Nimen takana: Vaikuttaja ja luontoihminen on nyt oikeassa paikassa – Lyydia Ylöselle kutsu hallitusneuvotteluihin oli tärkeä henkilökohtainen ruksi

Rauman kokoomusnuorista politiikkaan ponnistaneelle Ylöselle meri on puoli kotia. Atlantin yli hän purjehti samalla kuunarilla kuin isänsä.

Lyydia Ylösen tie politiikkaan alkoi Rauman kokoomusnuorissa. Kesällä yksi hänen tavoitteistaan toteutui, kun ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) kutsui hänet erityisavustajakseen. Metsänhoitajaksi valmistuneelle Ylöselle politiikka on tapa rakentaa kestävämpää yhteiskuntaa.

Länsi-Suomi esittelee ihmisiä lehden sivuilla esiintyvien nimien takaa.

Raumalaissyntyiselle Lyydia Ylöselle, 31, Merijakamo sopii haastattelu- ja kuvauspaikaksi hyvin, sillä hän on viettänyt yli vuoden elämästään purjepaatin kyydissä. Ei yhtä soittoa, mutta kuitenkin.

Toinen hyvä vaihtoehto olisi ollut Helsingintori. Ylösen isoisä, paikallispolitiikan aktiivi oli aikoinaan puuhaamassa Nyplääjäpatsasta torille.

Ylösen nimi on vilahdellut Länsi-Suomen palstoilla aina tasaisesti. Viimeksi heinäkuun alussa, kun ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) kutsui hänet erityisavustajakseen.

Kertoessaan valinnasta Ylönen hiukan liikuttuu. Kevään vaalivoitto oli sekä puolueelle että hänelle henkilökohtaisesti iso asia.

– Neljä vuotta sitten omana tavoitteenani oli hallitusneuvotteluihin pääsy. Sen edellytyksenä on koko porukan pärjääminen. Se, että sain hallitustunnustelija Orpolta kutsun Puhtaan energian Suomi -neuvottelupöytään kirjuriksi, on tärkeä henkilökohtainen ruksi ja josta olen hyvin kiitollinen, Ylönen sanoo.

Politikkaan hieman vahingossa

Uusi hallitus joutui heti mediamyllytyksen kohteeksi. Ensin perussuomalaisten Vilhelm Junnila, sitten Riikka Purra.

Ylönen painottaa, että asioista on tärkeä keskustella ja tuoda esiin epäkohtia. Nyt hän kuitenkin odottaa, että päästäisiin käsiksi työhön. Viemään eteenpäin hallitusohjelmaan kirjattuja asioita.

Metsänhoitajaksi Helsingin yliopistossa opiskelleelle Ylöselle on erityisen mieluisaa työskennellä juuri ympäristö- ja ilmastoasioiden kanssa. Siinä yhdistyy hänen omat intohimonsa: vaikuttaminen ja luonto.

– Minua on aina kiinnostanut yhteiskunnan kehittäminen kestäväksi. Olen kiitollinen, että saan tehdä tätä työkseni.

Ylönen päätyi töihin politiikkaan hieman vahingossa. Oikeassa paikassa, oikeaan aikaan joku kehotti häntä hakemaan kansanedustajan avustajan tehtäviin. Sahateollisuuden vientitehtävissä toiminut Ylönen empi hetken mutta päätti sitten hakea.

Vuodesta 2017 asti hän on toiminut politiikan parissa. Ensin kansanedustajan avustajana, sitten muun muassa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikaan Paula Risikon erityisavustajana.

Nyt kokoomuksen noustua pääministeripuolueeksi myös Ylösen vastuu kasvaa.

Ihmisen kokoinen kaupunki

Lyydia Ylösen juuret ovat syvällä Rauman seudulla. Isä on Raumalta, äiti Eurajoelta.

Ylösen kotona ei aktiivisesti puhuttu politiikkaa, mutta jotain syöttejä hän varmasti sai. Jo aikaisemmin mainittu isoisä oli vuosikymmeniä mukana paikallispolitiikassa.

Ylönen hankki heti 15 vuotta täytettyään kokoomuksen jäsenkirjan. Yhdessä nykyisen kansanedustaja Matias Marttisen (kok.) kanssa hän oli käynnistämässä Raumalla kokoomusnuorten toimintaa.

Marttinen vastasi poliittisesta puolesta, Ylönen tapahtumien organisoinnista. Nyt molemmat työskentelevät politiikan parissa.

Ylönen kertoo viihtyvänsä hyvin Helsingissä. Harva kaveri lähti sinne opiskelemaan tai töihin lukion jälkeen.

Hän sen sijaan kokee, että Helsinki on "ihmisen kokoinen kaupunki". Myös poliittinen päätöksenteko on siellä.

– Mutta ei se ole ainoa syy. Viihdyn Helsingissä muutenkin, ja siellä on myös meri lähellä. En voisi kuvitella asuvani esimerkiksi Tampereella.

Kuunarilla halki Atlantin

On enemmän kuin selvää, että meri merkitsee Ylöselle paljon.

Hän kertoo nauraen, että kesällä hänet kidnapattiin kuukaudeksi veneeseen ja toiseksi mokomaksi saareen Eurajoen kupeeseen. Veneellä he purjehtivat pitkin Ruotsin ja Baltian rannikoita.

Saman tien hän jatkaa, että tietää olevansa etuoikeutettu sellaisesta mahdollisuudesta.

Koko perhe purjehti, mutta hänen isälleen se oli "se juttu". Ylönen on seurannut hänen jalanjäljissään.

Jouluna 2021 hän purjehti oppilaspurjehduksella Atlantin yli samalla kuunarilla kuin hänen isänsä vuosia aiemmin.

Niin politiikassa kuin vapaa-ajallakin Ylönen tuntuu rakastavan haasteita. Viime viikonloppuna hän kävi vanhan uintikaverinsa kanssa kisaamassa pohjoisessa, Oulankajoessa. 24 kilometriä taittui alle kuuden tunnin.

Oli myötävirtaa, naurahtaa Rauman uimaseuran kasvatti. Niin tai näin, tuollaiselle matkalle tarvitaan muutakin uintikokemusta kuin mökkirannassa kellumista.

– Vapaata aikaa on välillä rajallisesti, vaikka olen yhä enemmän tiedostanut, että sitäkin tarvitaan. Onneksi voi aina välillä osallistua erilaisiin haasteisiin ja suunnata Lappiin eräilemään.

Ylönen myös hiihtää mielellään. Siihen on Helsingissä hyvät mahdollisuudet, vaikka rannikolla ollaankin.

Ukin elämäntyö metsässä jatkuu

Ylönen viettää nyt etätyöviikkoa Raumalla. Lomatiedusteluihin hän vastaa empien.

– Tuskin ihan kauheasti ehdin tänä kesänä. Täytyy yrittää ladata akkuja sitten muuten.

Pian koittaa syksy ja Ylöstä näkee enemmän Rauman seudulla. Hirvimetsällä.

Haastattelun jälkeenkin Ylönen on suuntaamassa ampumaradalle.

– Jos isän puolelta tuli meri ja purjehdus, niin äidin puolelta sitten metsät ja metsällä käynti. Ukkini on innokas metsästäjä. Hän varmaan toivoi, että pikkuveljeni olisi jatkanut hänen elämäntyötään, mutta veli ei ollut innostunut, Ylönen kertoo.

Hirviporukoissa näkyi pitkään "ukkoutumista". Ylönen iloitsee, että nykyään naisia on yhä enemmän metsästysseuran toiminnassa.

Hän itse kuuluu Eurajoen metsästysseuraan, jossa nimikkeet on muutettu sukupuolineutraaleiksi. Ei puhuta enää hirvimiehistä. Se on pieni asia, mutta viestii paljon.

– Mahtaisikohan Nortamo-seor ottaa naisia viimein mukaan, Ylönen vitsailee osittain tosissaan.

Kielen opiskelu perinteen vaalimista

Ylönen kokee identiteettinsä vahvasti raumalaisena, ja myös satakuntalaisena.

Hän kertoo jopa käyneensä opiskelemassa Rauman giält kansanopistossa. Se ei ole helppoa, mutta sitäkin tärkeämpää perinteen vaalimista.

Ylönen kokee olevansa kaikesta kiinnostunut luonnontieteilijä, generalisti. Politiikka on tapa saada muutoksia aikaan ja vaikuttaa asioihin.

Innokas eräihminen on seurannut surullisena viimeaikaista uutisointia Välimeren alueen metsäpaloista.

– Globaalisti meillä alkaa olla todella kiire. On tärkeää lisätä tietoisuutta ja jatkaa vuoropuhelua, jotta ihmiset ymmärtävät ilmastotoimien merkityksen. Vaikka olenkin satakuntalainen pessimisti, uskon, että oikeilla toimilla asiat saadaan menemään oikeaan suuntaan.

Lyydia Ylönen

Raumalta kotoisin oleva 31-vuotias ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen erityisavustaja.

Koulutukseltaan metsänhoitaja Helsingin yliopistosta.

Liittyi kokoomusnuoriin 15-vuotiaana.

Toiminut muun muassa kokoomuksen eduskuntaryhmässä poliittisena sihteerinä, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen ja sisäministeri Paula Risikon erityisavustajana.

Ennen poliittista uraa työskenteli Stora Ensolla viennin parissa.

Asuu Helsingissä.

Harrastanut lapsena monenlaista muun muassa uintia, viulunsoittoa ja partiota. Nykyään hän tykkää hiihtää, pyöräillä ja metsästää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut