Navigointitaidot siirtyvät sukupolvelta toiselle

Suomessa veneilytaidot siirtyvät usein sukupolvelta toiselle. Tämän huomasi myös lauantaina Rauman Moottorivenekerhon ja Rauman Työväen Veneilijöiden perinteisessä Köydet irti -valokuvasuunnistustapahtumassa. Noin viidestätoista venekunnasta valtaosalla oli mukana juniorimiehistöä, joille oli tapahtumassa keksitty myös omia tehtävärasteja.

– Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa saa aika isojakin veneitä kuljettaa ilman minkäänlaista korttia. Melkein kaikissa muissa tällaisia vaaditaan ja siellä ihmetelläänkin tätä pohjoismaista käytäntöä, Rauman Työväen Veneilijöiden Kimmo Roslöf toteaa.

Köydet irti -tapahtumassa ratamestarina toiminut Roslöf ei usko Suomessa veneajokortteja tarvittavan. Hänen mukaansa valtaosa isojen veneiden hankkijoista käy rannikko- tai saaristolaivurikurssin.

– Yleensä onnettomuudet sattuvat juuri sisävesillä soutuveneille. Jos merikelpoisille isoille aluksille tulee onnettomuuksia, on se jostain muusta kuin navigoinnista tai veneilytaidoista kiinni.

Hänen mukaansa valtaosalla suomalaisista veneilijöistä on hyvät navigointitaidot. Vaikka hänen mukaansa valtaosan taitoja parantaa elektroniikka, ei niihinkään luoteta täysin sokeasti.

– Perinteinen navigointi pitää osata myös. Elektroniikka on niin kauan hyvä kun se toimii.

Tämä huomioitiin myös tapahtumakutsussa, sillä suositellun GPS-paikantimen lisäksi vakiovarusteiden luettelossa mainittiin Selkämeren alueen -veneilykarttasarja, astelevy, harppi, kynä ja kiikarit.

Yksi tapahtuman viidestätoista venekunnasta oli Vesa Laakeriston johtama miehistö. Sukupolvelta toiselle siirtyvää tietotaitoa ammensi jo alkumetreillä Juuso Ijäs, joka osallistui juniorimiehistön tehtäviin.

– Aika innolla odotan jo sitä, että venettä pääsisi itse navigoimaan. Vesille vetää eniten rauhallisuus. Kaupungit ovat niin meluisia paikkoja, hän kertoo.

Ensimmäistä kertaa tapahtumaan osallistunut venekunta odotti upeaa veneilypäivää. Yleensä noin kahden viikon ajan merillä viettävä perhe ei tänä kesänä ole vesille hirveästi ehtinyt.

– Matkaveneemme kulkee niin rauhallisesti, että se vaatii aikaa että voi lähteä. Uuteenkaupunkiin tällä ajaa kuutisen tuntia.

– Aina kun veneen irrottaa laiturista, niin lomatunnelmat puskevat pintaan. Siksi jo ostaessani halusin hitaan paatin, Vesa Laakeristo naurahtaa.