Järjestyksessä 30. Mustan pitsin yö saapuu – Rauma haluaa tallentaa muistoja vuosien varrelta

Joskus sataa, joskus paistaa. Mustan pitsin yönä mallia 2017 satoi ainakin alkuillasta, kuten kuvasta näkyy. Menneiden vuosien sateenvarjomuotiakin voinee muistella Kalatorin Tarinateltassa. Kuva: arkisto/Pekka Lehmuskallio

Rauman kaupunki haluaa kerätä Muistan pitsin yön muistot talteen. Tapahtumien ilta ja yö järjestetään tänä vuonna 30. kerran.

Pitsiviikkoa vietetään ensi vuonna 50. kertaa. Ikoniseksi muodostunutta Mustan pitsin yötä on puolestaan juhlittu vuodesta 1990 lähtien.

Juhlavuoden kunniaksi Rauman kulttuuri- ja museopalvelut haluavat muistella menneitä vuosia ja kutsua festivaalikävijät mukaan muistelemaan tapahtumaa valokuvien kautta.

Mustan pitsin yönä pystytetään Kalatorille Käsityöläismarkkinoiden yhteyteen Tarinateltta, jonka suojiin kävijät saavat tulla kertomaan omia tarinoitaan ja kokemuksiaan Mustan pitsin yöstä.

Tarinateltalla on esillä vanhoja Mustan pitsin yönä otettuja valokuvia, joista kaivataan lisää tietoja. Valokuvat ovat peräisin Rauman museon, kaupungin kulttuuritoimiston sekä sanomalehti Länsi-Suomen arkistoista.

Yleisön toivotaan tulevan teltalle tunnistamaan valokuvissa esiintyviä henkilöitä ja paikkoja sekä kertomaan kuvissa meneillään olevista tapahtumista ja kuvien ottohetkistä. Rauman museo arkistoi yleisöltä tulleet tiedot ja kertomukset.

Mustan pitsin yö on Pitsiviikon suosituin tapahtumapäivä, jonka aikana on myös eniten ohjelmaa. Se kerää vuosittain kymmeniä tuhansia kävijöitä Raumalle.

Ensimmäinen Mustan pitsin yö vuonna 1990 oli menestys ja kulttuurilautakunta totesivat sen jatkossa ”ehdottoman tarpeelliseksi”. Alkujaan Mustan pitsin yöllä haluttiin räväkkyyttä Pitsiviikon ohjelmaan Helsingin taiteiden yön malliin.

Mustan pitsin yö ei suinkaan ole pysynyt samana vuodesta toiseen, vaan muovautunut vuosien varrella aikaansa sopivaksi. Esimerkiksi alkuvuosien ohjelmaan kuului olennaisena osana juhla-asukilpailu ja toritanssit. Rauman kaupunki haluaa tallentaa kävijöiden omakohtaisia kokemuksia ja tarinoita osana Mustan pitsin yön historiaa.