Myrsky peruttu – voimakas matalapaine menikin Ruotsiin

Matalapaine toi Suomeen helteistä ilmaa. Maanantaina lämpötila kipuaa monin paikoin yli 30 asteen.

Pahimmalta myrskyltä taidetaankin säästyä Suomessa. Kuva syysmyrskyn tuhoista Raumalta syyskuussa 2020. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Suomea lähestyneen myrskyn reitti on muuttunut, ja se on jäämässä Ruotsiin ja Norjaan, kerrotaan sääpalvelu Forecalta. Viime viikolla ennustettiin, että Suomeen saapuu alkuviikosta voimakas myrsky.

– Suomen osalta pahimmat sääilmiöt menevät ohi. Myrsky ei ole heikentynyt, vaan se ottanut uuden reitin, jota ei osattu ennakoida, sanoo päivystävä meteorologi Kristian Roine Forecalta.

Roineen mukaan on erittäin yleistä, että etelästä tai kaakosta tulevien matalapaineiden reitit muuttuvat. Niiden ennustaminen useiden päivien päähän on ennustemalleille hyvin vaikeaa.

Voimakkaan matalapaineen keskus on tällä hetkellä Ruotsin päällä. Viime yönä Ruotsissa on esiintynyt runsaita sateita ja voimakkaita ukkosia. Sademäärät ovat olleet paikoin yli 40 millimetriä.

Voimakas myrsky näyttää sivuuttavan Suomen, mutta matalapaine on tuonut jo maahan helteistä ilmaa. Maanantain vastaisena yönä etelärannikolla yön alin lämpötila oli 20 astetta. Maanantain päivälämpötilat nousevat monella paikkakunnalla yli 30 asteeseen.

Helleraja ylittyi Raumalla jo aamupäivällä, iltapäivällä mennään yli 30 asteen

– Kyseessä on aika kunnioitettava lukema elokuun toisella viikolla. Ei todellakaan ihan jokakesäistä, että näin korkeita lämpötiloja on, Roine sanoo.

Myös maanantain ja tiistain väliseksi yöksi on odotettavissa yli 20 asteen lämpötiloja, jopa Oulun korkeudelle.

– On aika harvinaista, että Oulussa on elokuussa trooppinen yö.

Maanantaina Suomessa esiintyy ukkoskuuroja. Aamulla ne olivat Oulun eteläpuolella, päivän mittaan kuurot siirtyvät kohti pohjoista.

Ukkoskuurot kulkevat Suomen yli

Tiistaina Suomeen on puolestaan tulossa kylmä rintama, joka tuo maahan sateita ja ukkosia. Huomenna aamulla ukkoskuuroja saapuu maan eteläosiin, ja ne kulkevat päivän aikana pohjoiseen.

– Mallien perusteella kuurot eivät näytä erityisen dramaattisilta, Roine sanoo.

Yksittäiset ukkoset voivat tosin olla voimakkaita ja niihin voi liittyä isoja sademääriä. Ukkospuuskissa tuulet saattavat puhaltaa yli 20 metriä sekunnissa. Sademäärät jäävät pääosin 5–10 millimetriin, koska kuurot liikkuvat melko nopeasti eivätkä jää samalle paikkakunnalle pitkäksi aikaa.

Roineen mukaan maanantain ja tiistain vastaisena yönä selviää tarkemmin, kuinka voimakkaita tiistain sade- ja ukkoskuurot ovat. Vastaavia säitä on hänen mukaansa kuitenkin kesäisin paljon, joten poikkeuksellisen voimakkaista kuuroista ei ole kyse.

Hannu Toivonen, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut