Narvijärven rantasaunan uimarannalla sinilevää

Rauman kaupungin terveysvalvonta seuraa säännöllisesti yleisten uimarantojen veden laatua kesän aikana. Virallisesti uimakausi alkaa vasta 15.6., mutta ensimmäiset näytteet Otanlahden, Saharannan, Bergströmin lammen, Lillonkarin ja Narvijärven uimarannoilta otettiin eilen. Näytteenoton yhteydessä Narvijärven rantasaunan uimarannalla havaittiin runsaasti syanobakteereita eli sinilevää. Narvijärven uimarannalla uimavesi rannan tuntumassa oli selvästi vihreää ja laiturilta katsottuna sinilevää oli sekoittunut runsaasti uimaveteen tehden vedestä rakeisen.

Narvijärven rantasaunalle viedään tänään sinilevätiedote. Sinilevän esiintymisen takia uimarantaa ei aseteta uimakieltoon, koska sinilevän määrä vedessä voi vaihdella nopeastikin. Jos vedessä ei aistinvaraisesti ole havaittavissa sinilevää, on uiminen turvallista. Muilla uimarannoilla sinilevää ei ole havaittu.

Jos rannalla todetaan runsaasti sinilevää, tulee uimista välttää. Myös vähäinen esiintymä voi aiheuttaa oireita herkille uimareille. Lapset ja kotieläimet tulee pitää poissa rannasta, jos vedessä on runsaasti sinilevää. Sinileväpitoisen veden nielemistä tulee välttää, ja vettä ei tule käyttää pesu- tai löylyvetenä. Syötäviä vihanneksia, kuten salaattia, ei tule kastella vedellä, jossa on sinilevää.