"Näihin töihin oppii vain tekemällä" – oppisopimuskoulutusta hyödyntävät niin metsäteollisuusjätit kuin satamaoperaattorikin

Juha Välttilä ja Jarno Mäkelä kouluttautuivat sellutehtaan käynnissäpitäjiksi oppisopimuksella. Metsä Fibren haku on auki parhaillaan, ja Euroports aikoo ottaa koulutuksen uudelleen säännölliseen käyttöön.

Juha Välttilä (edessä) ja Jarno Mäkelä ovat vuorokavereita Metsä Fibren Rauman sellutehtaan massatehtaalla. Kumpikin on tullut taloon oppisopimuskoulutuksen kautta. Heistä oppisopimuksessa parasta on käytännön kautta oppiminen. Koulun penkillä ei opi laitteita ajamaan, sanoo Jarno Mäkelä.

Juha Välttilää, 35, ja Jarno Mäkelää, 40, uskaltaa jo luonnehtia aika kokeneiksi metsäteollisuuden ammattilaisiksi.

Välttilällä oli takanaan jo 10 vuotta UPM:n Rauman paperitehtaalla, jonne tie kävi lähempänä hänen synnyinseutujaan sijaitsevan Kaipolan paperitehtaan kautta. Vuonna 2022 hän päätti hakeutua oppisopimuskoulutukseen "naapuriin" eli Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren sellutehtaalle.

Syntyjään raumalainen Mäkelä taas oli tehnyt töitä UPM:lla jo viitisentoista vuotta, kun hän siirtyi oppisopimuskoulutettavaksi sellutehtaalle vuonna 2020.

– UPM:llä kävimme oppisopimuskoulutuksen aikanaan yhtä aikaa, ja Jarno minua ehti jo tänne houkutellakin, Välttilä kertoo haastattelussa Rauman sellutehtaalla.

Nyt miehet ovat oppisopimuskoulutuksen suorittaneita käynnissäpitäjiä Rauman sellutehtaalla, ja vieläpä vuorokavereita samassa tehtaan osassa eli massatehtaalla.

Teoria konkretisoituu

Asia on ajankohtainen, sillä emokonserni Metsä Groupilla on parhaillaan käynnissä haku oppisopimuskoulutuksiin yhtiön toimipisteillä ympäri Suomea.

Yhteensä paikkoja on tarjolla 80, ja niistä kolme sijoittuu Rauman sellutehtaalle.

Kysytäänpä kokemusasiantuntijoilta: onko oppisopimus hyvä tapa kouluttautua?

– Käytännönläheisyys siinä on parasta. Näihin töihin oppii vain tekemällä. Koulun penkillä ei opi noita laitteita ajamaan, sanoo Mäkelä.

Välttilä komppaa vieressä.

– Varsinkin tähän prosessialalle se on hyvä vaihtoehto. Teorian saa jatkuvasti yhdistettyä tuohon käytännön tekemiseen, se on tässä se juttu, toteaa Välttilä.

Konkareista suurin apu

Käytännön kautta oppiminen on siis keskeisessä osassa. Puolitoistavuotisessa oppisopimuskoulutuksessa työnteosta erillisiä opiskelupäiviä tulee viitisentoista.

– Niiden aikana käydään läpi teoria-asioita ja tutustutaan Metsän eri tuotantolaitoksiin. Teoriapuolen opiskelu jää aika lailla omalle kontolle. Siihen saa kyllä "tipsejä", että mistä tietoa saa, mutta itse siihen pitää sitten perehtyä, Välttilä sanoo.

Eniten oppia saa "konkareilta", kuten Mäkelä ja Välttilä sanovat, eli kokeneemmilta työntekijöiltä. Tyhmiä kysymyksiä ei ole, vaan kaikesta saa kysyä.

– Kyllähän se vaatii aika paljon nolita vanhemmilta työntekijöiltä, ja kuormittaa heitäkin tietyllä tapaa. Eikä heille siitä kuitenkaan erillistä korvausta makseta, sanoo Mäkelä.

– Mutta hyvä perehdyttäminen palvelee koko porukkaa. Sitä parempi työkaveri koulutettavasta tulee, mitä paremmin hänet perehdytetään, täydentää Välttilä.

Palkka juoksee

Mäkelän ja Välttilän koulutusryhmissä opiskelijat olivat "kirjava kattaus" erilaisista taustoista tulevia ihmisiä.

– On nuorempaa kaveria, joka on vasta tulossa alalle, ja sitten on viisikymppisiä alanvaihtajia. Ja olihan siellä insinööripuolen opiskelijoitakin, jotka haluavat ehkä vähän käytännönläheisempää työtä, luettelee Välttilä.

Kuten Välttilällä ja Mäkelällä, monella on myös aiempaa taustaa metsäteollisuudesta. Alan sisäinen vaihtaminen ei ole tavatonta.

Vuorokaverit nostavat esiin myös yhden oppisopimuskoulutuksen tärkeimmistä eduista: se on palkallista oppimista. Työsuhde-edutkin kuuluvat koulutettaville siinä missä vakituisillekin työntekijöille.

– Palkallisuus on itsellekin ollut tosi tärkeä juttu. Itsekin olen perheellinen, niin ei sitä tuosta vaan voi lähteä tyhjän päälle opiskelemaan. On eri juttu tehdä tätä palkalla kuin opintotuella, sanoo Jarno Mäkelä.

Metsäyhtiöillä haku käynnissä

Oheisessa jutussa mainittu Metsä Groupin oppisopimuskoulutushaku on käynnissä syyskuun loppuun asti.

Samanaikaisesti koulutettavia hakee toinenkin metsäteollisuusfirma eli UPM, joka avaa oppisopimuspaikkoja myös Rauman paperitehtaalla. UPM:n haku on auki 2.10. saakka.

– Opiskelijoille maksetaan palkkaa oppisopimusohjelman ajalta. Ammatteihin kehittyminen perustuu henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan ja toteutetaan suunnitelmallisesti siten, että opiskelijat työllistyisivät koulutusta vastaaviin tehtäviin UPM:llä, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Euroports polkaisee koulutuksen uudelleen käyttöön

Myös satamaoperaattori Euroports Rauma on hyödyntänyt oppisopimuskoulutusta oman työvoimatarpeensa täyttämisessä.

– Viime vuoden loppupuolella aloitti 13 hengen ryhmä, joka valmistuu nyt syyskuun lopussa, kertoo yhtiön HRD-päällikkö Hanna-Maria Koivula.

Oppisopimuskursseja on pidetty Europortsilla aikanaan säännöllisesti, mutta nyt välissä on ollut vuosikymmenen tauko.

– Nyt päätimme polkaista oppisopimuskoulutuksen uudelleen käyttöön. Tavoitteena on, että tästä tulee pysyvä ja säännöllinen toimintamalli, Koivula kertoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut