Myös Uusikaupunki on mukana Makia-kohussa – vaakuna päätyi luvatta paitaan

Kopiointikohun keskellä oleva vaateyritys Makia Clothing on versioinut paitaansa Uudenkaupungin vaakunaa. Yritys itse puhuu kunnianosoituksesta ja fiilistelystä.

| Päivitetty

Suomalainen vaatealan yritys Makia Clothing on ollut kuluvan viikon ajan kovassa pyörityksessä. Firman on syytetty plagioineen paitojensa printteihin muun muassa Merenkävijät ry:n sekä Erittäin Hienon Suomalaisen hiustenhoitotuotteiden logoja. Vuonna 2001 perustetun vaatefirman lainaaminen osuu myös Rauman seudulle, sillä yhden myynnissä olleen t-paidan kuosissa on erehdyttävästi tutun näköinen vaakuna.

– Siis hetkinen, tämähän on ihan hirveän näköinen. Kyllähän tässä tulee olo, että on yritetty matkia Uudenkaupungin vaakunaa.

– Aika hurjaa. Jos tuosta alkaa saivartelemaan, niin eihän tuo meidän vaakuna ole, koska se ei ole se virallinen. Tähän ei taatusti lupaa ole saatu, Uudenkaupungin toimistosihteeri Eija Hepojoki hämmästelee.

”Kunnianosoitusta ja fiilistelyä”

Makian vaakunapaita ei kuulu enää tällä Makia Clothingin valikoimaan, mutta internetin kuvahaku paljasti vaatteen olleen myynnissä muun muassa Zalando-verkkokaupan eri maiden sivustoilla.Makian johtohahmot ovat joutuneet puolustautumaan kohussa moneen syytökseen. Viimeksi keskiviikkona he perustelivat Helsingin Sanomissa tehneensä kymmenen vuoden aikana yli 28 000 erilaista nimekettä, joista 88 he ovat hakeneet inspiraatiota muualta kuin virallisilta yhteistyötahoilta.

Heidän mukaansa kyse ei ole kopioinnista, vaan kunnianosoituksesta ja ”fiilistelystä”.

– Katumuodin kulttuuriin kuuluu tehdä yhteistöitä poikkitieteellisesti. Nämäkään kyseiset kohutapaukset eivät ole yhden suhde yhteen -kopioita, vaan meidän versioitamme, Makian operatiivinen johtaja Mika Martikainen sanoi Helsingin Sanomille.

– Ei kai kukaan luule, että me luultaisiin, että ihmiset ei huomaa, luova johtaja Totti Nyberg kertoi.

”Ei ole ymmärretty vaakunien merkitystä”

Uudenkaupungin vaakuna pohjautuu Kustaa II Adolfin kaupunginoikeuksien myöntämisen aikaan vuonna 1617 annettuun vanhaan sinettiin. Nykyiseen muotoonsa vaakunan on suunnitellut Ahti Hammar. Nykyinen vaakuna on otettu käyttöön vuonna 1960.

Länsi-Suomen pyynnöstä paitaa Uudenkaupungin vaakunaan verrannut Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo toteaa, että paidan printti on pitkälti kopio vaakunasta.

– Paita on mielestäni harkitsematon. Vaakuna on irrotettu alkuperäisestä merkityksestään täysin siinä mielessä, että vaakunan yllä viitataan tekstissä Helsingin kaupunkiin. Tuossa ei ole selvästikään ymmärretty kuntien vaakunoiden merkitystä, Vanhatalo sanoo.Uudenkaupungin nettisivuilla on muiden kuntien tavoin ohjeet vaakunan käyttöön. Jos jokin yhdistys, järjestö tai kaupungissa toimiva yritys haluaa jossain yhteydessä käyttää vaakunaa, niin sen käyttöoikeus on pyydettävä kaupungilta.

– Kyselyjä tulee ehkä muutaman kerran vuodessa. Kaupunginjohtaja tekee käyttöluvasta päätöksen. Pyynnöt ovat olleet hyvin asiallisia, joten en muista että hylkyjä olisi tullut, Hepojoki muistelee.

Harvinainen tapaus historiassa

Uudessakaupungissa ei tuoreeltaan osattu vielä kommentoida, harkitsevatko he jatkotoimia asiassa.

Kotiseutuliiton Vanhatalo kertoo, että tapaus on varsin harvinainen, jonka tyylistä hän ei ole kohdannut kuusivuotisen toiminnanjohtajuutensa aikana.

Hän arvelee, että kunnan kohdalla pahoittelukin saattaisi riittää.

– En osaa kuvitella, miten kaupunki olisi vastannut, jos vaakunan käyttöön tai vapaaseen tyylittelyyn sen pohjalta olisi kysytty lupa. Olisihan voitu tuottaa myös täysin kuvitteellinen vaakuna, jolloin tällaista ristiriitaa ei edes teoriassa olisi voinut syntyä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut