Nanun ja Kourujärven kohtalot esiin kevään mittaan Raumalla

Kouluverkkoa aletaan rukata uusiksi talouden sopeuttamisohjelman myötä.

Rauman peruskoulujen tulevaisuus nousee näillä näkymin esiin, kun kaupungin talouden sopeuttamisohjelma käynnistyy. Ennakkoarvioiden mukaan tarkasteltavaksi tulee ainakin Nanun ja Kourujärven koulujen asema. Niistä Nanun kiinteistö on jo päätetty purkaa ja Kourujärven kiinteistö on peruskorjausiässä.

– Koko kouluverkko pitää rakentaa ja suunnitella uudelleen. Ongelmakohteita ovat Nanu ja Kourujärvi. Sellainen karttaharjoitus pitää tehdä, missä katsotaan olemassa olevat tilat ja mitkä ovat koulujen optimaaliset paikat sekä miten saadaan toimivat tilat nykyopetuksen kannalta, sanoo Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.).

Kouluverkkouudistus tulisi Leppikorven mielestä tehdä Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelman yhteydessä. Viimeksi Raumalla on koskettu kouluihin vuonna 2006, jolloin lakkautettiin viisi kyläkoulua.

Ei samanlaista tilalle

Samaa mieltä kouluverkon uudistamistarpeesta on kaupunginhallituksen I varapuheenjohtaja Samu Vahteristo (kok.). Hän otti asian esille Satakunnan Viikko -lehden kolumnissaan tällä viikolla. Kirjoituksessaan hän ennakoi, että Uotilassa tulee olemaan alakoulu, mutta kysyi myös, mitä tehdään Nanun koululle.

– Nostin sen esille siksi, että tässä kohdassa pitää miettiä, mitä muita vaihtoehtoja voi olla kuin se, että rakennetaan täsmälleen samanlainen rakennus täsmälleen samalle paikalle. Se olisi järjenköyhyyttä, Vahteristo toteaa.

Tie molempiin suuntiin

Uotilan koulun jatkumiselle on Vahteriston mukana olemassa hyvät perusteet ja hän uskoo, että asiasta on myös päättäjien kesken yhteinen näkemys. Toisaalta aivan uusia mahdollisuuksia saattaa avata Kourujärven ja Uotilan välille avattava uusi yhdystie, Nikulanväylä.

– Ei ole itsestäänselvyys, että Nanun toiminta jatkuu samassa paikassa. On mietittävä esimerkiksi Kourujärven ja Nanun toimintaa uudessa yhteisessä tilassa jatkossa. Miksei sen paikka voisi olla vaikka Uotilassa? Tie kulkee myös sinne päin, Leppikorpi heittää.

Poliittisella tasolla talousohjelmatyö käynnistyy ensi viikolla, kun kärkipäättäjistä koostuva ohjausryhmä aloittaa. Päätettäväksi tulee, mitä kaikkea talousohjelmaan otetaan mukaan.

Itse toivottu uudistus

Sivistystoimialalla ei ole käynnistetty valmistelua kouluverkon uudistamisesta, sanoo toimialajohtaja Soile Strander. Viranhaltijoiden näkemys on, että uudistamista tarvitaan.

– Nostimme sen itse esille syksyn valtuustoseminaarissa, koska lapsimäärän vähentyminen on niin valtavaa. Siksi olen sanonut, että kouluverkkoa täytyy katsoa. Pidemmälle ajateltuna rakenteet ovat liian raskaat.

Uudistuksen tarve johtuu myös kiinteistöistä. Hj. Nortamon tilanne on ratkaistu Karin kampuksen myötä. Nanun, Kourujärven ja väliaikaistiloissa toimivan Uotilan tilanteet ovat kiinteistöjen kannalta auki.

Uotila halutaan pitää

Päälle tulee vielä maantiede. Tilastollisesti katsottuna Rauman lapset ovat nyt keskustassa ja pohjoisosissa. Toisaalta taas kun lasten lukumäärä laskee, on laskua kaikkialla. Siksi Strander on sitä mieltä, että koko koulupalettia on katsottava. Erään tärkeän lähtökohdan hän kuitenkin haluaa tuoda erikseen esiin.

– Sivistystoimialan näkemys on, että Uotilassa on ja pysyy kaksisarjainen alakoulu.

Hitaita muutoksia

Yksittäisistä kouluista Kortelan suunnalla on jo arvailtu, että koulu olisi vaarassa, koska esiopetusta ollaan viemässä sieltä pois.

– Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rakenteiden on hyvä kulkea käsi kädessä niin pitkälle kuin mahdollista, mutta eivät ne kuitenkaan ole yksi yhteen. Kortelassa on varmasti koettu sillä tavalla, että tämä olisi esimakua tulevasta, mutta yhtäläisyysmerkkejä ei tästä voi vetää.

Millä aikataululla muutokset voisivat astua voimaan?

– Jos kouluverkkoon halutaan tehdä rakenteellisia muutoksia, eivät ne ole nopeita. Ne voivat realisoitua vasta pidemmällä aikavälillä, Strander sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut