Myllykosken merimetso- ja valkoposkihanhialoitteesta lähetekeskustelu tänään – "Nurinkurista ja moraalitonta"

Satakuntalaiskansanedustajan lakialoitteen takana on 111 kansanedustajakollegaa.

| Päivitetty

Poikkeusluvalla ammuttujen lintujen haltuunotto ja hyödyntäminen on nykylainsäädännön mukaan kielletty, eikä lintuja saa esimerkiksi käyttää ravinnoksi ilman erillistä lupaa. Käytännössä seikka koskee nykyisin lähinnä merimetsojen ja valkoposkihanhien ampumiseen myönnettyjä poikkeuslupia.

Kyseessä on niin selkeä epäkohta, että lakia on muutettava, katsoo satakuntalainen kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.). 

Hän jätti asiasta keväällä lakialoitteen, jonka allekirjoitti Myllykosken lisäksi 111 kansanedustajaa. Aloitteesta käydään lähetekeskustelu tänään iltapäivällä.

Aloitte ehdottaa muutosta luonnonsuojelulakiin. Siinä todettaisiin, ettei valkoposkihanhen ja merimetson ruoja tarvitsisi hävittää polttamalla tai hautaamalla, kuten nykyisin. Sen sijaan linnut saisi hyödyntää.

Myllykosken mukaan jo nykyisten poikkeuslupien nojalla ammutuista kahden lajin linnuista kertyy tonneittain ruhoja.

– On nurinkurista ja jopa moraalitonta, että joutuessamme vakavien satomenetysten ehkäisemiseksi karkottamaan rauhoitettuja lintuja ampumalla, pitää ne jättää hyödyntämättä ja hävittää, Myllykoski hämmästelee tiedotteessa.

–  Luonnonsuojelulakia on tulkittu siten, että se edellyttää tällaisissa tilanteissa ruoan hävittämistä. Samalla olemme huolissamme luonnonvarojen kestävästä käytöstä, ja leipäjonot kiertävät kortteleita. Eikö tässä ole ristiriita? 

Aloitteesta käydään lähetekeskustelu kello 14 alkavassa eduskunnan täysistunnossa. Sitä voi seurata suorana lähetyksenä eduskunnan verkkosivuilla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut