Näin paljon Rauma aikoo rakentaa lähivuosina ja näin paljon se tarkoittaa lisää velkaa – "Kiinteistökantaa on pakko uusia"

Kaupungin tuloskunto ottaa notkahduksen, mutta paksut puskurit pehmentävät.

| Päivitetty

Rauman talous näyttää tappiolliselta tulevina kolmena vuotena, mikä kuuluu kaupunginjohtaja Esko Poikelan (keskellä) mukaan normaaliin kuntatalouden vaihteluun. Budjettia esittelivät myös talousjohtaja Henri Seppänen (oik.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi.

Vahvasta taloudesta tunnetun Rauman tulos painuu ensi vuonna pakkaselle. Myös velkaantuminen jatkuu ja sen tahti kasvaa, selviää Rauman kaupunginjohtajan Esko Poikelan talousarvioesityksestä. Samalla rakentamisen ja muiden investointien taso pysyy edelleen varsin korkeana. Painopiste on lapsissa ja nuorissa eli kouluinvestoinneissa.

Karin kampuksen valmistumisen jälkeen Rauma aikoo rakentaa Uotilanrinteen monitoimikeskuksen sekä Nanunkallion koulun.

– Kiinteistökantaa on pakko uusia ja kun investoinnit on tehty, ovat kiinteistöt pitkäksi aikaa kunnossa, Poikela sanoo.

Rauma on suunnitellut seuraaville kolmelle vuodelle yhteensä 126,6 miljoonan euron kokonaisinvestoinnit.

Tappion tielle

Tuhdin investointipottinsa rahoittamiseksi Rauma aikoo ottaa 87,5 miljoonaa euroa lisää lainaa. Sen seurauksena Rauman kokonaislainakanta nousisi nykyisestä 81 miljoonasta eurosta 168 miljoonaan euroon tulevien kolmen vuoden aikana.

Rauma joutuu ottamaan lainaa investointiensa rahoittamiseen, sillä sisääntuleva rahoitus ei niihin riitä. Poikelan esityksessä ensi vuodelle ennakoidaan noin 8,9 miljoonan euron alijäämää.

Taloutta notkauttaa muun muassa 10 miljoonan euron leikkaus valtionosuuksiin sote-uudistuksen vaikutuksesta.

Tappioluvut näyttävät ensi vuoden tapaan samanlaisilta myös kahtena seuraavana vuotena. Se tarkoittaisi kolmen vuoden aikana yhteensä 26 miljoonan euron alijäämiä.

Aallonpohjalta harjalle

Samaan aikaan Raumalla on taseessaan vankat puskurit pahan päivän varalle. Tämän vuoden lopussa kumulatiivista ylijäämää odotetaan olevan jopa 112 miljoonaa euroa.

Poikela puhuukin odotettavissa olevista tappiovuosista "normaalina kuntatalouden vaihteluna".

– On tultu hurjaa vauhtia suoraan aallonpohjaan, ja nyt lähdetään rakentamaan sellaisia näkymiä, että päästään taas aallon harjalle. Raumalla on taseen ylijäämää riittävästi, että ei tarvitse reagoida vuoden aikajänteellä vaan voidaan hakea pitkällä tähtäimellä sitä tulevaisuuden kuvaa, Poikela sanoo.

– Toki se puskuri kuluu nopeasti, jos mitään ei tehdä, talousjohtaja Henri Seppänen toteaa.

Kouluista karsitaan

Veronkorotuksia ei ole luvassa tappioiden ensilääkkeeksi. Sen sijaan Poikelan budjettiesitys sisältää 1 miljoonan euron karsintavelvoitteen kaupungin toimialojen suuntaan.

Lisäksi käynnissä on talousohjelman laadinta. Seppäsen mukaan tavoitteena on kohentaa kaupungin vuosikatetta, jotta investointeja olisi mahdollista rahoittaa entistä enemmän tulorahoituksella.

Palveluverkkoa koskevaa karsintaa ei budjettiesityksessä ole mukana. Asiasta on kuitenkin jo käyty keskustelua poliittisten päättäjien kesken.

– On päivänselvää, että Uotilanrinteeseen ja Nanunkallioon liittyen kouluverkkoa pitää käydä läpi kokonaan uudelleen. Nykyiset kaikki koulut eivät voi jatkaa. Sama koskee päiväkoteja. Palveluverkko menee uusiksi, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) sanoo.

REOlta lisämiljoona

Talousarvioesityksessä näkyy jo aiemmin esille tullut tavoite terävöittää kaupungin konserniohjausta. Rauman Energialle asetetaan vaade 1 miljoonan euron lisätuloutuksesta.

Esko Poikelan mukaan energiayhtiön toiminta on vahvalla pohjalla eikä isoille investoinneille ole tarvetta. Lisätuloutuksen ei pitäisi näkyä hänen mukaansa lisäkustannuspaineina kaupunkilaisten suuntaan.

– Rauman kaupunki on varsin vähän tulouttanut omilta yhtiöiltään, tasoa on varaa nostaa, Poikela toteaa.

Leppikorpi nostaa jälleen esille Järviluodon satamanosan tulevaisuudessa vaatimat investoinnit.

– Kaupungin tehtävä ei ole olla mikään säästöporsas vaan on voitava myös tulouttaa ja tehdä investointeja, Leppikorpi sanoo.

Uusi pesti turvallisuuteen

Rauman palvelukseen siirtyy ensi vuonna 25 uutta työntekijää, kun päiväkoti Pikkunorssi siirtyy Turun yliopistolta osaksi kaupungin omia palveluita.

Pikkunorssin kiinteistön kaupat sekä liiketoiminnan siirto käsitellään vielä kuluvan vuoden aikana erillisenä asiana.

Uutena pestinä kaupunki aikoo palkata ensi vuonna turvallisuuspäällikön. Toimintaympäristö on Poikelan mukaan muutoksessa, ja Raumalta odotetaan vetovastuuta turvallisuusasioissa.

– Turvallisuuskenttä on Raumalla mittava alkaen TVO:sta, suurteollisuudesta ja satamasta. Myös hyvinvointialueen suuntaan on yhteensovittamista. Raumalla alkaa myös olla aika paljon tapahtumia, joten se on vähintään yhden ihmisen työpanos, Poikela toteaa.

Poimintoja investoinneista 2024–2026

Karin kampus 6,6 miljoonaa euroa, yhteensä 75,4 milj.

Uotilanrinteen monitoimikeskus 34,1 milj.

Nanunkallion koulu ja valmistuskeittiö 24,3 milj.

Uusi päiväkoti (tod.näk. Nanunkallioon) 4,1 milj.

Kuovin laajennus ja remontti (sis. mahd. työpajat.) 3,9 milj.

Raatihuoneen peruskorjaus 2,7 milj.

Saariston kehittäminen 2,1 milj.

Keskuspuisto ja jääpuisto 2 milj.

Äijänsuon ja Lähdepellon rakennukset 1,5 milj.

Järviluodon alue 0,7 milj.

Pienvenesatamien laituri-investoinnit 0,6 milj.

Leikkipuistot 0,5 milj.

Kanalin ruoppaus 0,3 milj.

Digitaaliset näyttötaulut sisääntuloväylille 0,2 milj.

Kunnallistekniikan ja infran parannukset 17 milj.

Vanhojen rakennusten muutostyöt 3,3 milj.

Kiinteistöt, maa-alueet ja osakkeet 3,4 milj.

Rauman veden ja jätehuoltolaitoksen investoinnit 12,3 milj.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut