Niinistö päätoimittajille: Toivoisin jääkiekkoväeltä omaa ajatusta Valko-Venäjälle menosta – "Eli ellei tule parannusta, emme tule"

Leijonat juhli maailmanmestaruutta 2019. Ensi kevään MM-kisat on tarkoitus järjestää Valko-Venäjällä.

Valko-Venäjän tilanteeseen ei ole tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan tullut hänen toivomaansa parannusta. Niinistö kommentoi ryhmälle eri medioiden päätoimittajia Suomen osallistumista jääkiekon MM-kisoihin, jotka on tarkoitus järjestää yhteisesti Latviassa ja Valko-Venäjällä ensi keväänä.

Aiemmin hän on toivonut, että kisoihin osallistumisella voitaisiin vaikuttaa Valko-Venäjään.

– Käytin sanamuotoa, jos pahaksi äityy. Siitäkin joku närkästyi, Niinistö muisteli aiempaa lausuntoaan asiasta vastauksena yhden osallistujan kysymykseen.

– Ei ole tullut asioihin järjestystä tähän asti.

Niinistö sanoi pitävänsä hyvänä EU:n torstaina antamaa julkilausumaa "legitimiteetistä".

EU totesi lausunnossaan, että Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aleksandr Lukashenko ei ole legitiimisti valittu presidentti. Samoin ovat linjanneet useat EU:n jäsenmaista.

Kiekkokisoista Niinistö kertoi ajatelleensa, että kisoihin osallistumatta jättäminen voisi olla tietynlainen pakote tai uhka, jotta siellä vähän tavat siistiytyisivät.

– Sekään ei ole toteutunut, Niinisto sanoi.

– Onko vielä sitten mahdollisuus, että tietynlaisena sanktiokeinona tätä käyttää.

Tasavallan presidentti päätoimittajien etätapaamisessa.

Presidentti jatkoi jättävänsä mieluusti arvion urheiluväelle.

– Kyllä vähän toivoisin, että tuo jääkiekkoväki niin menettelisi. Eli ellei tule parannusta, niin emme tule.

Ensi vuoden jääkiekon MM-kisat on tarkoitus järjestää 21. toukokuuta–6. kesäkuuta. Suomen on suunniteltu pelaavan alkusarjan ottelunsa Latvian pääkaupungissa Riiassa. Välierät ja mitaliottelut järjestetään Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä.