Näin Länsi-Suomen haastattelemat vanhemmat kommentoivat nuoriin liittyvää ilmiötä: "Kasvatus on mennyt pieleen, tai sitä ei ole"

Minihysteria-tapahtumassa lastensa kanssa liikkuneet vanhemmat kertoivat, mitä he miettivät nuoriin liittyvistä ikävistä uutisista.

Nuorisojoukko vandalisoi, kiusaa, käyttää väkivaltaa ja rikkoo paikkoja lähinnä Rauman pohjoisissa kaupunginosissa.

Satakunnan Kansa kertoi lauantaina, että viikko sitten perjantai-iltana pahoinpideltiin Pohjoiskehän koulun pihalla nuori poika, ja paikalle jouduttiin hälyttämään ambulanssi, vaikka pojan fyysiset vammat eivät lopulta osoittautuneetkaan kovin pahoiksi.

Lehden saamien tietojen mukaan pahoinpitelyn takana oli alaikäisten nuorten ryhmä, josta on aiheutunut harmia Raumalla jo pidempään.

Länsi-Suomi kertoi jo heinäkuussa juuri Rauman pohjoisosissa tapahtuneista ilkivaltatapauksista.

Viikko sitten lauantaina poliisi joutui SK:n tietojen mukaan selvittelemään myös nuorten tekemää nöyryyttävää videota. Sekä pahoinpitely että nöyryytysvideo ovat rikostutkinnassa.

Millaisia ajatuksia ilmiöstä tuli esiin Minihysteria-lastentapahtumaan osallistuneiden vanhempien keskuudessa?

Kokonaisvaltaista yhteistyötä

Aino Kataja Porista ei ole varsinaisesti törmännyt tämäntapaisiin ongelmiin.

– Asumme maineeltaan pelätyssä Sampolan kaupunginosassa, mutta emme tunne turvattomuutta. Sampolassa taitaa toki nykyään asuakin enemmän eläkeläisiä. Toki en minä kymmenvuotiastani kovin myöhään päästä ulos.

– Kyllähän tällaisten tapausten hoitaminen vaatisi kokonaisvaltaista yhteistyötä vanhempien, koulun, koulukuraattorien ja sosiaalitoimen välillä. Tarvitaan rajoja ja rakkautta, raumalaislähtöinen Kataja miettii.

Kaverisuhteet kuntoon

Raumalainen Sauli Honkaheimo on pöyristynyt kuultuaan pohjoisen Rauman tapahtumista. Hän aikoo kasvattaa kaksospoikiaan hankkimaan hyviä harrastuksia ja vaalimaan oikeanlaisia, hyviä kaveruussuhteita.

– Itse olen siinä mielessä onnekas, että olen saanut pitää monta hyvää lapsuudenkaveriani aikuisikään saakka. Se merkitsee paljon.

Jotain pitäisi tehdä

Eurajokelainen Juho Mäkitalo luonnehtii nykytouhua rajuksi.

– Kun kuulin asiasta, tuli ensimmäsenä ihmetyksenä mieleen, että Raumalla vai? Tähän asti sitä on tullut miellettyä Suomi ja Rauma turvallisiksi paikoiksi. Kyllähän tälle nyt pitäisi jotain pystyä tekemään. Mistä nämä nuoret niitä vaikutteita saa? Mäkitalo kysyy.

Kotiasiat eivät kunnossa

– Kyllähän ensimmäinen huoli on se, että kyseisten nuorten kotiasiat eivät varmaankaan ole kunnossa. Kasvatus on mennyt pieleen, tai sitä ei ole, sanoo Tampereella nykyään asuva ex-raumalainen Jouni Kääntee.

Käänteellä on itsellään ekaluokkalainen lapsi, ja Wilman kautta on heillekin tullut kotiin viestejä esimerkiksi kiusaamistapauksista.

Kääntee on huolissaan myös siitä, miten helppo nykyään on netin kautta hankkia vaikkapa huumausaineita.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut