"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana

Sunnuntaina selviää, kuka on sdp:n ehdokas pääministeriksi tehtävästä eronneen Rinteen tilalle. Uusi hallitus on odotetusti määrä muodostaa samojen puolueiden varaan kuin kesäkuussa aloittanut Antti Rinteen hallitus. Hallitustunnustelijana toiminut Rinne kertoi asiasta eduskunnassa sunnuntaina iltapäivällä. Rinne ei ottanut tiedotustilaisuudessa kantaa omaan jatkoonsa muuten kuin että hän toimii puolueensa puheenjohtajana ensi kesän puoluekokoukseen asti.

| Päivitetty

Hallitusneuvottelut ovat käynnistyneet sdp:n johdolla eduskunnassa.

Neuvotteluissa on kyse pitkälti muodollisuudesta, koska tiistaina kaatuneen hallituksen kaikki puolueet sanovat haluavansa jatkaa nykyisellä hallituspohjalla ja -ohjelmalla. Oppositiopuolueet taas ovat ilmoittaneet, etteivät ne halua hallitukseen nykyisen ohjelman pohjalta.

Oppositio- ja hallituspuolueet kävivät aamu- ja iltapäivän aikana hallitustunnustelut väistyvän pääministerin, hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) johdolla.

– Näyttäisi siltä, että hallitus on muodostettavissa nykyiselle pohjalle siis sosiaalidemokraattien, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n varaan täsmälleen nykyisellä hallitusohjelmalla, Rinne sanoi keskustelujen jälkeisessä tiedotustilaisuudessaan eduskunnassa.

Hallitusneuvotteluissa puolueet sopivat normaalitilanteessa hallitusohjelmasta. Nyt keskusteluja hallitusohjelman sisällöstä ei tarvitse käydä, koska hallituksessa jatkavat puolueet ovat sitoutuneet nykyiseen ohjelmaan.

– Uskon, että aika nopealla aikataululla päästään varsinaisissa hallitusneuvotteluissa eteenpäin, sen verran selvät vastaukset nyt tuli tähän kokonaisuuteen, Rinne kommentoi.

Näillä näkymin Suomeen saadaan pääministeri ensi tiistaina.

– Jos prosessi menee sillä tavalla eteenpäin kuin nyt näyttää, niin se tarkoittaisi sitä, että tiistaina äänestetään pääministeristä [eduskunnassa], Rinne totesi.

Rinne jatkaa ainakin puheenjohtajana

Rinne ei ottanut tiedotustilaisuudessaan kantaa siihen, millainen on hänen oma jatkonsa mutta vahvisti toimivansa sdp:n puheenjohtajana ensi kesän puoluekokoukseen asti. Rinteelle on spekuloitu paikkaa muun muassa eduskunnan puhemiehistössä.

– Olen nyt kansanedustaja. Jatkan myös puolueen puheenjohtajana ensi kesään asti. Muuta en osaa kommentoida. Yksittäisten ihmisten paikat selviävät ihan varmasti, Rinne totesi.

Rinne ei suostunut myöskään ottamaan kantaa siihen, haluaisiko hän jatkaa jonakin ministerinä.

Demarien valinnan pääministeriehdokkaaksi tekee sdp:n puoluevaltuusto, jonka on määrä kokoontua tänään kello 17.30.

Rinne uumoili eduskunnassa, että kokous alkaa aikataulussaan.

Rinne kiitteli tiedotustilaisuudessaan myös oppositiopuolueita näiden kanssa aamupäivällä käymistään keskusteluista.

– Kävimme eri näkökulmista tulevaa aikaa läpi liittyen hallituksen työskentelyyn ja hallitusohjelman sisältöön. Olen hyvin tyytyväinen, että kierros on menty valtiosäännön perusteella oikein eteenpäin, Rinne sanoi.

Ensimmäisenä tapaamisvuorossa oli perussuomalaiset puheenjohtajansa Jussi Halla-ahon johdolla. Tämän jälkeen Rinteen pakeille meni kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Sekä perussuomalaiset että kokoomus ilmoittivat lauantaina, etteivät ne ole valmiita menemään hallitukseen nykyisellä hallitusohjelmalla.

Keskusta koolla sunnuntaina

Rinne kysyi torstaina eduskuntapuolueilta, ovatko ne valmiita hyväksymään Rinteen hallitukselle 6. kesäkuuta 2019 hyväksytyn ohjelman sellaisenaan myös uuden hallituksen ohjelmaksi.

Lisäksi ryhmiltä kysyttiin, ovatko ne valmiita osallistumaan sosialidemokraattien johtamaan enemmistöhallitukseen, ja onko niiden osallistumiselle kynnyskysymyksiä.

Ryhmät antoivat vastauksena lauantaina.

Neuvotteluja pidetään lähinnä muodollisuuksina, koska hallituspuolueet ovat ilmoittaneet haluavansa jatkaa nykyisellä pohjalla, eivätkä nyt oppositiossa olevat puolueet ole puolestaan valmiita sitoutumaan nykyiseen hallitusohjelmaan.

Keskusta on pyytänyt puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokoukseen sunnuntai-illaksi. Kokouksessa päätetään puolueen osallistumisesta hallitukseen.

Muut nykyiset hallituspuolueet kokoontuvat maanantaina. Tavoitteena on, että uusi hallitus nimitetään tiistaina.

Marin lievä ennakkosuosikki pääministerikisassa

Politiikan superpäivä jatkuu illalla sdp:n puoluevaltuuston kokouksella, jossa valitaan pääministeriehdokas Antti Rinteen seuraajaksi sekä puolueen muut ministerit. Pääministeri paikasta kisaavat puolueen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Marinia kannatti pääministeriehdokkaaksi Lännen Median kyselyssä 18 ja Lindtmania 12 vastaajaa. Peräti 19 puoluevaltuutettua ei osannut tai halunnut nimetä suosikkiaan etukäteen. Lännen Median keskiviikkona tekemään kyselyyn vastasi 49 valtuutettua. Varavaltuutetut eivät olleet kyselyssä mukana.

Sdp:n valtuuston puheenjohtaja on Sirpa Paatero, mutta hänen ei odoteta vetävän kokousta sairauslomansa vuoksi. Paateron kerrottiin viikko sitten jäävän sairauslomalle 13. joulukuuta saakka sen jälkeen, kun pääministeri Rinne oli kertonut Paateron eroavan omistajaohjausministerin paikalta Posti-kohun seurauksena.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut