Nämä arvokohteet Rauma myy pian – "Kerran elämässä tulee vastaan"

Samaan aikaan yksi rakennus katoaa keskeiseltä paikalta kaupunkia.

Seminaarinkadun maamerkki eli OKL:n entinen hallintorakennus on yksi kolmesta mäeltä myyntiin menossa olevasta kiinteistöstä. Entisenä johtajan asuntona tunnettu kiinteistö on peräisin vuodelta 1899, ja se on rakennusperintölain nojalla suojeltu.

Rauman Seminaarinmäeltä katoaa yksi rakennus ja kolme arvokiinteistöä menee myyntiin kuluvan syksyn mittaan. Näiden myötä alueelle tulee lisää asumista. Purkukohtalon kokee OKL:n vanha ruokalarakennus Kulinarium vuodelta 1967. Tyhjän kiinteistön tilalle tulee kerrostalotontti.

Syksyllä myyntiin menevät 1800-luvun lopulta peräisin olevat hallintorakennus, käsityöverstas Artika sekä Paja. Uusi kaava sallii niiden muuttamisen asuinkäyttöön. Yhteensä kolmeen rakennukseen voi sijoittaa 16 asuntoa.

– Kyllähän sinne aika uniikkeja asuntoja saisi. Se on kerran elämässä, kun tuollaisia vastaan tulee, Rauman tilapalvelujohtaja Olli-Pekka Kumpula sanoo.

Vahvasti suojeltuja

Kaikki myyntiin tulevat rakennukset ovat rakennusperintölain nojalla suojeltuja, ja ne katsotaan kiinteäksi osaksi Seminaarinmäen arvokasta rakennuskantaa.

Kumpulan arvion mukaan arvokohteet saattaisivat kiinnostaa yksityisiä kiinteistösijoittajia sekä pieniä ja keskisuuria rakennusliikkeitä.

– Kyllä se vaatii ammattimaista otetta suunnittelu- ja rakennustöihin. Kaikkiin toimenpiteisiin on pyydettävä Museoviraston lausunto.

Kaupunki maksoi rakennuksista 708 000 euroa, kun se osti ne Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:ltä viime vuonna.

– Tavoitteena on, että saadaan mitä maksettiin, mutta markkinat sen päättävät, Kumpula toteaa.

Ei ehkä suoraan huutoon

Arvokohteiden myyntitapa ja lähtöhinnat ovat vielä auki. Näitä on tarkoitus Kumpulan mukaan pohtia kuukauden sisällä.

Rauma on viime aikoina myynyt kiinteistöjään suoralla nettihuutokaupalla. Toisena vaihtoehtona on järjestää suljettu tarjouskilpailu. Tämä vaihtoehto on Kumpulan mukaan lähempänä.

– Ne ovat poikkeuksellisia kohteita, joihin suora huutokauppa ei ehkä sovellu sellaisenaan.

Suljetun tarjouskilpailun myötä myynnille voidaan asettaa muun muassa laatu- ja ideakriteereitä.

– Miljöö on tosi hieno ja lähellä keskustaa. Uskon, että kyllä kiinnostusta löytyy, vaikka suhdanteet ovat mitä ovat.

Harvinainen paikka

Seminaarinmäen toisella kulmalla on sen sijaan käynnistymässä purkutyömaa. Seminaarinmäen ja Satamakadun kulmauksessa sijaitseva entinen ruokala puretaan kerrostalorakentamisen tieltä.

Purkamisen maksaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy. Tämän jälkeen tontti siirtyy Rauman kaupungin omistukseen. Kauppahinta on 500 000 euroa.

Maankäyttöinsinööri Ari-Pekka Asikaisen mukaan kerrostalotontin mahdollinen asettaminen hakuun on odottanut rakennuksen purkua.

– Alustavaa kiinnostusta on ollut. Varaaja voisi löytyä nopeastikin, mutta varsinainen rakentaminen on sitten asia erikseen vallitsevien suhdanteiden tilassa.

Paikka on kuitenkin harvinainen, sillä Asikainen muistuttaa, että näin ytimessä sijaitsevat uudisrakentamismahdollisuudet ovat käymässä vähiin.

Hintaa tontille ei ole vielä päätetty.

– Selvitämme tontin mahdollisen luovutuksen aikataulua ja menettelyjä tarkemmin, kun tontti on lähempänä valmis luovutukseen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut