Nämä asiat Syvärauman veriteon oikeuskäsittelystä nousivat esiin – kiistanalaisia asioita olivat ainakin osumien määrä ja sotilasarvon menettäminen

Oikeutta istuttiin maanantaina taukoineen yli seitsemän tunnin ajan. Käräjäoikeudelta odotetaan ratkaisua parin viikon kuluttua.

Syväraumassa kesäkuun alussa tapahtuneesta veriteosta syytetty, vuonna 1965 syntynyt mies myönsi käräjäoikeuden istunnossa maanantaina aiheuttaneensa vaimonsa kuoleman. Tappoa hän ei kuitenkaan tunnusta, vaan katsoo syyllistyneensä korkeintaan törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen.

Jutun syyttäjänä toimivan aluesyyttäjä Tapio Viitasen mukaan kyse on taposta. Syyttäjä vaati miehelle vähintään yhdeksän ja puolen vuoden mittaista ehdotonta vankeusrangaistusta.

Asian pääkäsittely jatkui taukoineen yli seitsemän tuntia. Länsi-Suomi seurasi istuntoa koko sen keston ajan.

Tämä artikkeli on koostettu ensisijaisesti printtilehteä varten. Länsi-Suomi teki maanantaina käräjäoikeudesta myös päivittyvää seurantaa, jossa on huomattavasti enemmän yksityiskohtia oikeudenkäynnistä. Seuranta on kokonaisuudessaan luettavissa täällä:

Syvärauman tapon oikeuskäsittely päättyi, ratkaisu kahden viikon kuluttua – uhrin tytär vetosi päivän päätteeksi syytettyyn: "Älä ikinä enää satuta yhtään ihmistä"

Tekoa edelsi vaimon ilmoitus avioerosta

Oikeudessa kävi ilmi, että tekoväline oli pieni, vain 5–6 sentin mittainen Leatherman Micra -monitoimityökalu. Syyttäjän mukaan mies iski vaimoaan työkalun saksiosalla kolmesti kaulaan.

Tekovälineen käyttö ja sillä tehtyjen iskujen määrä oli oikeudenkäynnin seikoista riitaisin. Puolustuksen mukaan mies ”huitaisi” sillä kohti vaimoaan vain kerran.

Vastaajan eli teosta syytetyn miehen mukaan työkalu oli kiinnitetty hänen avainnippuunsa, joka oli hänen kädessään pariskunnan keskustellessa heidän kotinsa terassilla varhain sunnuntaisena aamuyönä. Avaimilla oli ollut tarkoitus mennä sisään asuntoon baarissa ja jatkoilla vietetyn illan jälkeen.

Tapahtumaa edelsi miehen mukaan naisen ilmoitus, että hän aikoo ottaa miehestä avioeron. Samalla nainen läppäisi miestä avokämmenellä poskelle.

– Seuraava muistikuva on, että minulla on avainnippu ja työkalu kädessä ja huitaisen takaisin, kun hänkin huitaisi minua. Siitä seuraava on se, että tajuan että [vaimosta] tulee verta. Koitan katsoa, mistä verta tulee, ja soitan hätäkeskukseen, mies kertoi oikeudessa.

Juttu jatkuu laatikon jälkeen.

Vastusti sotilasarvon menettämistä – ollut aktiivinen reserviläis- ja rauhanturvaajapiireissä

Syyttäjä vaati rangaistusvaatimuksensa lisäksi, että taposta syytetty mies tuomitaan menettämään sotilasmestarin sotilasarvonsa. Mies vastusti vaatimusta.

Puolustuksen mukaan sotilasarvo on miehelle erityisen tärkeä, sillä hän on muun muassa palvellut rauhanturvajoukoissa ja maanpuolustusasiat ovat hänelle tärkeitä.

Hän on kuulunut myös maakuntakomppaniaan ja reserviläisyhdistyksiin sekä toiminut paikallisen rauhanturvaajayhdistyksen puheenjohtajana.

– Vaikka Suomen puolustusvoimien viimekätinen tavoite ehkä onkin etsiä kylmäverisiä tappajia, ei tietenkään ole näin, että siviilissä tällaiseen tekoon syyllistyminen olisi minkäänlainen meritti tai että se olisi hyväksyttävää. Vastaajan tilanteessa ei ole mitään sellaista, minkä perusteella hänen ei pitäisi sotilasarvoaan menettää, syyttäjä Tapio Viitanen lausui.

Hätäkeskuspuhelut ”kylmäverisiä”

Hätäkeskuspuheluita oli kaksi, ja ne kuunneltiin oikeudessa todisteina. Puheluissa mies kertoo tapahtuneesta toteavan rauhalliseen sävyyn.

– Viilsin juuri vaimoni kurkun auki. Valuu verta ihan vitusti. Haluan poliisin ja ambulanssin paikalle, mies sanoo hätäkeskuspäivystäjälle tallenteessa.

Asianomistajatahon eli käytännössä teon myötä menehtyneen naisen lasten oikeusavustaja luonnehti puhelua ja tekoa kylmäveriseksi.

Myös jutun syyttäjänä toiminut aluesyyttäjä Tapio Viitanen kiinnitti huomiota siihen, että mies kertoi tapahtumista loogisesti ja yksityiskohtaisesti heti teon jälkeen.

– Tästä voidaan päätellä, että [vastaaja] on ollut täysin ”tässä maailmassa” ja hän on tietänyt, mitä on tehnyt. Mikään ei viittaa siihen, että olisi käynyt jokin vahinko, eikä hänen äänestään kuule mitään katumuksen merkkejä, Viitanen arvioi.

Syytetty pyysi mielentilatutkimusta

Aamuöistä veritekoa edelsi pariskunnan yhdessä viettämä ilta. Merijakamon terassilta he olivat siirtyneet keskustaan Kapakka2:een ja sieltä vielä jatkoille yhteisen tuttavan luo ennen kotiinpaluuta.

Alkoholia molemmat olivat nauttineet jokseenkin runsaasti. Riidatonta oli se, että mies oli teon tehdessään päihtynyt.

Itseaiheutettu päihtymystila ei syyttäjän mukaan ole kuitenkaan peruste lievennykselle, vaikka se osaltaan tekoa selittäisikin.Lievennysperustetta puolustus hakeekin mielentilatutkimuksen kautta. Syytetty pyysi sellaista itselleen.

Oikeus ei vielä maanantaina ottanut kantaa siihen, määrätäänkö mies mielentilatutkimukseen vai ei, mutta aiempaan oikeuskäytäntöön peilaten voidaan pitää todennäköisenä, että mies sellaiseen passitetaan.

Oikeus ilmoitti päivän päätteeksi antavansa ratkaisun asiassa 11. lokakuuta. Se on joko tuomio tai välituomio riippuen mielentilatutkimuksen määräämisestä.

Länsi-Suomi uutisoi oikeuden ratkaisusta heti sen julkistamisen jälkeen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut