Myös merelle on oltava vaihtoehto

STUK:n raportti nostanee esille myös reaktorien jälkilämmön poiston. Teollisuuden Voiman, Fortumin ja mahdollinen Fennovoimankin ydinvoimala perustavat jäähdytyksensä pitkälti siihen, että lämpö voidaan siirtää veden mukana mereen.
Jossakin tilanteessa merivettä ei ehkä voida käyttää. Pysähtynytkin reaktori on silti saatava jäähtymään.


Olkiluoto ja Loviisa erilaisia


Esimerkiksi Loviisan painevesireaktorissa ongelma voidaan hoitaa päästämällä ulos puhdasta vesihöyryä. Uusiin laitoksiin on tulossa myös erityislauhduttimia, joilla jälkilämpö hallitaan.
Olkiluoto 1 ja 2 -yksiköiden kiehutusvesireaktoreissa puskurina toimii lauhdutusallas. Jos sen merivesikierto ei toimi, alkaa veden lämpötila nousta.
– Kun se saavuttaa sata astetta, (reaktorin) suojarakennuksen paine alkaa vähitellen kasvaa, Mattila selvittää.
Noin kahdeksan tunnin kuluttua paine on niin suuri, että höyryä on pakko alkaa päästää ulos. Reaktorityypin vuoksi höyry ei kuitenkaan ole puhdasta.
Vaikka käytössä ovat tehokkaat suodattimet, pääsisi ilmakehään Mattilan mukaan radioaktiivisia aineita.
Ulos päästettävän höyryn tilalle on lisäksi saatava uutta vettä niin sanotulla apusyöttövesijärjestelmällä. Sitä varten on neljä varastoallasta, jotka riittävät muutaman tunnin ajaksi.


Muutoksia ilman Fukushimaakin


Järjestelmään liittyvät pumput eivät Mattilan mukaan nekään kestä kauan ilman merivesijäähdytystä.
– Mutta jo ennen Fukushiman onnettomuutta on ollut suunnitteilla laitosmuutos, jolla apusyöttövesijärjestelmän riippuvuus merivesijäähdytyksestä saadaan poistettua.


Vaihtoehtona myös kaukolämpöverkko


Höyryn päästämisen vaihtoehtona on siirtää lämpöä kaukolämpöverkkoon, sen kautta laitosalueen huonetiloihin ja edelleen ulos.
Kaukolämpöjärjestelmää ei kuitenkaan ole alun perin suunniteltu tähän käyttöön. Mattilan mukaan putkiston moottorien sähkönsyöttöä ei sen vuoksi ole varmistettu varsinaisten turvajärjestelmien tapaan.
STUK:n lopulliset, selvityksiin liittyvät johtopäätökset kootaan loppuraporttiin. Se valmistuu vielä tänä vuonna.
Olkiluodon voimalan jäähdytyksen ohella parannettavaa on Mattilan mukaan löytynyt esimerkiksi Loviisan voimalan tulvasuojauksessa.