Myös musta hevonen pääsee tällä kertaa mukaan Rauman kaupunginjohtajakisaan

Etsintä on käynnistynyt siitä, kuka on Rauman kaupunginjohtajan työhuoneen seuraava haltija Johanna Luukkosen jälkeen. Arkistokuva/Juha Sinisalo

Rauman uuden kaupunginjohtajan valinta lähtee käyntiin toden teolla. Kaupunginhallitus on päättänyt, että se asettaa toimikunnan valmistelemaan kaupunginjohtajan valintaa.

Valintaprosessi voidaan käynnistää sen jälkeen, kun kaupunginvaltuusto on käsitellyt Johanna Luukkosen eroilmoituksen kokouksessaan maanantaina 21. kesäkuuta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Kalle Leppikorven (sd.) mukaan valmistelevia töitä tehdään kuitenkin jo mahdollisimman paljon.

– Ehkä tällä saadaan jo viesti maailmalle, että haku käynnistyy.

Kutsuttuna nopeimmin

Viimeksi kun kaupunginjohtajaa valittiin viime vuonna, oli käytössä ainoastaan julkinen haku. Nyt kisaan voi antaa myös suostumuksensa eli tulla mukaan niin sanottuna mustana hevosena.

Tämä saattaa Leppikorven mukaan vähentää julkisten hakijoiden määrää.

Suostumus- tai kutsumenettelyssä ehdokkaan nimi pysyy poissa julkisuudesta pidempään kuin julkiseen hakuun osallistumalla.

– Nopein ja helpoin tapa olisi se, että löydetään sellainen ehdokas, joka voidaan kutsumenettelyllä kutsua. Muuten voi tulla pitkäkin prosessi. Hyvinkään malli meitä kannusti, että kun löydetään sopiva ehdokas, nopeakin menettely on mahdollista.

Leppikorpi viittaa siihen, kuinka Luukkonen valittiin Hyvinkään kaupunginjohtajan virkaan. Annettuaan suostumuksensa hänen valintansa eteni verrattain ripeästi ja yksimielisesti maaliin.

Samalla profiililla

Rauman kaupunginjohtajaksi on tarkoitus hakea samanlaisen profiilin henkilöä kuin viimeksikin.

Hakuun tulee ammattijohtaja, jolla on hyvät verkostot ja yhteydet elinkeinoelämään, mutta jolla toisaalta on kykyä keskittyä myös kaupungin talous- ja henkilöstöjohtamiseen.

– Kahvipöytäkeskusteluja on käyty, mutta ketään ei ole kontaktoitu, koska on haluttu odottaa irtisanoutumista. Sellaista yhteistä säveltä ei ainakaan tietääkseni ole vielä, että olisi yhtä ylitse muiden, mutta jos löytyy, se olisi ihanteellinen tilanne aikataulu huomioiden, Leppikorpi sanoo.

Aikataulutavoitteena on, että uuden kaupunginjohtajan valitsisi vielä nykyinen valtuusto heinäkuussa. Apuna valintaprosessissa on sama konsultti kuin ennenkin, Mercuri Urval.

Eroilmoitus käynnisti

Lähtölaukaus uuden kaupunginjohtajan etsinnälle tuli, kun Luukkonen jätti kuluvan viikon tiistaina Rauman kaupungille eroilmoituksensa.

Luukkosen valinta Hyvinkään kaupunginjohtajaksi tuli samana päivänä lainvoimaiseksi. Luukkosen viimeinen työpäivä Raumalla on 6. heinäkuuta.

Hyvinkäällä hän aloittaa työt elokuussa. Virkasuhde Rauman kaupunkiin päättyy 7. syyskuuta.

Rauman kaupunginjohtajana Luukkonen aloitti 1. heinäkuuta 2020.

Kaupunginjohtajan valintatoimikunta

kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.)

kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Samu Vahteristo (kok.)

kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Pasi Mäenranta (ps.)

kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Marva (kok.)

kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Pekka Wallenius (sd.)

kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Panu Ala-Siuru (kesk.)

kaupunginvaltuuston 3. varapuheenjohtaja Tapio Ailasmaa (vas.)

henkilöstöjohtaja Marika Alho

hallintopäällikkö Minna Liikanen

myöhemmin nimettävä henkilöstön edustaja

Vain luottamushenkilöillä on äänioikeus valintatoimikunnassa.