Näin edullisesti koululaiset nauttivat jouluruokaa – LS vertaili kouluruokien hinnat: yksinkertainen keino on pitänyt Raumalla kustannukset maltillisina

Rauman ateriapalveluissa kymmenenkin sentin keskiarvoinen ateriahinnannousu voi tietää loppulaskuun sadantonnin korotusta.

Pohjoiskehän koulun ruokapalvelutyöntekijä Teemu Kojo kertoo, että uunimakkara ja nakkikastike ovat koululaisten mieleen.

Ruoan hinnannousu on selvästi näkynyt kaupoissa ja jokaisen kuluttajan kukkarossa.

Rauman kaupungin ateriapalveluissa raaka-aineiden hintojen kohoaminen on palvelupäällikkö Rami Iltasen mukaan tuonut paineita, mutta kustannukset on pystytty pitämään hyvin aisoissa.

Esimerkiksi kouluruoan ateriahinta oli 2021 vuonna 2,93 euroa, 2022 vuonna 3,11 euroa ja tänä vuonna 3,22 euroa.

Hinnat sisältävät kaikki aterian tuottamiseen kohdistuvat kustannukset.

– Totta kai ruoan hinnannousu näkyy myös meidän toiminnassa ja ruokalistaa on jouduttu miettimään uudelleen. Pääruoat listalla ovat edelleen lähes samoja, mutta salaattitarjonnasta on vähennetty kalliita raaka-aineita.

– Hinnankorotukset selittyvät elintarvikehintojen nousulla ja palkkojen nousulla ja yleisellä hintojen nousulla, Iltanen kertoo.

Lapskoussi on edullisin ruoka

Palvelupäällikkö Rami Iltanen pystyy ylpeänä kertomaan, että Raumalla ruokaohjeisiin ei ole tehty hintapaineista huolimatta muutoksia.

Hänen mukaansa vakioidut ruokaohjeet takaavat sen, että tarjottava ruoka on ravitsemuksellisesti hyvällä tasolla ja maku pysyy samana.

Kouluruokalistan suunnittelua ohjaa kouluruokailusuositus, josta tulee ravitsemukselliset raja-arvot ja mitä ruokalistan tulee sisältää. Kouluruokailusuosituksista tulee esimerkiksi se, että kasvisruokaa tulee tarjota kaikille kerran viikossa ja samoin kalaa.

Ruokalista rakennetaan kuuden viikon kiertäväksi listaksi, jossa keskiarvohinnan tulisi olla kuluvan vuoden ateriahinta eli 3,22 euroa. Ravintoarvot lasketaan puolestaan viikkotasolla keskiarvopäivää kohden.

Ruokalistan rakentaminen keskiarvohinnan mukaan on melkoista taiteilua.

Iltanen kertoo, että suurimmaksi osaksi aterioiden hinnat ovat 3,10 euron ja 3,30 euron välillä.

Edullisin annos saattaa yllättää, sillä se on raumalaisten perinneruoka lapskoussi. Punajuuren ja maustekurkun kanssa tarjoiltuna annoksen hinta on 2,83 euroa oppilasta kohden.

Kallein ruoka taasen on broiler-nuudelivuoka, salaatilla ja mustaherukkahillolla hintaan 3,46 euroa.

Poikkeuksena on ensi keskiviikon jouluruoka, jonka valmistuskustannukset ovat 4,17 euroa ja kasvisruokavaihtoehtona 4,93 euroa.

Iltanen kertoo, että keskiarvohinnan seuraaminen on erittäin tärkeää. Kun ateriapalvelut valmistavat päiväkoteihin, kouluihin ja lukioon 5 000 lounasta päivässä, olisi 10 sentinkin hintaheilahdus merkittävä asia.

– Jos kustannukset annosta kohti nousee 10 senttiä, tarkoittaa se meidän volyymilla vuodessa noin 100 000 euron kustannusten nousua.

"Aina saa hakea lisää"

Pohjoiskehän koululla tiistaina kasvispyörykät tekivät hyvin kauppansa ja koulun keittiöstä kerrottiin, että koululaisten suosikkeja ovat nakkikastike ja uunimakkara.

Rami Iltanen katsoo tilastoista, että koko Raumalla suosikkeja ovat ehdottomasti lihamakaronilaatikko, pinaattiohukaiset ja uunimakkara. Kasvisruokien menekki on vähäisintä.

– Kouluruokailukyselyssä yhtenä kysymyksenä kysymme vuosittain, mitä ruokalajeja oppilaat listalle haluaisivat. Monesti tuollainen avoin kysymys täyttyy toiveista pitsasta, hampurilaisista ja muista ei niin peruskouluruoista, mutta on myös toiveita esimerkiksi pastaruoista ja peruskotiruoista. Näitä toiveita sitten pyrimme täyttämään mahdollisuuksien mukaan, Iltanen kertoo.

Kun ruokalistalla on suosikkiruokia, on kappaletuotteissa asetettu rajoitus.

– Aina saa hakea lisää, kunhan ottaa muitakin aterianosia kuin ainoastaan kyseistä kappaletuotetta. Ateria tulisi aina koostaa lautasmallin mukaan, Iltanen muistuttaa.

Ateriapalveluiden seurannan mukaan ruoka pääsee loppumaan hyvin harvoin, vaikka Iltasen mukaan lukiossa ja yläkouluissa ruokailijamäärien ennakkoarviointi on vaikeaa.

– Ennakkoon on vaikea tietää, kuinka paljon milloinkin ruokailijoita tulee, vaikka toki ruokailijamääriä ja ruoan menekkiä seurataan. Valmistusmäärät pyritään sovittamaan siihen, kuinka paljon mitäkin ruokaa on kulunut.

Iltanen toivoo, että mahdollisimman monet kävisivät syömässä kouluruokaa, sillä se on ilmainen ja ravitseva ateria.

– Onkohan niin, että mieluummin käydään lähikaupassa tai nakkikioskilla kuin mentäisiin syömään koulun ruokasaliin, Iltanen miettii.

Keltainen keitto tulevan viikon edullisin annos

Rauman kaupungin päiväkodeissa, kouluissa ja lukiossa on tämän ja seuraavan viikon aikana alla oleva ruokalista.

Länsi-Suomi pyysi lounaan ja kasvisvaihtoehdon annoshinnat, jotka sisältävät kaikki ateriaan kohdistuvat kustannukset.

Lounaaseen kuuluvat lisäksi annoksesta riippuen lisäke, salaattipöytä, maito, leipä ja levite.

Ma 4.12. Broilerkastike 3,26 euroa / Porkkanapata 3,04.

Ti 5.12. Kasvispyörykkä 3,30 / Kasvispyörykkä 3,30.

To 7.12. Lihapata 3,32 / Punajuurikastike 3,09.

Pe 8.12. Kalakeitto 3,17 / Kasvisminestrone 3,20.

Ma 11.12. Bolognesekastike 3,28 / Tomaattinen kasviskastike 3,44.

Ti 12.12. Uunimakkara 2,97 / Mexican-pihvi 3,40.

Ke 13.12. Juhlakinkku, leipäjuustokuutio, sinappinen kastike, peruna, porkkanalaatikko, lanttulaatikko, rosolli, perunalimppu 4,17 / Seitan-kinkku, leipäjuustokuutio, sinappinen kastike, peruna, porkkanalaatikko, lanttulaatikko, rosolli, perunalimppu 4,93.

To 14.12. Kananpojankeitto 3,21 / Keltainen keitto 2,96.

Pe 15.12. Porkkananappi 3,35 / Porkkananappi 3,35.

Raumalla edullisinta, Pyhärannassa kalleinta

Kouluruokailun kustannuksissa on hyvin suuria vaihteluita Rauman lähikunnissa. Esimerkiksi Pyhärannassa aterian hinta on Rauman hintaan nähden yli kaksinkertainen.

Kouluruokailusuositus jättää kuntiin harkinnanvaraa siinä, miten koululaisten lounas toteutetaan.

Kouluruoan hinnassa hajauttaminen ja keskittäminen saattaa vaikuttaa kustannuksiin, kuten myös kunnan koko. Myös kouluverkon ja ateriatuotannon rakenne vaihtelee.

Oheiset luvut ovat FCG Consultingin kunnilta keräämistä vuoden 2022 toimintamenotilastoista koskien peruskoulun päiväkohtaista ateriakustannusta.

Eura 3,77 euroa.

Eurajoki 4,68 euroa.

Laitila 4,28 euroa.

Pyhäranta 7,5 euroa.

Rauma 3,06 euroa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut