Nauraako riekko vielä Varsinais-Suomessa?

Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri kartoittaa maakunnassa harvinaisen riekon esiintymistä. Laji on katoamisvaarassa tai mahdollisesti jo hävinnyt maakunnan pesimälinnustosta. 

Etelä-Suomen kannat ovat taantuneet ja riekko pesii enää erillisesiintyminä Satakunnassa, Suupohjassa, Pirkanmaalla ja Hämeessä.

Varsinais-Suomessa riekko pesi vielä 1900-luvun lopulla harvinaisena maakunnan pohjoisosien suurten soiden reunarämeillä. 1970- ja 1980-luvuilla lajia tavattiin 16 suolla.

1980-luvulla riekko sinnitteli myös Uudenkaupungin saaristossa, josta sen hävitti ilmeisesti kettu. Laitilan itäosien soilla ja Maskun Vajosuolla riekko on tavattu 1980-luvun lopulla.

Viimeisimmät julkaistut havainnot riekosta on tehty vuonna 2009 Kurjenrahkan kansallispuiston alueella ja vuonna 2008 Vaskijärven alueella.

Riekko on lähes teeren kokoinen kanalintu, joka on talvella puhtaanvalkoinen mustia pyrstösulkia lukuun ottamatta. Kesäaikaan laji on punaruskeankirjava valkoista vatsaa lukuun ottamatta. Riekon ääni on harvakseltaan kuuluvaa voimakasta nakuttelua ja naurua.

Havainnot voi ilmoittaa sähköpostilla varsinais-suomi@sll.fi tai soittamalla numeroon 040 372 5301.