Myös Rauma täyttyy nyt kotimaisista matkailijoista – ensikertalaiset ihastuivat Poroholman lisäksi niin intiimiin merimuseoon kuin laajaan Vanhaan Raumaan

Elokuu on vielä arvoitus. Jatkuuko kotimainen matkailukausi ja tulevatko ulkomaalaiset matkailijat?

| Päivitetty

Parin kuukauden ikäinen Inari tuhisee iltapäiväunia vaunuissaan Poroholman lomakeskuksessa. Vanhemmat Eveliina ja Aleksi Pölkki kurkkaavat pienokaista ja Remu-koira pyörii jaloissa. Kiuruvedellä asuva perhe on ensimmäistä kertaa Raumalla. Kommentit ovat ihastuneita.

– Kävimme kävellen Vanhassa Raumassa. Siellä oli tosi hienon näköistä. Meilläpäin ei ole jäljellä vanhoja rakennuksia, Eveliina Pölkki toteaa.

Aleksi Pölkin mukaan juuri vanha kaupunki veti Raumalla puoleensa.

– Me emme ole oikeastaan käyneet länsirannikolla. Viivymme täällä kaksi yötä, ja lähdemme perjantaina Poriin.

Matkustusrajoitukset eivät harmita

Poroholmassa on heinäkuiseen tapaan täyttä. Pölkit kertovat, että he taisivat saada viimeisen vaunupaikan, kun he keskiviikkona kurvasivat paikalle.

– Hieno leirintäalue, he kehuvat Poroholmaa.

Pariskunta matkailee tänä kesänä pääasiassa Suomessa ennen kaikkea vauvan takia. Myös korona mietityttää. Matkustusrajoitukset eivät harmita.

– Ihan hyvä, että tulee taukoa ulkomaanmatkailussa. Suomessakin on tosi paljon katsottavaa, Aleksi Pölkki huomauttaa.

"Raumalla on varmaan vanha merimuseo"

Vesa Mustonen ja Marisa Metsälä kuuntelevat tarkkaan, kun museonjohtaja Anna Meronen kertoo täytetystä albatrossista. Kontiolahdelta kotoisin oleva pariskunta tiesi etukäteen Vanhan Rauman, mutta merimuseo löytyi googlettamalla.

– Ajateltiin, että Raumalla on varmaan vanha merimuseo.

Myös Vanha Rauma oli tehnyt vaikutuksen ensimmäistä kertaa Raumalla vieraileville. Tosin Vesa Mustonen on lapsuudessa käynyt Raumalla, mutta muistikuvat ovat hatarat.

– Vanha Rauma on hieno, upeita vanhoja rakennuksia, Marisa Metsälä toteaa.

Tampereelta käynnistynyt kesälomareissu jatkuu Raumalta Poriin. Mustonen ja Metsälä matkustavat kesällä yleensä kotimaassa ja viettävät aikaa myös mökillä.

– Koronan takia ulkomaanmatkat ovat tänä syksynä jäissä, he kertovat.

Museossa on riittänyt kävijöitä

Rauman merimuseossa on riittänyt kävijöitä tänä kesänä. Kesän alku oli hiljaista, ja ryhmät ja eläkeläiset puuttuivat kokonaan.

Muutos alkoi näkyä heinäkuussa. Toisella viikolla kävijöitä kirjattiin jo enemmän kuin kesäkuussa yhteensä.

– Tätä vauhtia kävijöitä on heinäkuussa noin 3 500 eli aika lähelle normaaleja kävijämääriä.

Ryhmätkin löytävät pikku hiljaa tiensä Raumalle

Rauman kaupungin matkailuneuvonnassa on myös uskallettu huokaista helpotuksesta. Turistit ovat sittenkin liikkeellä, ja kohteissa on vilkasta.

Hyviä uutisia tulee koko ajan lisää.

– Aluksi vaikutti siltä, että ryhmät jäävät kokonaan pois, toteaa matkailuneuvoja Jenna Ylipuranen.

– Ryhmiä on kuitenkin alkanut pikku hiljaa tulla, vaikkakin ne ovat pienempiä kuin yleensä. Eräänkin ryhmän vetäjä totesi, että me tullaan kyllä, kun koko kevät on neljän seinän sisällä istuttu.

Kesä on ollut kaiken kaikkiaan ollut positiivinen yllätys, Ylipuranen summaa. Hän on tehnyt soittokierroksen matkailualan toimijoille Raumalla, ja viesti on kaikkialla sama:

– Moni kertoo, että nyt on enemmän ihmisiä liikkeellä kuin yleensä heinäkuussa.

Valtaosa matkailijoista on suomalaisia. Joukossa on joitakin ulkomaalaisia, mutta Ylipurasen mukaan he ovat Suomessa asuvia ja työssä olevia.

Pitsiviikko ei voi olla vaikuttamatta matkailijoiden lopulliseen määrään, Ylipuranen myöntää. Yhdeksän päivän kaupunkifestivaalin sijaan luvassa on yhdeksän tunnin livelähetys.

– Ensi viikko olisi kesän kiireisin viikko.

Matkailuneuvonnassa iloitaan monesta toteutuvasta tapahtumasta, vaikka Pitsiviikko jääkin järjestämättä.

– On hienoa, että esimerkiksi Vanhan Rauman Avoimet pihat ja pihakirppikset -tapahtuma järjestetään. Se on ollut vuosi vuodelta suositumpi.

Missä on kiva kahvila, museo tai luontopolku?

Vanhalla Raatihuoneella matkailun kesätyöntekijät Annika Salminen ja Jenna Munnukka tietävät, mikä turisteja kiinnostaa.

– Vanhasta Raumasta kysytään tosi paljon, kertoo Munnukka.

– Moni toivoo vinkkiä hyvästä ravintolasta ja kahvilasta.

– Lisäksi kysytään paljon Rauman saaristosta, luontopoluista sekä pyöräily- ja patikointireiteistä.

– Museoista halutaan myös tietää ja Pyhän Ristin kirkosta.

Salmisen mukaan meri ja merenkulku yhdistetään Raumaan hyvin vahvasti. Siksi kesätyöntekijät saavat usein vastata myös merimuseota ja Marelaa koskeviin kysymyksiin.

Annika Salminen ja Jenna Munnukka ovat huomanneet, että ihmiset etsivät aina jotain uutta. Raumalla esimerkiksi teemaopastukset ovat vastanneet tähän tarpeeseen.

Käänne huonevarauksissa tapahtui juhannuksena

Heinäkuu on puolivälissä eikä virallisia matkailijalukuja ole vielä saatavilla, mutta tuntuma on alan toimijoilla sama. Kevään ja vielä alkukesänkin kovasta pohjakosketuksesta ollaan nousemassa pinnalle.

– Huonevarausten määrissä ollaan aika lähellä normaalia heinäkuun tilannetta, mutta euromääräisesti jäädään viime vuodesta, kertoo Kalliohovin ja Raumanlinnan hotellien johtaja Iiro Ignatius.

– Juhannuksena tajusi, että väkeä alkaa olla aika paljon liikkeellä, ja avasimme Raumanlinnan aiottua aiemmin.Ignatiuksen mukaan kevät oli hänen työhistoriansa vaikein ja raskain. Ollaan jaloillamme ja suunta on ylöspäin, hän tiivistää tunnelmat.

Raumanlinnassa ja Kalliohovissa kaikki keväällä lomautetut työntekijät ovat palanneet töihin.

Toimintamallit pohdinnassa

Tyypillistä on nyt se, että majoitusvarauksia tehdään viime tipassa.

– Saattaa vaikuttaa siltä, että puolet hotellista on tyhjänä, ja silti se voi nopeastikin olla täynnä.

– Tämä antaa positiivisia haasteita siivous- ja aamiaistoiminnoillemme, Ignatius toteaa.

Etätyö on hänen mukaansa majoitusalan pahin kilpailija, mutta Raumalla on kevään ja alkukesän aikana riittänyt myös työmatkalaisia.

– Raumalla on paljon sellaista teollisuutta, että asiantuntijoiden on pakko olla paikan päällä.

Työmatkailu on ollut Ignatiuksen johtamien hotellien pääbisnes, joten sen tulevaisuus mietityttää. Toimintamallin mahdollisia muutoksia on jo pohdittu.

Sade ei tänä kesänä haittaa

Bussiryhmiä ei vielä näy ja perheitäkin tavanomaisia kesiä vähemmän. Sen sijaan pariskuntia, niin vanhempia kuin nuorempia, yöpyy paljon.

Sää ei tänä kesänä ole ollut turistille se tärkein kriteeri lähteä lomamatkalle. Varauksia on tullut sateisinakin päivinä, Iiro Ignatius kertoo.

Lyhyitä yöpymisiä

Hotelli Vanhan Rauman ja Cityhovin yrittäjä Jari Salli on samoilla linjoilla Iiro Ignatiuksen kanssa. Muutos tapahtui juhannuksena ja se oli nopeaa.

– Kasvu oli suorastaan rähähdysmäistä. Molemmat hotellit ovat täynnä, ei passaa valittaa. Lomasesonki tuntuisi nyt olevan kiireisempi kuin viime vuonna, Salli toteaa.

Kaikki turistit ovat olleet kotimaisia, kun yleensä suurin osa kesän matkailijoista on ulkomaalaisia. Se näkyy myös varauksissa, sillä ulkomaalaiset majoittuvat useimmiten useaksi päiväksi..

Suomalaiset sen sijaan painavat päänsä hotellihuoneen tyynelle tyypillisesti vain yhdeksi yöksi.

Myös Jari ja Kaisa Sallin johtamissa hotelleissa riitti keväällä työmatkalaisia. Osaksi sen takia Jari Salli voi sanoa, että "jollakin tapaa kuivin jaloin selvittiin."

Elokuu mietityttää

Elokuu on Keski-Euroopassa lomakuukausi. Sallin mukaan on mielenkiintoista nähdä, tulevatko turistit silloin Suomeen ja Raumalle.

Siksi toiveissa onkin, että kotimaisia matkailijoita riittäisi aina elokuulle, koulujen alkamiseen asti.

– Toivottavasti liikematkustaminenkin elpyy. Kaikki ei hoidu etänä.

Tavallinen heinäkuu

Poroholman lomakeskuksessa on täyttä niin kuin aina heinäkuun puolivälissä, kertoo Riku Räsänen.

– Koko ajan on täyttä, tämän enempää ei mahdu.

Enemmän häntä huolettaa, ja ennen kaikkea koko Rauman kannalta, elokuu. Keski-Euroopan lomalaiset eivät

Räsäsen mukaan sankoin joukoin Raumalle tule lomailemaan.

Hän nostaa esille ideoimansa senioriviikon.

– Se ruokkisi koko kaupungin matkailua.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut