Neste myy Jurmon ja Purhan

Länsi-Suomen saamien tietojen mukaan Neste Shipping myy Jurmo- ja Purha-tankkerit lähikuukausien aikana. Tällä hetkellä alusten ostajasta ei ole tietoa eikä tarkemmasta myyntiaikataulusta, mutta myyntityöt on aloitettu.
Suomen Merimies-Unionin OSM Management Shipping Finlandin pääluottamusmies Olli Kauranen otti tiedon vastaan raskain mielin.
– Tämä on täysin järkyttävää. Kuinka on mahdollista, että tällaisina aikoina valtion yhtiö tekee jotain tällaista? Olli Kauranen kritisoi erittäin vahvaan sävyyn.
Alusten hallinnointia varten on perustettu Neste Oilin, Huoltovarmuuskeskuksen ja Ilmarisen yhteisesti omistama isännöintiyhtiö.
Navidom Oy:stä, OSM Ship Management Finland Oy:stä tai Nesteeltä ei kommentoitu Länsi-Suomen saamia myyntitietoja.

Suomen huoltovarmuuden vaarantuminen pelkona

Myös yhtiön kolmas jäljellä oleva alus Tempera on saman kohtalon edessä, mutta sen myyntiaikataulu tarkentuu vasta myöhemmin.
Myynti liittyy vuosi sitten Nesteen aloittamaan uudelleenjärjestelyyn, jonka yhteydessä ollaan oltu huolestuneita suomalaisen merenkulkuosaamisen tulevaisuudesta ja Suomen huoltovarmuuden vaarantumisesta.
Viime maaliskuussa Neste Oil ilmoitti ulkoistavansa hoitovarustamotoimintansa norjalaiselle OSM Groupille.
 Ulkoistaminen ja laivojen myynti ovat osa yhtiön syyskuussa 2013 julkaisemaa suunnitelmaan, jonka mukaan Neste Oil lopettaa varustamotoiminnan kokonaan.

Vaikuttaa moneen raumalaiseen

OSM perusti Suomeen tytäryhtiön, joka huolehtii Neste Oilin käyttöön jäävien alusten miehityksestä ja kunnossapidosta. Suurin osa hoitovarustamotoiminnan henkilöstöstä siirtyi OSM Finlandin palvelukseen.
Hoitovarustamo työllistää noin 300 merenkulkijaa ja 17 maaorganisaatiossa työskentelevää. Tällä haavaa ei tiedetä, miten Purhan ja Jurmon myyminen vaikuttaa näihin työpaikkoihin.
Molemmilla aluksilla työskentelee useita raumalaisia ja raumalaislähtöisiä merenkulun ammattilaisia.