Näytteenottoon edelleen turvallisin mielin

Torstaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) laboratoriossa sattunut vahinko, jossa käytettiin likaisia neuloja näytteenotossa, on asettanut myös muiden laboratorioiden työskentelytavat tarkastelun alle.

Satakunnan sairaanhoitopiirin liikelaitoksen SataDiagin laboratorion toimintaohjeita tarkistettiin vastuualuejohtaja Rutta Kuuselan mukaan heti torstaina.

– Kävimme eilen ylihoitaja Katja Laineen kanssa näitä läpi, eikä tämä meillä olisi mahdollista. Ensi viikolla saamme lisää tietoa myös HUSLABin tilanteesta, tapahtuneesta järkyttynyt Kuusela selvittää.

HUSLABin tapaan SataDiagissa on käytössä turvaneulat. Kuuselan mukaan turvaneula suojaa sekä näytteenottajaa että asiakkaita.

– Käyttämämme turvaneulat ovat suojakuoressa, eli kuorettomiin neuloihin suhtaudutaan aina niin, että ne ovat käytettyjä. Lisäksi turvasuojus laitetaan heti näytteenoton jälkeen kiinni, eikä sitä saa enää aukaistua, joten käytettyä neulaa ei voi käyttää uudelleen.

HUSLABin laboratoriossa käytettäviin turvaneuloihin Kuusela ei ota kantaa.
– Meillä ei ole tietoa, mitä neuloja HUSLABissa käytetään.

SataDiagin laboratorioissa on ohjeistettu laittamaan käytetyt neulat suoraan riskijäteastiaan, joka on näytteenottohuoneessa.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.