Narvi katsoo vankasti eteenpäin: väistötila löytyi läheltä ja tulipaloraunioiden purku-urakka on käynnissä

Toimitusjohtaja elättelee toiveita uuden tuotantotilan pystyttämisestä jo ensi kevääksi. Väistötilaksi löytyi Pintoksen halli.

Lattiantaso on paikoin jo paljastunut, ja tiiletkin ovat pinoissa jollaisiksi ne eivät itsestään järjesty. Maisema tulipalossa kärsineen Narvin kiuastehtaan tontilla Rauman Lapissa on muuttunut päivä päivältä sen jälkeen, kun purku-urakka aloitettiin maanantaina. Urakoitsijaksi valikoitui alan paikallinen konkariyritys Timantti-Nieminen.

– Lähtökohtana on ollut, että kolmessa viikossa rauniot siitä lähtisivät, ja siihen tällä hetkellä uskotaan. Iso hommahan se on. Paljon on esimerkiksi terästä, jota pitää lajitella, kuvailee Narvi Oy:n toimitusjohtaja Arto Sainio.

Tulipalon raunioiden siivoamisella on Sainion mukaan iso psykologinen merkitys.

– Se on surullinen näky meille kaikille, jotka kuljemme siitä päivittäin töihin. Tyhjentäminen auttaa myös hahmottamaan uutta.

Tuskin samanlaista sokkeloa

Siitä uudesta ei toistaiseksi ole mitään valmiita linjauksia. Ei esimerkiksi ole vielä mitenkään sanottua, että uutta tuotantotilaa rakennetaan tismalleen samalle paikalle kuin se osa, joka nyt palossa tuhoutui.

– Siitä lähdetään, että katsomme tonttimme mukaan, mikä on tehokkain paikka ja tapa.

Haluamme tehdä siitä parhaan mahdollisen tuotantolinjan ja suunnitella kaiken kunnolla, Sainio sanoo.

Tuotantotila tuskin tulee sisältäkään kovin täsmällisesti muistuttamaan vanhaa. Kun on mahdollista uudistaa, uudistetaan.

– Vanhaan tilaan kun joutuu rakentamaan tuotantoa, se tarkoittaa väkisin kompromisseja. Uusi tila antaa mahdollisuuksia. Tuskin ihan samannäköistä sokkeloa tehdään, Sainio hymähtää.

"Markkina on vaan niin raadollinen"

Milloin uudet tilat sitten voisivat valmistua?

Sainion mukaan rehellinen totuus on se, ettei lukkoonlyötyä aikataulua ole. Hänellä on kuitenkin toiveikas ajatus.

– Elättelen itse mielessäni sellaista aikataulua, että kun nyt saataisiin kunnolla suunniteltua, niin ensi keväänä jo olisi uutta rakennusta tontilla.

Kysyntä kirittää aikataulua vääjäämättömällä tavalla. Aikaa ei varsinaisesti ole hukattavaksi.

– Painetta on. Markkina on vaan niin raadollinen, että vaikka tässä nyt jokunen viikko saadaankin sympatiaa, ei sitä kukaan hetken päästä muista. Siksi meille on tärkeää päästä jatkamaan tuotantoa.

Väistötila löytyi saman tien varrelta

Tuotantoa jatketaankin myös ennen kuin varsinaisia uusia tiloja on saatu valmiiksi.

Narvi on hakenut puukiuaskokoonpanolle väistötilaa. Nyt se on löytynyt: muutaman sadan metrin päässä saman tien varressa toimiva Pintos vuokraa Narville noin tuhatneliöisen hallin. Asiasta sovittiin perjantaina.

– Suullinen sopimus on tehty, ei vielä kirjallista. Mutta miehen (Sainion) kun tunnen, niin meidän välillämme suullinen sopimus on aika sitova, vahvistaa Pintoksen johtaja Samu Pere.

Halli on ollut Pintoksella varastokäytössä.

– Siitä lähdettiin, että halusimme auttaa Narvia. Kyllä me tuo tyhjäksi saadaan, varastoidaan ne tavarat sitten muualle. Tärkeintä on auttaa naapuriyrittäjää, Pere sanoo.

Jos robotti ei ehdi, maalataan aluksi käsin

Arto Sainio sanoo olevansa kiitollinen kaikista niistä avuntarjouksista, joita hän sai suoraan niin yrittäjiltä kuin kunniltakin.

Valinta osui nyt Pintokseen ennen kaikkea hallin sijainnin vuoksi.

– Mitä lähempänä, sen parempi. Vaihtoehtoja oli Euralla ja Raumalla, mutta nyt kun paikka löytyi samalta teollisuusalueelta, kaikki ymmärtävät että se on meille hyvä. Työntekijöiden työmatkakin pysyy samana, Sainio sanoo.

Tavoite on päästä tekemään tuotantoa kyseisessä hallissa jo syyskuun alusta alkaen.

– Se on kunnianhimoinen tavoite. Kaikki tarvitsemamme laitteet eivät ole ihan hyllytavaraa, joten toimitusajat voivat olla pitkiä.

– Esimerkiksi maalausrobottia ei välttämättä saada ihan alkuun. Sitten vaan turvaudutaan ihan käsin maalaamiseen, Sainio sanoo.

Työyhteisön asenne vetää toimitusjohtajan nöyräksi

Raunioita ollaan purkamassa, väistötila on löytynyt ja uutta tilaakin pohditaan jo kuumeisesti.

Kahden viikon takaisen romahduttavan tulipalon jälkeen Narvi on nyt selvästi liikkumassa eteenpäin.

Minkälainen oma mielialasi on nyt, toimitusjohtaja Arto Sainio?

– Alkuhan tietenkin oli järkytys, mutta siitä parin päivän jälkeen olen ollut asian suhteen aika sisuuntunut alusta alkaen, Sainio kuvailee.

Siinä työyhteisön asenne on auttanut. Se on Sainion mukaan vetänyt myös nöyräksi.

– Ihmisillä ei ole ollut kysymystäkään, etteivätkö he keskeyttäisi lomiaan tilanteen vuoksi. Talouspäällikkö tuli pohjoisesta junalla kahden päivän reissussa olon jälkeen ja perhe jäi sinne. Kun on tällainen porukka, saa aikaan ihan mitä vaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut