Mustan pitsin yönä tarjolla yhdeksän tuntia suoraa lähetystä kotikatsomoon

Pyyrman avaa perinteisesti Pitsiviikon Helsingintorilla. Nyt rummutusta kuullaan verkossa Mustan pitsin yön lähetyksen alkajaisiksi 24. heinäkuuta. Kuva: arkisto/Juha Sinisalo

Mustan pitsin yönä 24. heinäkuuta nähdään ja kuullaan Pitsiviikko Live eli yhdeksäntuntinen lähetys, jota voi seurata Rauman kaupungin YouTube-kanavalla perjantai-iltapäivästä puoleen yöhön.

Pitsiviikolta tutut ohjelmaelementit ovat mukana – musiikki, tanssi ja taiteet, raumalainen perinneohjelma sekä tapahtumalle juurensa ja alkusysäyksen viisi vuosikymmentä sitten antanut pitsinnypläys.

– Emme voi tänä kesänä kutsua koolle Pitsiviikolta tuttuja suuria yleisöjä, mutta voimme kuitenkin tarjota turvallisesti muistutuksen tapahtuman omaleimaisesta ohjelmasta, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

Pitsiviikko Liven aloittaa perinteisesti Pyyrman, joka rummuttaa Pitsiviikon 50. juhlavuoden lähetykselle alkutahdit. Ensimmäisen lähetystunnin aikana nähdään myös muut avajaisjuhlallisuudet, kuten raumalaisen tanssiryhmä Mirku Flikkojen pitsitanssi ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun juhlapuhe. Raumalaissyntyisen baritoni Aarne Pelkosen trio tähdittää avaustunnin ohjelmaa.

Lasten oman lähetystunnin aikana nähdään nukketeatteria, kuullaan raumankielinen satuhetki ja lauletaan lastenlauluja raumalaisittain tutun trion johdolla. Pitsiviikko Liven bändi eli Talon Orkesteri säestää myös muita lähetyksessä esiintyviä solisteja.

Lähetys päättyy iltahämärän laskeuduttua konserttikimaraan, jonka päätähtinä kuullaan kuoro- ja lauluyhtyemusiikkia esittävä Myytti-kuoro sekä muun muassa Rauman Soittokunnan upeaäänisenä solistina tunnettu laulaja-lauluntekijä ja pianisti Alina Sudenlehti. Ilta huipentuu valotaideteokseen, jonka toteutuksen voi keskiyön aikaan kokea verkkolähetyksen lisäksi myös livenä Hauenguanon aukion ympäristössä olevien rakennusten ikkunoissa.

Yhdeksäntuntisen ohjelman juontavat ja luotsaavat läpi Laura Ruohola ja Karri Laihonen. Lähetyksessä kuullaan heidän johdollaan myös pitsi- ja tapahtumateemaista puheohjelmaa sekä kiinnostavia keskusteluja.