Näytelmä: Huonosta pomosta kärsii koko työyhteisö

Mikko Kivinen on pääosassa Pelolla johtaminen on perseestä -esityksessä. Maarika Maury on toinen käsikirjoittajista. Työelämän ongelmia käsittelevä näytelmä nähtiin viime viikolla Laitilassa. Kuva: Esa Urhonen

Mikko Kivisen esittämä pöyhkeä pomo huutaa alaisilleen ja torppaa kaikki ideat. Hannu Kahakorven johtaja lakaisee ongelmat maton alle ja piirtää fläppitaululle hienoja strategioita, joista kukaan ei ymmärrä mitään.

Pelolla johtaminen on perseestä -esitys nostaa esille monenlaisia tapoja johtaa: johtaja voi olla uhkaileva, piikikäs, kontrolloiva, mykkä.

Maarika Mauryn ja Jaana Tuomilan käsikirjoitus pohjautuu pari vuotta sitten ilmestyneeseen, samannimiseen kirjaan, johon koottiin suomalaisten työelämätarinoita.

– Olen tehnyt pitkään yritysvalmennusta ja olin todella hämmästynyt, miten paljon näitä tarinoita löytyi, sanoo Maury.

Moni tunnistaa esityksen huutavan pomon, mutta pelolla johtaminen ei välttämättä aina ole näkyvää, ja myös ystävällisyyden tai innokkuuden takaa voi löytyä pelkoa tai pelolla johtamista. Usein sen selkein merkki on käsikirjoittajien mukaan työpaikan huono ilmapiiri.

Näytelmän työelämäkulttuuria kuvaa vaitonaisuus. Mauryn mukaan työpaikoilla suurin kompastuskivi on juuri puhumattomuuden kulttuuri, joka johtaa ongelmien kasaantumiseen.

–  Moni saattaa kokea pomonsa ikäväksi, mutta pomo itse ei tiedä siitä mitään.

Huonossa johtamisessa ei ole kysymys pienistä asioista, sillä työyhteisö toimii alle potentiaalinsa kun sitä johdetaan pelolla.

– Se sijaan innostunut, luova työyhteisö ja ilolla johtaminen parantaa tulosta, Maury sanoo.

Kiertue-esitykseksi valmistunut komedia on saanut hyvän vastaanoton.

– Aiheesta on esityksen pohjalta helppo keskustella ja keskustelua on mahdollista viedä vielä pidemmälle työpaikoilla, sanoo Marika Maury.

Hannu Kahakorven ohjaus nähtiin keskiviikkona Laitilan kaupungintalolla. Paikalla oli Laitilan ja lähikuntien johtajia, luottamushenkilöitä ja yritysten edustajia.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.