. Sen Elämältä kaiken sain- musiikkikomedian ohjaaja Otto Kanerva on esitystä varten hankkinut Lahdesta. Vuosimalli on 1987 ja takana komeilevat kirjaimet DDR.

Kähkösessä auto ei herätä samanlaisia nostalgisia tunteita kuin ehkä ohjaajassa.

– Olen ysärilapsi, joten on pitänyt jopa vähän googlaillakin.

Parissa viikossa valmista

Kesäteatteriväki aloitti kahden viikon rutistuksensa Raumalla kuluneella viikolla melko tyypillisessä harjoittelusäässä: Fåfängassa puhalteli viileä merituuli.

Rauman kesäteatterin tämän kesän näytelmä on vasta Kähkösen kolmas kesäteatteriproduktio.

– Kesäteatteri tehdään nopeasti, mutta ei hampaat irvessä. Enemmän tekeminen on sellaista leppoisaa leiritunnelmaa, hän sanoo.

Musiikkikomediassa eletään nykypäivää, mutta Kähkösen esittämä hahmo, Ari, on keräilijä, joka koluaa kaikkea entiseen Itä-Saksaan liittyvää.

Hän tapaa näytelmässä Ramin (Ilkka Merivaara), joka puolestaan keräilee rockmusiikkiin liittyvää tavaraa. Tarinan ydin on Pepe Willbergin harvinainen kitara, jota komediassa metsästetään – ja lauletaan Willbergin musiikkia.

– Katsoja ei tule pettymään. Tarjolla on huumoria, hyvää musaa, osaamista, niin, ja makkaraa.

Musikaalit veivät mennessään

Raumalle on saatu kesäksi musikaalien erikoismies. Viime talvikauden Kähkönen näytteli Tampereen teatterin loppuunmyydyssä Anastasiassa. Ennen tätä hän oli toisessa pääroolissa ylistävät arviot saaneessa Kinky Bootsissa, jota esitettiin sekä Helsingissä että Tampereella.

Raumallakin saa laulaa. Musiikkina kuullaan tukku Willbergin hittejä.

– Olisiko minulla kolme neljä sooloa ja duettoja. Nyt kun on saanut tutustua Pepen tuotantoon, niin jumalauta, on hän vaan kova laulaja!

Oppia maailmalta

Musikaaleista Kähkönen innostui jo nuorena. Oopperalaulajavanhemmat kuuntelivat vain klassista, mutta Kähkönen kapinoi ja suuntautui poppiin ja rokkiin.

– Kun muiden faijat kuunteli Eaglesia ja Hendrixiä, meillä kuunneltiin Bachin etydejä.

Kähkönen jätti Sibelius-lukion kesken, liittyi nuorten harrastajien musiikkiteatteriryhmään ja päätyi hakemaan musikaalialan oppia New Yorkista sekä Lontoosta. Tuolloin alan koulutusta ei vielä saanut Suomesta.

– Kun intohimo musikaalien tekemiseen heräsi, halusin osata aina vain paremmin ja paremmin.

Nykyään tilanne koulutuksen suhteen on jo toinen. Taideyliopisto esimerkiksi sai juuri musiikkiteatterin professuurin. Tuotannot ovat Kähkösen mukaan suurentuneet ja kehittyneet.

Helsingissä ja Tampereella esitettyä Kinky Bootsia musikaalin oikeudet omistavat taho piti jopa parempana kuin alkuperäistä.

– Musikaalit ovat nouseva trendi ja osaaminen on kasvanut. Paikoitellen laatu on meillä yhtä korkeatasoista kuin musikaalien tähtipaikoilla West Endissä ja Broadwaylla, Kähkönen sanoo.

Musikaaleja hän pitää arjen luksuksena kaiken ikäisille. Niiden suuri suosio on hänen mukaansa ymmärrettävää.

– Musiikki herättää tunteita ja musiikin kieli on universaalia. Musikaaleja on helppo katsoa, niitä ymmärtää harjaantumatonkin katsoja.

Lähtö ”kodista” maailmalla

Petrus Kähkösen ura teatterinäyttämöillä ja ääninäyttelijänä on jatkunut jo toistakymmentä vuotta. Työn kautta alalle kouluttautunut näyttelijä oli pitkään kiinnitettynä Helsingin kaupunginteatteriin.

Vuonna 2019 hän päätti lähteä freelanceriksi, vaikka Helsingissä olisi ollut tarjolla hautakivisopimus.

– Minulle tuli olo, että on aika muuttaa pois kotoa, teatteri oli ollut minulle sekä työ että koti. Halusin tavata uusia ihmisiä ja päästä tekemään töitä uusiin saleihin. Olen onnellinen siitä, etten ole katunut päätöstäni.

Töitä on riittänyt, ja kalenteri on buukattu puoleksitoista vuodeksi eteenpäin.

Jäähallikiertue starttaa Raumalta

Myös teatterintekijän seuraava projekti liittyy Raumaan. Kähkönen on käsikirjoittanut ja ohjaa yhdessä niin ikään musikaaleihin erikoistuneen ohjaaja Samuli Harjanteen kanssa Marssi seitsemään ihmeeseen -jäähallikiertueen. Puolustusvoimien produktio yhdistää sotilasmusiikin musiikkiteatteriin.

Areenoilla nähdään muun muassa kuviomarssia, rumpuryhmiä ja lyömäsoittajia ja kivääritaitoryhmä.

Näyttelijöinä ja laulusolisteina ovat Tampereen ammattikorkeakoulun musiikkiteatterin opiskelijat. Joka paikkakunnalla mukana on myös lapsi- tai nuoriso-orkesteri, Rauman esityksessä Rauman poikasoittokunta.

Esitys on luotu videopeliksi, jossa etsitään Zeuksen patsasta ja vieraillaan maailman muinaisissa seitsemässä ihmeessä.

– Tulossa on jotain sellaista, mitä ei aiemmin ole tehty.

Petrus Kähkönen

Näyttelijä ja laulaja, joka esiintyy sekä teatterissa että televisiossa.

Näyttelee Rauman kesäteatterin Elämältä kaiken sain -musiikkikomediassa, jonka ensi-ilta on 17.6.

Sen ovat käsikirjoittaneet Osku Valve ja Otto Kanerva, joka myös ohjaa esityksen.

Kähkönen ohjaa myös Samuli Harjanteen kanssa Puolustusvoimien Marssi seitsemään ihmeeseen -kiertueen, jonka ensiesitys on 22.8. klo 19 Rauman jäähallissa.

Mukana Peacockin Ilta pilalla -revyyssä, jonka ohjaa Kiti Kokkonen.

Kähkönen oli kiinnitettynä Helsingin kaupunginteatteriin 2011–2019.

Teatteritöistä tunnetuimpia ovat Kinky Bootsin Charlie Price, Notre Damen kellonsoittajan Quasimodo sekä Shrekin Shrek.

Ääninäyttelijänä antanut äänensä sadoille piirretyille ja animaatioelokuville, viimeisimpänä mm. Frozen 2 (Kristoff) ja Trolls 1&2 (Risu).

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut