Myös Helsingin telakalla laajoja koronaketjuja – kaikki työntekijät testataan, laivan luovutus myöhästyy

Joulukuun alusta lähtien Helsingin telakka-alueelle saapuvien alihankintayritysten henkilöstöltä vaaditaan täysi rokotesuoja, todistus sairastetusta koronasta tai negatiivinen koronatesti. Telakan omaa väkeä testataan viikoittain.

| Päivitetty

Helsingin telakalla on syksyllä todettu jo noin 200 koronatartuntaa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan tartuntaketjut ovat laajoja ja vaikeasti hallittavia.

Avi määräsi kaikki telakan ja sen alihankkijoiden työntekijät osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, joka voi tarkoittaa koronatestiä. Päätös on voimassa tammikuun loppuun saakka.

– Pakollisilla terveystarkastuksilla tavoitellaan erityisesti sitä, että uusien työntekijöiden koronavirustartunnat saataisiin tietoon mahdollisimman aikaisin ja tartuntaketjut katkaistua siten ennen niiden laajempaa leviämistä, toteaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen tiedotteessa.

Länsi-Suomi kysyi Helsingin telakan koronatilanteesta jo ennen avin määräystä.

– Tilanne telakalla on sama kuin yhteiskunnassa muuten eli rokottamattomat aiheuttavat päänvaivaa. Toimitusjohtaja kommentoi asiaa, vastasi Eija Oraviita-Kaiku Helsinki Shipyardin viestinnästä.

Toimitusjohtajaa tuuraava talousjohtaja Simo Rastas pyysi Länsi-Suomen kysymykset sähköpostitse. Vastauksia ei vielä ole saatu.

Ylelle Rastas kertoi sähköpostitse, että koronatapausten määrä lähti kasvuun syyskuun puolessa välissä. Tapauksissa korostuvat rokottamattomat, ulkomailta tulleet yhteismajoituksissa asuvat alihankkijoiden työntekijät.

Telakalla on noin 400 omaa työntekijää ja toimihenkilöä sekä liki 700 alihankkijoiden työntekijää.

Avin mukaan epidemian hallinta on erityisen haasteellista suuren alihankkijamäärän, ulkomailta myös matalan rokotekattavuuden maista tulevien työntekijöiden määrän ja työntekijöiden vaihtuvuuden vuoksi.

Avi katsoo, etteivät telakkayhtiön omat toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä epidemian taltuttamiseksi, ja epidemia on jo tässä vaiheessa osoittautunut yhdeksi laajimmista työyhteisön kautta levinneistä tartuntaketjuista Helsingissä koko pandemian aikana.

Myöhemmin lähetyssä omassa tiedotteessaan Helsinki Shipyard toteaa aloittaneensa tiukat koronatoimet heti pandemian julistuksen jälkeen kevättalvella 2020. Tähän syksyyn saakka hallinnassa onnistuttiin. Telakalla oli syyskuun puoliväliin saakka vain vajaat kymmenen yksittäistä tautitapausta, ja niiden altistusketjut pystyttiin jäljittämään ja pysäyttämään.

Sitten ryöpsähti. Kuukaudessa positiivisia tapauksia tuli telakan tietoon 193 tämän viikon alkuun mennessä.

Viime perjantaina telakalla tehtiin yli 500 koronatestiä ja haastateltiin yli 600 alihankkijayritysten työntekijää. Osa henkilöistä vapautettiin karanteenista jo koronan vuoksi, osa asetettiin karanteeniin.

- Tämän lisäksi telakalla 7.-15.10.2021 työskennelleet henkilöt määrättiin karanteeniin Epidemiologisenyksikön toimesta 18.10.2021 alkaen. Epidemiologinen yksikkö vapauttaa henkilöitä karanteenista oman prosessinsa mukaisesti. Karanteeni ei koske 15.10.2021 haastattelujen perusteella karanteenista jo vapautettuja henkilöitä, sanotaan telakan torstaina julkistetussa tiedotteessa.

Eilen torstaina järjestettiin toinen massatestaus- ja haastattelutilaisuus. Koronatestejä tehtiin noin 800 henkilölle.

Joulukuun alusta lähtien Helsingin telakka-alueelle saapuvien alihankintayritysten henkilöstöltävaaditaan täysi rokotesuoja, todistus sairastetusta koronasta tai negatiivinen koronatesti. Telakan omaa väkeä testataan viikoittain.

Telakalle etsitään uutta toimitusjohtajaa. Esko Karvonen siirtyi pois palveluksesta, talousjohtaja Simo Rastas toimii siirtymäaikana vt. toimitusjohtajana.

Telakalla valmistaudutaan ensimmäisen Swan Hellenicin tutkimusristeilyaluksen luovutukseen sekä sarjan seuraavan laivan vesillelaskuun.

- Huolimatta kaikista rajoitus- ja turvatoimista koronaepidemia pääsi syksyn aikana pahentumaan. Tällä on vaikutusta rakenteilla olevien laivojen aikatauluihin ja erityisesti Vega-sarjan ensimmäisenä luovutettavan laivan käyttöönottojen osalta. Laivan lähtöä merikokeelle on jouduttu viivästyttämään ja aikataulua tarkistetaan jatkuvasti muuttuvan tilanteen mukaisesti, todetaan tiedotteessa.

Sarjan kolmannen aluksen lohkoja rakennetaan Puolassa, josta ne kuljetetaan Helsinkiin vesiteitse.Helsingin telakka on venäläisomistuksessa. Swan Hellenic-varustamon omistajat ovat niin ikään venäläisiä.

Päivitys 22.10. klo 8.00: täydennetty Helsinki Shipyardin tiedotteen perusteella

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut