Niukkaakin niukempi tulos – näin kävi veroalea koskevassa äänestyksessä

Pyhärannan kunta selvittää oman vesilaitoksen lakkauttamisen.

Tuloveroprosentin alennus jäi hilkulle Pyhärannassa.

Pyhärannan tuloveroprosentti pysyy ennallaan ensi vuonna kunnanvaltuuston päätöksellä. Kunta kerää tuloveroa 9,1 prosentin mukaan myös vuonna 2024. Valtuusto kaatoi esityksen verojen alentamisesta niukasti äänin 9–8. Vaihtoehtona oli laskea tuloveroprosenttia hieman, 8,5:een.

Päätös tuli torpatuksi Yhteinen Pyhäranta -ryhmän enemmistöäänillä. Alentamisen kannalla olivat kokoomuksen, perussuomalaisten ja Pyhäranta nyt -ryhmän valtuutetut.

Siirtymistä 8,5 tuloveroprosenttiin esitti Jani Seikkula (kok.). Hänen mukaansa alennus kyetään kattamaan eläkkeiden tulevilla indeksikorotuksilla, jotka kasvattavat kunnan veropohjaa.

Maija Junkola-Lehtonen (kok.) huomautti, ettei kunnassa ole aiemmin kokeiltu veroalennusta markkinointikeinona.

Jyrki Nurmi (YP) piti tuloveron alennusta vääränä signaalina kuntalaisille. Nurmi muistutti, että kunnanjohtaja on esittänyt ensi vuodelle 130 000 euron sopeuttamistoimia. Veroale nostaisi hänen mukaansa sopeutuksen tarvetta vielä 200 000 eurolla.

Omaa vettä ei ole

Kiinteistöveroprosentit valtuusto piti yksimielisesti ennallaan. Niin ikään yksimielinen valtuusto oli vesilaitoksensa suhteen. Päätös kuului, että kunta alkaa selvittää oman vesilaitoksensa lakkauttamista ja vesiyhteistyötä lähikuntien kanssa.

Asian otti esiin Seikkula, jonka mielestä kunnan ei kannata ylläpitää omaa laitosta, koska omaa vedentuotantoakaan ei ole.

Valtuusto päätti käynnistää myös kaksi muuta selvitystä. Janne Lehtisen (ps.) esityksestä päätettiin selvittää vanhan kunnanviraston tilanne ja Junkola-Lehtosen esityksestä selvitetään kunnan omistamien ranta-alueiden kaavoitusmahdollisuudet.

Kaikkien kolmen selvityksen takarajaksi merkittiin, että niiden tulisi olla valmiita vuoden 2024 kesäkuun loppuun mennessä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut