Laaja kuvakooste: näin Rauman lähisaariston maisema on mullistunut 2000-luvulla

Laaja kuvakoosteemme kertoo, miten Ulko-Petäjäksen kalliot katosivat ja Järviluoto kasvoi läjitysaltaaksi. Mukana myös Raimo Sundelinin pysäyttävät kuvaparit.

Rauman lähisaariston maisema on muuttunut 2000-luvulla rajusti. Satama on laajentunut, ja syväväylän syventämiselläkin on ollut vaikutuksia saariluontoon. 

Rakentaminen ja muut muutokset ovat kuitenkin konkretisoituneet puu, kallio ja vesialue kerrallaan yli vuosikymmenen aikana. Siksi muutoksen mittakaavaa on ollut ehkä hankala hahmottaa. Veneestä tai vesibussistakaan ei näy koko kuva, eivätkä kaikki raumalaiset edes käy vesillä.

Keräsimme laajan koosteen kuvista, jotka kertovat Ulko-Petäjäksen ja Järviluotojen muuttumisesta 2010-luvulla. 

Mukana on kuva Länsi-Suomen arkistosta sekä kolme pysäyttävää kuvaparia, jotka on ottanut vapaa valokuvaaja Raimo Sundelin.

Ulko-Petäjäksen petäjät ja kalliot katosivat vaiheittain

Ulko-Petäjäksen muutos liittyi sataman tarpeeseen kasvattaa sekä konttikenttiä että konttilaivojen laitureita. Samalla katosi alueen pohjoisreunan kallioinen, vanhojen petäjien peittämä luonto.

Ulko-Petäjäksen koko muutos vuosien 2007 ja 2018 välillä näkyy allaolevassa ilmakuvaparissa. Kuva vaihtuu keskellä olevaa palloa siirtämällä.

 Muutos on ollut raju myös alempaa eli veneestä tai lähisaarista katsottuna. Alla Ulko-Petäjäs 25.7.2007 ja  4.6.2020 Raimo Sundelinin kuvaamana.

 Maiseman muutos näkyy ja vaikuttaa laajemmin kuin vain Ulko-Petäjäksessä, kuten Raimo Sundelinin panoraamakuvapari osoittaa. Vuodet ovat 2015 ja 2020.

Muutokset satamassa ja Ulko-Petäjäksessä heijastuvat maisemaan myös esimerkiksi Syväraumanlahden suunasta katsottuna. Raimo Sundelinin pysäyttävä kuvapari on otettu Syväraumanlahdelta Ulko-Petäjäkseen johtavalta väylältä vuosilta 2015 ja 2020.

Järviluodot mullisti läjitysallas, sitten penger - ja seuraavaksi ehkä satamalaajennus

Raumalaisten entinen kesämökki- ja retkeilysaari Järviluoto on sataman ja metsäteollisuuden kupeessa jäänyt kehityksen jalkoihin. Ihmistoiminta on muuttanut saaren näkymiä erityisesti sen eteläpuolelle rakennetun suuren läjitysaltaan vuoksi. 

Jos sataman pitkäaikaissuunnitelmat toteutuvat, isot muutokset eivät lopu tähän. Seuraava askel on koko Järviluodon ottaminen satama-alueeksi.

On syytä muistaa, että kyseessä ei ole suinkaan ensimmäinen aluetta mullistanut vuosikymmen. Yksi rajuimpia muutoksia oli sataman ensimmäinen laajentuminen Ulko-Petäjäkseen sekä jättimäisen viljavaraston rakentaminen 1980-luvun alussa. 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut