Nainen kavalsi kaupungilta ja lasten jalkapallojoukkueelta yli 130 000 euroa – tällaisiin ylellisyyksiin hän törsäsi rahoja

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tiistaina 48-vuotiaan naisen vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen kahdesta törkeästä kavalluksesta.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tiistaina 48-vuotiaan naisen vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen kahdesta törkeästä kavalluksesta.

Tuomion mukaan nainen kavalsi tamperelaiselta lasten jalkapallojoukkueelta ja Tampereen kaupungilta yhteensä noin 135 000 euroa vuosina 2019–2021.

Tekojen vakavuuden ja naisen aiemman rikostaustan vuoksi käräjäoikeus katsoi, että naisen saaman rangaistuksen on oltava ehdoton.

Oikeuden mukaan nainen kavalsi joukkueelta ainakin 17 000 euroa toimiessaan yhdistyksen rahastonhoitajana.

Lisäksi hän varasti rahaa muun muassa tekemällä joukkueen toimintaan liittymättömiä pankkikorttiostoja joukkueen tililtä sekä keräämällä joukkueessa pelaavien lasten vanhemmilta rahaa käteisenä ja pitämällä rahat itsellään.

Tuomion mukaan hän yritti peitellä toimintaansa kirjaamalla tilisiirtoihin vääriä tietoja.

Kaupungilta nainen taas kavalsi lähes 118 000 euroa toimiessaan palkkapalvelusihteerinä vuosina 2022–2023. Hän teki perusteettomia maksusiirtoja kaupungin varoista alaikäisen lapsensa ja tuttavamiehensä tilille.

Oikeus katsoi teot törkeiksi, koska tekojen kohteena oli suuria summia rahaa. Kaupungin varojen kavalluksessa naisen katsottiin myös käyttäneen hyväksi erityisen vastuullista asemaansa. Teko katsottiin suunnitelmalliseksi ja pitkäkestoiseksi.

Nainen tunnusti kummatkin syytteet.

Hyviä hotelleja, Diorin ostoksia

Naisella oli rikoksentekoaikaan käyttöoikeus alaikäisen lapsensa tiliin, josta hän sai kavaltamiaan varoja käyttöönsä siirtämällä ne edelleen omalle tililleen.

Lisäksi nainen siirsi anastamiaan rahoja 65-vuotiaan miehen tilille, josta hän sai niitä käyttöönsä pyytämällä ja palkkiota vastaan, tuomiossa sanotaan. Naisen lasta syytettiin rahanpesusta ja miestä törkeästä rahanpesusta.

Lapsi kiisti rahanpesusyytteen ja sanoi muun muassa, että hänen tililleen talletetut käteisvarat olivat pääasiassa ylioppilaslahjoina saatuja.

Oikeuden mukaan lapsi asui äitinsä kanssa rikoksentekoaikana, kun tälle reilun puolen vuoden aikana tuli normaalitulojen lisäksi yli 100 000 euroa anastettua rahaa. Naisen mukaan kaikki raha käytettiin.

– On selvää, että tällainen rahamäärä näkyy perheen kulutustottumuksissa. (Tuomitun) kertoman mukaan ulkomaan matkoilla oli asuttu entistä paremmissa hotelleissa ja rahaa oli käytetty myös aktiviteetteihin eri tavalla kuin ennen, ja (tuomitun tytär) on tekoaikana tiliotteensa mukaan muun muassa maksanut yli 5 000 euron suoritukset Christian Dior -liikkeeseen, vaikka hän on ollut opiskelija ja saanut pientä palkkaa, tuomiossa sanotaan.

Käräjäoikeus katsoi, että naisen lapsen oli täytynyt ymmärtää, että lapselle tulleet varat olivat varsin todennäköisesti rikoksella hankittuja.

Oikeus katsoi hänen syyllistyneen rahanpesuun, ja hän sai kuuden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Mies puolestaan tuomittiin törkeästä rahanpesusta vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Simu Perälä, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut