Myrskyriskejä hillitään kahdella kaapelilla Raumalla ja Pyhärannassa

Vakka-Suomen voima valmistelee merkittävien mökkialueiden tueksi kaapeleita merenpohjaan.

| Päivitetty

Uusien merikaapelien on määrä parantaa sähköverkon toimitusvarmuutta muun muassa myrskytuulissa. Laina-myrskyn aaltoja Rihtniemessä vuonna 2015.

Sähkönjakelusta on tulossa eteläisen Rauman ja pohjoisen Pyhärannan rannikkoalueella entistä kestävämpää esimerkiksi sään aiheuttamia katkoksia vastaan.

Temppu on tarkoitus tehdä kahdella uudella merikaapelilla. Vakka-Suomen Voima (VSV) valmistelee niiden asentamista Hanhisten ja Rihtniemen sekä Kortelan ja Petäjäkarin välille.

– Tavoitteena on parantaa myrskytuulille alttiiden rannikkoalueiden sähkönjakelun toimitusvarmuutta, selvittää VSV:n rakennuttamispäällikkö Aukusti Katunpää.

700 sähkönkäyttöpaikkaa

Sekä Rihtniemi että Hanhinen ovat erittäin suosittuja mökkialueita, ja alueilla on myös vakituiseen asumiseen käytettyjä kiinteistöjä.

– Näillä alueilla on noin 700 käyttöpaikkaa, Katunpää kertoo.

Molempien niemien sähköverkot ovat niin sanotusti säteittäisiä. 20 kilovoltin merikaapelit on tarkoitus rakentaa haarajohtojen välille.

– Kaapelien avulla keskijänniteverkon vikojen kestoa ja vaikutusalueita saadaan pienennettyä.

Töihin ehkä ensi vuonna

Rihtniemen ja Hanhisten välinen kaapeli edellyttää Etelä-Suomen aluehallintoviraston lupaa, ja sitä koskeva hakemus jätettiin loka–marraskuun vaihteessa. Toisen kaapelin kohdalla prosessi on kevyempi.

Katunpään mukaan itse urakan maastosuunnittelu on käynnissä.

– Suurimpaan osan maanomistajista, joiden kiinteistöillä tullaan toimimaan, ollaan jo oltu yhteydessä.

VSV:n tavoitteena on päästä laskemaan kaapelit merenpohjaan ensi vuoden aikana. Hanhinen–Rihtniemi -välillä aikataulu riippuu kuitenkin luvasta ja mahdollisista valituksista.

– Vesistökaapeloinnit toteutetaan lintujen pesintäajan ja mökkikauden ulkopuolella.

Rauman Hanhisten (etualalla) ja Pyhärannan Rihtniemen (taustalla) väliselle kaapelille tarvitaan aluehallintoviraston lupa, toiselle yhteydelle ei.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut