Näin kävi Rikantilan koululle – Eurajoen kunnanhallituksessa äänestettiin ja päätös oli selvä

Kouluasian käsittely pysähtyy tähän, eikä se etene enää kunnanvaltuustoon.

| Päivitetty

111-vuotias Rikantilan koulu jatkaa toimintaansa Eurajoella myös kuluvan lukuvuoden jälkeen.

Rikantilan koulun tulevaisuus on turvattu Eurajoella. Kunnanhallitus päätti, että Rikantilan koulun toiminta jatkuu ennallaan ja asian käsittely päätetään. Koulu on näillä näkymin turvassa myös tulevat vuodet.

Kunnanhallitus totesi, että ilman ilmenevää erityisen painavaa syytä Rikantilan koulun toimintaan ei tulla puuttumaan kuluvan valtuustokauden 2021–2025 aikana.

Kunnanvaltuustoon Rikantilan koulun asia enää etene, vaan koulu jatkaa kunnanhallituksen päätöksellä.

– Kunnanhallitus ei esitä asiaa kunnanvaltuustolle ja siltä osin asia jää tähän, kunnanhallituksen puheenjohtaja Vesa Jalonen (kesk.) vahvistaa.

Jalonen kertoo itse vahvistaneensa Kuntaliiton lakiosastolta, että asiaa ei vaadi enää kunnanvaltuuston käsittelyä.

– Jos kunnanhallitus ei esitä mitään muutosta, ei tarvitse viedä valtuustoon. Jos olisi esitetty muutosta tilanteeseen, olisi täytynyt viedä valtuustoon, Jalonen toteaa.

Kyläläisten tahto taustalla

Kunnanhallitus päätyi ratkaisuun äänin 7–2. Koulun säilyttämispäätöstä esitti Teemu Valtonen (sd.) ja sitä kannatti Marja-Leena Siiri (kesk.).

Äänestyksessä samaa mieltä olivat vielä Petri Laakso (sd.), Tuula-Marja Sainio (sd.), Tomi Salonen (ps.), Marja Vaitomaa (kesk.) ja Vesa Jalonen (kesk.). Toista mieltä olivat Maria Hollmén (kok.) ja Kristiina Isokorpi (kok.).

Jalosen mielestä päätöksen taustalla painoi kunnan noudattama Unicefin lapsiystävällinen kunta -periaate.

– Kun rikantilalaiset halusivat, että heillä koulu siellä säilyy, niin sanoisin että mentiin lapsi edellä. Totta kai kaikilla päätöksillä on taloudellinen vaikutus, mutta tässä haluttiin panostaa lasten ja perheiden toiveisiin.

Lisäklausuulia erityisen painavasta syystä Jalonen tulkitsee niin, että jos koulun oppilasmäärän suhteen tapahtuu jotain katastrofaalista, on myös kuntapäättäjien oltava hereillä.

Kokoomus olisi lakkauttanut

Kunnanhallitukselta vaadittiin kaksi äänestystä ennen kuin Rikantilan koulusta saatiin päätös. Valtosen esitys oli ensin äänestyksessä vastakkain kilpailevan esityksen kanssa. Sen teki Hollmén Isokorven kannattamana.

Hollménin esityksessä kunnanhallitus olisi esittänyt kunnanvaltuustolle Rikantilan koulun lopettamista lukuvuoden 2021–2022 loppuessa, koska perusopetusta ei ole tarkoituksenmukaista järjestää 13 oppilaan koulussa.

Äänestystulos 7–2 oli sama kuin myöhemmässä äänestyksessä, jossa vastakkain olivat Valtosen jatkoon edennyt esitys sekä sivistyslautakunnan pohjaehdotus.

Sivistyslautakunta päätti edellisviikolla esittää eteenpäin kunnanhallitukselle ja -valtuustolle, että Rikantilan koulun toimintaa ei lopeteta kuluvan lukuvuoden loppuessa.

Kunnanhallituksen jäsenet Hollmén ja Isokorpi sekä kunnanjohtaja Vesa Lakaniemi jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.

Pohdinnat Rikantilan koulun tulevaisuudesta käynnistyivät Eurajoella maaliskuun puolivälissä, kun kunnanhallitus kävi lähetekeskustelun asiasta.

Taustalla oli ennakkotieto, jonka mukaan koulun oppilasmäärä putoaisi 12 oppilaaseen ensi syksynä. Tuoreimman ennusteen mukaan oppilasluku olisi 13.

Juttua päivitetty kello 19.48 äänestystuloksilla.

Korjattu Petri Laakson etunimi oikein kello 20.00

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut