Nopea, mutta myös turvallinen luotsivene – katso videolta, kuinka vene kääntyy itse oikeaan asentoon

Rauman luotsiasemalle saapui Kokkolassa valmistettu uusi luotsivene. Se on Suomessa toinen laatuaan.

Rauman luotsiasema sai noin viikko sitten käyttöönsä täysin uuden luotsiveneen. Kokkolassa valmistettu Kewatec Pilot 1630 on Suomessa toinen laatuaan. Ensimmäinen meni Porvoon Emäsaloon joulukuussa 2019.

– Tämä on ennen kaikkea satsaus turvallisuuteen. Uudella veneellä voi operoida tosi kovissa olosuhteissa, kertoo Finnpilot Pilotage Oy:n Rauman luotsiasemalla työskentelevä Selkämeren luotsausalueen alueluotsivanhin Klaus Kauko.

Veneen suunnitteluluokka on A, eli sillä voi operoida jopa 28 metrin sekuntinopeudella puhaltavassa tuulessa ja seitsemän metrin merkitsevässä aallonkorkeudessa.

– Aallot voivat silloin nousta korkeimmillaan jopa 15 metriin. Luotsaus keskeytyy ennemmin siihen, että laivat eivät pysy väylillä kuin siihen, että luotsiveneellä ei voi ajaa, Kauko arvelee.

Mukava matkustaa

Uusi luotsivene, sarjanumeroltaan L-246, on itsekääntyvää mallia. Itsekääntyvää luotsivenettä alettiin suunnitella sen jälkeen, kun joulukuussa 2017 tapahtui Porvoon Emäsalossa onnettomuus, jossa luotsivene upposi ja kaksi Finnpilotin työntekijää menehtyi.

Katso video itseoikaisevuustestistä alta:

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Noin 15-metrinen vene on Klaus Kaukon mukaan vakaa kovissakin olosuhteissa. Veneen runko on tehty alumiinista, joten nopeuttakin löytyy.

– Tämä menee operointinopeudessa, 22–23 solmussa, kuin juna raiteillaan. Matkustusmukavuuteen ja -turvallisuuteenkin on panostettu.

Veneen ohjaamo on erillään rungosta kumipatjan päällä. Penkeissä on ilmanpaineella toimiva vaimennus, ja kovissa oloissa miehistö pysyy tukevasti penkeissä nelipisteturvavöiden avulla.

Turvallisuutta lisää Kaukon mukaan se, että runko on jaettu viiteen vesitiiviiseen osastoon.

– Vaikka kahteen osastoon tulisi vuoto, vene pysyy pinnalla, Kauko vakuuttaa.

Lempinimi puuttuu vielä

Uusi luotsivene palvelee Rauman luotsiasemalla avovesikausilla. Jäiden aikana käytetään rautakutteria, sillä alumiinirunkoinen nopeampi vene ei jäissä pysty etenemään.

Uusi L-246 korvasi Raumalla entisen avovesikauden luotsiveneen, jonka lempinimi oli Hättäne. Kaukon mukaan uudella veneellä ei ole vielä lempinimeä.

– Eiköhän sillekin keksitä jotain, Kauko vakuuttaa.

Valtaosa Raumalle tulevista laivoista luotsataan

Selkämeren alueluotsivanhin Klaus Kauko kertoo, että Finnpilot Pilotage Oy:n luotsit luotsaavat valtaosan Raumalle tulevista laivoista.

– Varmaan noin 80 prosenttia luotsataan. Loput ovat hankkineet linjaluotsinkirjan Rauman satamaan, Kauko sanoo.

Suurin osa laivoista luotsataan satamaan eteläistä niin kutsuttua Rihtniemen väylää pitkin, joka on 12 metriä syvä. Pohjoista Valkeakarin 7,5 metriä syvää väylääkin käytetään, mutta vähemmän.

– Valkeakarin luotsipaikalta haetaan vain 100–120-metrisiä pienempiä laivoja, Kauko kertoo.

Luotsin on aina oltava luotsattavan laivan ohjaamossa. Luotsi kiipeää laivaan luotsiveneestä ja toimii aluksessa päällikön neuvonantajana.

– Riippuu paljon päälliköstä, kuinka paljon luotsin tehtäväksi jää. Joskus luotsi ohjaa laivan luotsipaikalta laituriin asti, Kauko kertoo.

Luotsiveneessä on kolmen hengen miehistö: luotsi, kuljettaja ja turvamies. Kuljettaja ei jätä koskaan ohjaamoa. Turvamies sen sijaan auttaa luotsia nousemaan laivaan.

– Joskus tarvitaan turvamieheltä pientä pukkausta selkään, jotta luotsi pääsee kiinni leidareihin, Kauko naurahtaa.

Laivaan nousemisten yhteydessä luotseja tipahtaa veden varaan vain harvoin. Kaukon mukaan sellaista tapahtuu Suomessa vain ehkä kerran kymmenessä vuodessa.

– Raumalla ei ole sattunut sellaista muutamaan kymmeneen vuoteen.

Hätätilanteita varten kuitenkin harjoitellaan tasaisin väliajoin. Luotsiveneessä kuljettaja pysyy aina ohjaamossa, eikä turvamieskään mene koskaan veteen pelastamaan tippunutta luotsia.

– Vedessä olevaa yritetään nostaa aina veneen kannelta, Kauko kertoo.

Kewatec Pilot 1630 -luotsivene

Tehty Kokkolassa Kewatecin tehtaalla.

Mallin ensimmäinen vene valmistui marraskuussa 2019, ja se vietiin joulukuussa 2019 Porvooseen Emäsalon luotsiasemalle.

Toisen veneen rakentaminen alkoi tammikuussa 2020, ja se luovutettiin Rauman luotsiasemalle heinäkuussa 2020.

Paino noin 20 tonnia, pituus 14,9 metriä, leveys 5,1 metriä, syväys 1,4 metriä.

Kaksi Scanian 13-litraista diesel-konetta, 2 x 368 kW / 500 hv.

Polttoainetta 1 800 litraa.

Kulkunopeus operoinnissa 23 solmua (n. 42,6 km/h), maksiminopeus noin 26 solmua (48,2 km/h).

Veneen suunnitteluluokka A, eli operoinnin rajat noin 28 m/s tuuli ja merkitsevä aallonkorkeus 7 metriä.

Normaalissa operoinnissa luotsin lisäksi miehistönä kaksi kutterinhoitajaa, joista toinen on kuljettaja ja toinen turvamies.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut