Näin pidät autosi liukkaalla tiellä

Vakaat keliolosuhteet totuttavat kuljettajat käyttäytymään olojen mukaisesti. Tottumuksen vuoksi äkillisissä kelin vaihteluissa kuljettajan käyttäytyminen ei välttämättä muutu riittävästi kelin mukaiseksi.

Liikenneturva muistuttaa, että liukkaalla renkaiden pito ei kuitenkaan häviä itsestään.

Liukkaimmillaan tie on ilman lämpötilan ollessa lähellä nollaa. Ilman lämpötila ei kuitenkaan välttämättä kerro tien pinnan lämpötilaa, vaihtelua voi olla useita asteita. Auton oma ulkolämpötilan näyttö vastaa paremmin tienpinnan oikeaa lämpötilaa.

Musta jää aiheuttaa omat haasteensa talviliikenteeseen, sillä se on poikkeuksellisen liukasta ja vaikea havaita. Erityisesti sillat ja rampit voivat olla vaarallisen liukkaita, vaikka tiet olisivat muuten kuivia.

Perinteisillä jarruilla kuljettaja ei hätäjarrutuksen aikana pysty ohjaamaan ajoneuvoa, koska pyörät lukkiutuvat jarrutuksessa. Lukkiutumattomien jarrujen (abs) ansiosta ajoneuvon ohjattavuus säilyy myös hätäjarrutuksen aikana. Hätäjarrutuksessa on muistettava painaa jarrupoljinta riittävän jämäkästi, vaikka autossa olisi abs-jarrut.

Pidon menettämisen estämiseksi toimi näin:

  • Lähde liikkeelle ja kiihdytä niin, etteivät vetävät pyörät lyö tyhjää.
  • Aja liikenteeseen, keliin ja omaan ajotaitoon nähden sopivaa tilannenopeutta.
  • Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä.
  • Aja kaarteeseen maltillisella nopeudella, ettei auto joudu sivuluisuun.
  • Vältä mahdollisuuksien mukaan ohituksia huonolla kelillä. Varomattomat ohitukset voivat liukkailla johtaa ajoneuvon hallinnan menetykseen, joka useimmiten tapahtuu kuljettajan palatessa omalle kaistalle.