Nokkakolarit lisääntyneet rajusti, Lounais-Suomessa laskeneet

Vuoden alusta lähtien liikenneturvallisuus etenkin pääteillä on kehittynyt huolestuttavaan suuntaan. Kuluvan vuoden tammikuun ennakkotietojen mukaan liikennekuolemia tapahtui enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Sama tahti jatkui helmikuun ensimmäisellä viikolla.

Etenkin rajuissa nokkakolareissa on ihmisiä kuollut ennätystahtiin.

Esimerkiksi kohtaamisonnettomuuksien määrät suoralla tieosuudella ovat nousseet edellisvuoden tammikuuhun verrattuna 200 prosenttia.

Vuoden 2014 tilanteeseen verrattuna kohtaamisonnettomuuksien määrä on kohonnut koko valtakunnassa 45 prosenttia.

Huolestuttavin tilanne poliisilaitoksittain on esim. Itä-Uudellamaalla, jossa kohtaamisonnettomuuksien määrät ovat lähes kolmikertaistuneet, Itä-Suomessa tuplaantuneet ja Oulussa sekä Pohjanmaalla lähes tuplaantuneet. Ainoastaan Lounais-Suomessa ja Helsingissä em. onnettomuusmäärät ovat laskeneet lievästi.

Poliisihallitus on erittäin huolestunut vallitsevasta tilanteesta.

Poliisiylitarkastaja Risto Lammin mukaan ilmiöön on liikennevalvonnassa kiinnitettävä erityistä huomiota.

– Poliisilaitoksia on pyydetty suuntamaan tehostettua näkyvää nopeus- ja ajotapavalvontaa päätieverkostolle seuraavien kahden viikon ajan.

Valvottavat tiejaksot valitaan onnettomuus- ja liikennemäärätietojen perusteella.

Risto Lammi kuitenkin muistuttaa, että tilanne viime vuoden talvi tammi-helmikuussa oli täysin erilainen tähän vuoteen verrattuna.  Nyt ajokelit ovat olleet haastavat lumen, jään ja vaihtelevien lämpötilojen johdosta.