Mustikka kypsyy etuajassa, suomuuraimesta tulossa ennätyssato

Kypsymässä oleva suomuurainsato on runsas koko maassa. Etelä- ja Keski-Suomessa suomuurainsadosta on tällä hetkellä poimittavissa 30–50 prosenttia.

Näin hyviä suomuurainvuosia on Metsäntutkimuslaitoksen mukaan ollut viimeksi 1980-luvulla Etelä- ja Keski-Suomessa. Poiminta-aikaa on heinäkuun loppupuolelle asti, minkä jälkeen marjan laatu heikkenee.

Mustikka taas kypsyy valoisimmissa mäntymetsissä, ja pieniä määriä on jo poimittavissa Etelä- ja Keski-Suomessa. Mustikan pääsato kypsyy heinäkuun puoleenväliin mennessä eli noin viikkoa aiemmin kuin viime vuosina.

Mustikan varpu tarvitsee nyt kohtuullisesti vettä, jotta raakile kypsyisi maukkaaksi marjaksi auringon energian avulla.

 

Mustikkasato voi muodostua paikoin runsaaksi, mutta on laajoilla alueilla keskinkertainen. Viime vuonna mustikkasato oli ennätyksellisen runsas.

 

Puolukan satoennuste on edelleen keskinkertainen.