Ihmetteletkö miksi lääkäriaikaa ei heru: näin monta uutta lääkäriä Satakuntaan pitäisi palkata, tästä syystä vuokralääkärit eivät tule enää kysymykseen

Satakunnan hyvinvointialue pyrkii eroon ostolääkäreistä, koska niiden kustannukset ovat nousseet roimasti.

| Päivitetty

Satakunnan hyvinvointialueella on tarvetta jopa viidellekymmenelle uudelle virkalääkärille. Tällä hetkellä perustason avovastaanotossa on 136 virkavakanssia.

Satakunnan hyvinvointialue pyrkii eroon ostopalvelulääkäreistä. Syynä tähän on vuokralääkäreiden kohonneet kustannukset.

Satakunnan hyvinvointialueen hallinnollinen ylilääkäri Juha Jaatinen paljastaa, että ostolääkärin kustannus on moninkertainen palkkalistoilla olevaan virkalääkäriin verrattuna.

– Vuodenvaihteessa hyvinvointialueiden ahdinko haistettiin. Kuin yhdestä ymmärryksestä tuntihinnoittelu nousi 30–50 prosenttia. Sen vuoksi olemme voineet ostaa yhä vähemmän ulkoa ja nyt emme pysty ostamaan enää yhtään.

Hän mainitsee tapauksesta, jossa erään jatkuvan vuokrasuhteen hinnoittelu kohosi vuodenvaihteessa 43 prosenttia.

– Ei se työn määrä tai laatu yön aikana muuttunut mihinkään.

Kustannus jopa kolminkertainen

Hallinnollinen ylilääkäri Juha Jaatinen kertoo, että perustason avovastaanotossa työskentelee Satakunnassa kaikkiaan 136 lääkäriä. Hieman yli 10 prosenttia vakansseista on täytetty ostolääkäripalveluilla, mutta palkkabudjetista vuokralääkärit vievät jopa 30 prosentin siivun.

Vuokralääkärin hinta on siis jopa kolminkertainen. Jaatinen näkee ongelmallisena myös sen, että vuokralääkärit ovat virkalääkäreihin verrattuna palkkauksellisesti erilaisessa asemassa.

Hän ymmärtää, että vuokralääkäriyritykset haluavat tehdä tulosta, samoin vuokralääkärien aseman hän tiedostaa hyvin.

– Ei edes lääkärillä ole varaa ottaa paria tuhatta euroa pienempää palkkaa, jos se suurempikin palkka on mahdollinen.

Satakunnan hyvinvointialueella on erittäin akuutti lääkäripula. Vakansseja olisi täytettäväksi jopa viisikymmentä kappaletta.

Aiemmin niitä ei ole voitu täyttää, kun ostolääkärit ovat nielleet budjetista suuren osan.

– Olemme olleet yli parikymmentä prosenttia vajaalla koko ajan. Sen vuoksi pitää sieltä kalliista päästä leikata.

– Onneksi olemme pystyneet sijaisilla paikkaamaan vajetta. Meille pääsee virkalääkäriksi, se on helppoa. Olemme saaneet yksittäisiä virkalääkäreitä palkattua, mutta tarve olisi kymmenille.

Lisää joustoa lääkärien suuntaan

Satakunnan hyvinvointalue aikoo paikata lääkärivajetta parantamalla digitaalisia työskentelymahdollisuuksia perustason palveluissa.

Digitaalisessa palvelussa lääkärit tekevät työnsä täysin etänä. Työskentelymalli mahdollistaa siksi myös lääkärityön joustavan resursoinnin sinne, mihin lääkärin työtä eniten kaivataan.

Digitaalisia työkaluja on ollut käytössä jo nyt, ja niitä on yksinkertaisimmillaan puhelin ja etäyhteydet potilastietojärjestelmiin.

– Myös videovastaanotot ovat mahdollisia. Sen lisäksi sähköinen palvelukanava on käytössä jo parissa toimipisteessa, ja se leviää loppuvuoden aikana Poriin ja alkuvuodesta toivottavasti Raumalle, Jaatinen sanoo.

Palvelukanava on viestikanava asiakkaan ja ammattilaisten välillä, jolla pystytään varmistamaan hoidon jatkuvuus turvattua.

Hyvinvointialueella uskotaan, että toimivat etäpalvelut houkuttelisivat esimerkiksi osan aikaan ulkomailla asuvia suomalaisia lääkäreitä työskentelemään satakuntalaisille asiakkaille.

– Nuorempaa lääkärikuntaa saamme kyllä suoraan toimipaikoille, mutta kokeneempi, osaavampi työvoima on tarpeiltaan eri tilanteessa. Osa heistä viettää aikoja ulkomailla, ja heitä pyrimme tavoittelemaan.

Jaatinen kertoo, että julkista terveydenhuoltoa on syytetty usein joustamattomuudesta lääkäreitä kohtaan muun muassa sijainnin ja työaikojen suhteen.

– Se on hölynpölyä, pystymme tässä kilpailutilanteessa ihan samoihin joustoihin.

− Lisäksi lääkäreille tarjoamamme palkka on hyvinkin kilpailukykyinen ja pystymme tarjoamaan vuokralääkäriyrityksiä paremmat työehdot. Luulen, että moni lääkäri ei edes tiedä, että julkisen lomaedut ja sairausloma-ajalta maksettu korvaus ovat huomattavasti paremmat, Jaatinen lupaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut