Näin raumalaiset martat sen tekevät

Rauman Marttayhdistyksen Aira hakkarainen (vas.) ja Sirkka Järvinen riipivät lihoja, jotta Pinnalan pihalle saataisiin lapskoussia myyntiin. Taustalla Liisa Mäkeläinen. Kuva: Esa Urhonen.

Perunaa, naudan- ja sianlihaa, sipulia ja lihalientä. Mausteeksi pippuria. Rauman Marttayhdistyksen martat tekevät lapskoussia myyntiin Pitsiviikolle tänä vuonna samalla reseptillä kuin 44 vuotta sitten.

- Monet laittavat lapskoussiin porkkanaa tai lanttua, mutta me emme käytä juureksia, ainoastaan perunaa, Sirkka Järvinen Marttayhdistyksestä kertoo.

Järvisen mukaan lapskoussi on kuitenkin perinteisesti ollut ruoka, johon on laitettu sitä mitä on ollut, esimerkiksi lampaanlihaa. Nykyäänkään sille ei ole yhtä oikeaa ohjetta. Pari asiaa täytyy silti muistaa.

- Lapskoussiin tuleva liha keitetään etukäteen ja riivitään. Lihaa ei siis leikata veitsellä, vaan riivitään käsin.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.