Muutos Company yhdistää vartalotaiteen nykytanssiin

Kehon maalaaminen on siihen osallistuville usein voimaannuttava kokemus.

Body painting eli vartalonmaalaus ei ole uusi taiteenlaji, todennäköisesti se on ikivanha, sillä ihmisillä on esihistoriallisista ajoista lähtien ollut taipumus koristella kehoaan erityisesti tiettyjä rituaaleja varten.

Tiina Kokkonen ja Anniina Tammi tuovat vartalonmaalaukseen uuden näkökulman, sillä he yhdistävät kehon maalaamiseen nykytanssin. Tästä tarjoillaan raumalaisille pilkahdus ensi maanantaina kirjastossa.

Synergy-performanssi käsittelee kahden toisistaan poikkeavan voiman yhteisvaikutusta, monimuotoisuutta sekä ihmistä urbaanissa kaupunkiympäristössä.

Vartalotaidetta festivaaleille

Tanssija Anniina Tammi innostui vartalomaalauksesta muutama vuosi sitten Portugalissa, jossa hän oli opiskelemassa sirkusalaa.

– Tiina tuli käymään, ja kerroin ideastani. Seuraavana päivänä ostimme maalit ja aloitimme.

Tammi ja Kokkonen muodostavat muutaman muun taiteen tekijän kanssa helsinkiläisen Muutos Company -kokoonpanon, joka vie bodypaintingia muun muassa kesäfestareille.

– Olemme ensi kesänä menossa ainakin Kosmokseen ja Arabiankadun-festivaalille Helsinkiin ja mahdollisesti myös tänne Rauman Pitsiviikolle, Tammi kertoo.

Esitykset ovat suunnilleen samanlaisia kuin kirjaston Synergyssä: tanssijoiden ihot maalataan yleisön edessä ja sen jälkeen he esiintyvät. Tanssi tuo Tammen mukaan vartalomaalaukseen aivan uudenlaisen ulottuvuuden.

– Maalaus ikään kuin lähtee elämään. Täällä tosin teemme niin, että maalaaminen ja tanssi tapahtuu samanaikaisesti. Tiina maalaa, minä tanssin.

Osallistuminen vaatii rohkeutta

Muutos Company on alkuvuoden ajan pitänyt raumalaisille nuorille tanssi- ja vartalomaalaustyöpajoja sekä tanssityöpajan maahanmuuttajille.

– Ryhmissä oli aluksi hiljaista, Tammi sanoo.

Kiinnostus kuitenkin lisääntyi matkan varrella.

Vartalomaalaukseen osallistuminen saattaakin muodostua kynnykseksi, sillä maalaus tehdään paljaalle iholle, ja yleensä maalattavilla on yllä ainoastaan alushousut. Myös ne saavat teoksessa maalia pintaansa.

– Maalaustilanne on intiimi ja se usein jännittää. Kokemus Raumalta oli monille myönteinen, ja tilannen koettiin jopa voimaannuttavaksi. Oma kokemuksenikin on se, että vartalomaalaus parantaa kehonkuvaa ja vahvistaa positiivista kuvaa omasta itsestä, Anniina Tammi sanoo.

Keho on iso alusta

Tiistaina Kokkonen ja Tammi tekivät Kauppakadun tyhjässä liiketilassa vartalomaalauksia ryhmälle raumalaisnaisia. Viiden vartalon maalaamiseen etupuolelta upposi viisi tuntia. Koko kehon peittämiseen menee huomattavasti enemmän aikaa.

– On aivan erilaista maalata tasaiselle pinnalle ihmiskehoon verrattuna. Ison pinnan tekeminen on aina haaste. Ihmisessä on paljon muotoja, joita maalauksella korostetaan tai häivytetään, selittää Tiina Kokkonen.

Syksyksi Muutos Company suunnittelee vartalomaalauksen ja tanssien viemistä sisätiloihin.

– Ehkä teatterin lavalle teoksena, jossa yhdistyisivät eri taiteenlajit. Suunnitelma on tosin vasta idea-asteella, Anniina Tammi sanoo.

Suomessa vartalomaalauksen pioneereja on Riina Laine. Lajissa myös kilpaillaan sekä Suomessa että ulkomailla.Itävallassa järjestetään vuosittain bodypaintingin maailmanmestaruuskilpailut.

Muutos Company: Synergy- livemaalaus ja tanssiperformanssi Rauman pääkirjaston aulassa 24.2. klo 16. Esityksen kesto on noin 20 min ja siihen on vapaa pääsy.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut