Katso tallenne: LS seurasi ensimmäistä vaalipaneelia - piispaehdokkaat vastaavat vaikeisiinkin kysymyksiin

Piispa Kaarlo Kalliala pitämässä piispantarkastusta Pyhärannassa. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Tuomiokapituli järjesti piispanvaalin ensimmäisen vaalipaneelin tänään tiistaina kauppakeskus Puuvillassa Porissa. Tilaisuuden juonsi Länsi-Suomen päätoimittaja Janne Rantanen.

Tallenne paneelista, osa 1:

Tallenne paneelista, osa 2:

Rauman seudusta vastaava uusi piispa on joku heistä.

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala siirtyy eläkkeelle tammikuun lopussa.

Uudeksi piispaksi pyrkii neljä ehdokasta: Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen, Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka, Porin Teljän seurakunnan kirkkoherra Kaisa Huhtala ja hiippakuntadekaani Mari Leppänen.

Piispa johtaa hiippakunnan toimintaa tuomiokapitulin henkilökunnan kanssa ja hallintoa tuomiokapitulin istunnon puheenjohtajana. Hiippakunnan hengellisenä johtajana piispa osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun. Hän pitää myös yhteyttä alueen viranomaisiin ja muihin toimijoihin.

Turun arkkihiippakunnassa on kaksi piispaa. Piispan ensisijaiseen vastuualueeseen kuuluu 42 seurakuntaa, muun muassa kaikki Länsi-Suomen levikkialueen seurakunnat.

Arkkipiispa Tapio Luoman vastuualueeseen kuuluu Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän alueen yhdeksän seurakuntaa.

Jouni Lehikoinen Heikki Arikka Kaisa Huhtala Mari Leppänen

Homoliitot yksi kuuma kysymys

Yhteiskunnallisen keskustelun merkitys korostuu, kun kirkon jäsenmäärä laskee. Se tarkoittaa verotulojen vähennystä. Mistä kirkon pitää luopua, mitä tehdä uudella tavalla?

Miten tulisi ratkaista esimerkiksi samaa sukupuolta olevien vihkiminen kirkoissa? Jos se sallitaan, osa aktiivisista jäsenistä saattaa erota kirkosta. Mutta jos ei sallita, eroaa nuoria aikuisia, joille tasa-arvo on tärkeää.

Toinen vaalipaneeli järjestetään kahden viikon päästä kauppakeskus Myllyssä Raisiossa.

Piispanvaali pidetään marraskuun 5. päivänä. Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisessä vaalissa yli puolta annetuista äänistä, toinen vaali järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken joulukuussa.

Mahdollisen toisen kierroksen ehdokkaiden välinen keskustelu järjestetään marraskuussa Turun tuomiokirkossa.

Äänioikeutettuja vajaat 1200

Turun arkkihiippakunnan piispan vaalissa saavat äänestää arkkihiippakunnan papit ja lehtorit sekä saman verran maallikkovalitsijoita. Äänioikeutettuja on kaikkiaan 1192.

Maallikkovalitsijoista suurin osa on arkkihiippakunnan seurakuntien edustajia. Seurakuntakohtainen valitsijoiden lukumäärä vaihtelee seurakunnan koon mukaan.

Heistä valitaan

Piispan vaalin ehdokkaat vaalinumerojärjestyksessä.

2 Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra, teologian maisteri, rovasti Jouni Lehikoinen (s. 1961). Lehikoinen on työskennellyt Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherrana vuodesta 2003. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Karinaisten ja Paimion seurakuntien kirkkoherrana.

3 Malmin seurakunnan kirkkoherra, teologian maisteri Heikki Arikka (s. 1971). Arikka on työskennellyt Malmin seurakunnan kirkkoherrana vuodesta 2016. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Innofactorin asiantuntijana sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän keskusrekisterin johtajana ja kasvatusteologina.

4 Porin Teljän seurakunnan kirkkoherra, teologian lisensiaatti, pappisasessori Kaisa Huhtala (s. 1963). Huhtala on työskennellyt Porin Teljän seurakunnan kirkkoherrana vuodesta 2011. Hän on Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin pappisasessori toista kolmivuotiskautta. Huhtala on toiminut aiemmin muun muassa Porin ev.lut. seurakuntayhtymän keskusrekisterin johtajana ja kasvatusteologina.

5 Hiippakuntadekaani, teologian ja filosofian maisteri Mari Leppänen (s. 1978). Leppänen on työskennellyt Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin hiippakuntadekaanina vuodesta 2019. Hän on toiminut aiemmin muun muassa piispan erityisavustajana, seurakuntavaalien projektipäällikkönä Kirkkohallituksessa sekä pappina Liedon seurakunnassa.