Muurahaisparvet hämmensivät Satakunnassa: "En tohtinut pitää silmiä kokonaan auki – saati suuta"

Poikkeuksellisen voimakaaksi kuvattu parveilu johtui ehkä siitä, että mukana oli useampia lajeja.

| Päivitetty

Tällä viikolla ainakin mauriaisten sukuun kuuluvia muurhaisia on parveillut Satakunnassa näyttävästi. Tältä näytti pihamaalla Kortelassa.

Niitä oli joka paikassa. Ilma oli sakeana, ihan kuin niitä olisi satanut taivaalta. Olen jo iäkäs, enkä ole nähnyt vastaavaa kuin ehkä kerran.

Muun muassa näin kuvataan alkuviikkoista ilmiötä, jossa siivekkäitä muurahaisia parveili samoihin aikoihin erittäin laajalla alueella Satakunnassa.

Raumalla tiheitä ja laajoja "lentomuurahaisten" parvia havaittiin aina Lapista ja Uotilasta saariston Lahdenaukealle saakka. Etelästä havaintoja kertyi ainakin Kortelasta ja Lähdepellolta.

– Olin kiertelemässä Vanhassa Raumassa pihakirppiksiä, kun yhtäkkiä niitä alkoi tulemaan ihan sikana, Riikka-Liisa Valtonen raportoi

– Torilla oli juuri silloin pitsimissit näytillä ja ihmisiä kuin pipoa. Lentomurkut meni joka paikkaan. Kotona löysin hiuksista ja mekon altakin niitä vielä.

Ilmiö havaittiin myös Eurajoella, Ulvilassa ja Porissa.

– En oikein tohtinut pitää silmiä kokonaan auki – saati suuta, kertoo skuutilla muurahaisparveen ajanut Länsi-Suomen toimittaja Iiro Lehtonen.

Lokitkin kiinnostuivat

Muurahaisista kertyi kosolti havaintoja myös LS Luonto-ryhmään Facebookissa.

– Irjanteella oli maanantaina aivan valtavasti. Olivat meillä vallanneet kissojen ulkotarhan, kuvailee Nina Rosenqvist.

Milli Kalevo puolestaan sanoo olevansa tyytyväinen päästyään sisätiloihin.

– Äyhönjärvellä ja Tarvolantiellä niitä alkoi pörräämään ihan tosissaan ja paljon. Jäivät kiinni hiuksiin.

Mervi Virtanen puolestaan kertoo, että muurahaisia kopsahteli pikatiellä auton tuulilasiin.

Hyönteisten runsaus herätti myös lokit, jotka lintuharrastaja Juha Salmisen mukaan pyydystivät muurahaisia korkealla ilmassa muun muassa Kompinlahdella ja Syväraumanlahdella.

"Hämmästyttävät ihmisiä"

Siivekkäiden muurahaisten näyttäväkään parveilu ei ole poikkeuksellinen, vaan monilla Suomessa esiintyvillä lajeilla aivan tavanomainen ilmiö.

Kyse on sekä yhdyskuntien levittäytymisestä että pariutumisesta eli kansan suussa "häälennosta". Lennon jälkeen koiraat kuolevat, kun taas naaraat pyrkivät muodostamaan uuden yhdyskunnan.

– On ihan tyypillistä, että koiraat ja kuningattaret lähtevät lentoon yhden päivän aikana suurina parvina, jotka hämmästyttävät ihmisiä, kertoo tällä hetkellä Sveitsissä työskentelevä muurahaistutkija Sanja Hakala.

Vaikka ilmiö on tavanomainen, vaikutti se tällä kertaa olevan poikkeuksellisen voimakas.

Säätä ja ehkä kemiaa

Hakalan mukaan lentäviä muurahaisyksilöitä kasvatetaan alkukesän aikana, ja se tapahtuu saman lajin pesissä melko lailla samaa tahtia.

Lentoonlähdön ajankohta vaikuttaa yleensä koordinoidulta, ja ajastaminen tapahtuu säätilan perusteella.

– Lämpötilan ja tuuliolosuhteiden pitää olla suotuisat. Usein muurahaiseet lentävät sateen jälkeen tai kun maaperä on muuten kosteahko, Hakala sanoo.

Myös muurahaisten omalla kemialla ja tarkemmin sanottuna niin sanotuilla feromoneilla voi olla merkitystä. Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaisi sitä, että yhdessä pesässä haistetaan toisen lentoaikeet.

– Mutta tietääkseni tätä ei ole todistettu.

Samoja vihjeitä

Tällä kertaa useamman eri lajin parveilu saattoi osua voimakkaana samoille päiville. Se selittäisi, miksi ilmiö tuntui Satakunnassa olleen poikkeuksellisen voimakas.

Mikä sitten saa eri lajit parveilemaan samaan aikaan? Vastaus voi olla yllättävän ksinkertainen.

– Saattaa olla, että useampi laji käyttää samanlaisia vihjeitä lentoonlähdöstä päättäessään, Hakala miettii.

Saitko ilmiöstä kuvia? Lähetä sähköpostilla (jami.jokinen@lansi-suomi.fi) tai lisää LS Luonto -ryhmään.

Parveilussa mukana useampia lajeja

Satakunnassa alkuviikolla lentäneestä lajista ei ole varmuutta, sillä tuntomerkit ovat ainakin toistaiseksi olleet puutteellisia ja kuviakin on niukalti.

Sanja Hakala arvelee, että todennäköisin lajiryhmä on sokerimuurahaiset, kuten pihamauriainen tai sen hyvin samannäköinen sisarlaji metsämauriainen.

Parveilun synkronointi näyttää tällä viikolla olevan erittäin laajaa. Havaintoja on muun muassa Lahdesta, pääkaupunkiseudulta, Miehikkälästä, Porkkalasta, Etelä-Pohjanmaalta sekä Pohjois-Karjalasta.

Muurahaisia pitkään tutkinut Luken tutkija Jouni Sorvari totesi asian itse Pohjois-Savossa.

– Kuopiossa parveili myös pihamauriainen tiistaina. Keltiäinen parveilee myös samoihin aikoihin.

Keltiäinen kuuluu samaan Lasius-sukuun kuin mauriaisetkin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut