Muuttunut luomi voi olla syöpä

Satakunnan Syöpäyhdistyksen syöpäsairaanhoitaja Liisa Antila arvioi maa nantaina Rauman Luomihuolipäivässä asiakkaiden huolta herättäviä luomia. Antilan mukaan ihmisten tietoisuus ihomuutoksista on lisääntynyt, ja ongelmiin osataan etsiä tietoa ja apua. Kuva: Esa Urhonen

Ruskettuneen pinnan haikailu saa helposti unohtamaan ihon palamiseen liittyvät terveydelliset riskit. Auringossa grillailun jälkipyykkiä voikin joutua maksamaan vasta monen vuoden päästä.

Vaikka kaikki luomimuutokset eivät luonnollisestikaan ole pahalaatuisia, kannattaa ne ottaa tosissaan, sillä ihosyöpiä diag­nosoidaan yhä useammin.

– Jos jokin luomi tai ihomuutos huolettaa, on aina parempi lähteä näytille, kuin miettiä asiaa kotona, vakuuttavat Satakunnan Syöpäyhdistyksestä syöpäsairaanhoitaja Liisa Antila sekä sairaanhoitaja Päivi Horppu.

Antilalla ja Horpulla oli maanantaina työntäyteinen päivä, sillä he olivat pitämässä Raumalla Syöpäyhdistyksen Luomihuolipäivää. Huolta herättävien luomien arviointiin tarkoitettuja päiviä järjestetään vuosittain kymmenkunta ympäri Satakuntaa, ja niiden ajat ovat todella varattuja.

Antilan ja Horpun mukaan oireet tuovat yleensä ihmiset vastaanotolle.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.